Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarın basın toplantısı düzenleyerek Rum halkına gelişmelerle ilgili bilgi vereceği, ardından da İsviçre’ye gitmek üzere yola çıkacağı bildirildi.

Alithia gazetesi “Eide ve Mustafa Akıncı Mont Pelerin’deki Görüşmelerin Sondan Hemen Öncesi Olduğunu Söylüyor… Nikos Anastasiadis Yarın Halkı Bilgilendiriyor…  Pazartesinden Cumaya Kıbrıslı Türk Lider’le Devam Edecek” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Kıbrıs sorununda son düzlüğe girildiği vurgusunu yaptı.

Habere göre Anastasiadis yarın Rum Başkanlık Sarayı’nda, yerel saatle 18.00-21.15 saatleri arasında TV kanalları üzerinden düzenleyeceği basın toplantısı ile Rum halkını bilgilendirmesinin ardından çalışma arkadaşlarıyla birlikte İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasına gitmek üzere Ada’dan ayrılacak.

Haberde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Pazartesinden ¬Cumaya kadar 5 tam gün (sabahtan akşama kadar) hem resmî müzakere hem de gayrı resmî görüşmeler yapacağı kaydedildi.

SARAY’DA İZLENECEK STRATEJİ GÖRÜŞÜLDÜ, KAYGI BÜYÜK

Simerini Rum Yönetimi Başkanı’nın dün akşam müzakere heyetiyle bir araya gelerek İsviçre’de izlenecek stratejiyi konuştuğunu bildiren gazete yaklaşık iki saat süren görüşmede özellikle Şehircilik ve Tapu teknokratlarının Toprak konusuna dair sunumları üzerinde durulduğuna işaret etti.

Akşamki strateji görüşmesinden, İsviçre görüşmelerinde ilk başta iki taraf arasında anlaşmazlık olan bütün konuların ele alınacağı, ardından da Toprak başlığına geçileceği ortaya çıktı. Görüşme sırasında, “Ankara bir suçlama oyunu oynarsa” kaygısı da dile getirildi. Özellikle Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dün yaptığı ve Rum tarafınca henüz cevap verilmeyen  -(İsviçre’de) çöküş olursa, cevap verilip tepki göstermediği için Rum tarafının suçlanması tehlikesinin daha da büyük olduğu- açıklamayla, bu kaygının daha da yoğunlaştığı vurgulandı.

Gazete Rum müzakere heyetinin İsviçre’ye Pazar günü gideceğini de haberine ekledi.

“HARİTALARLA GİDİLMELİ…”

Politis “Haritalarla Gitmeleri Gerek… Hedef, Başka Konularda Zaman Kaybedilmemesi” başlıklı haberinde, her iki tarafın da Toprak başlığı için İsviçre’de yapılacak yoğun müzakereler öncesinde hazırlıklarını sürdürdüğüne dikkat çekerek, Rum tarafının “mümkün olduğunca uzun zamanı, toprak düzenlemeleri kriterlerinin görüşülmesi için kullanmak istediğine” dikkat çekti.

Her iki tarafın da kriterlerdeki görüşmenin başarıyla sonuçlanmasının somut haritaların da sunulmasını gündeme getirmesi ve böylece prosedüre ivme katarak, önümüzdeki haftalarda uluslararası konferansın yolunu açmayı hedeflediğine dikkat çeken gazete dün akşam Rum Başkanlık Sarayı’nda yapılan strateji toplantısına işaret etti.

Edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in, “İsviçre’deki görüşmelerde, ilk başta ele alınacak 4 başlığa gereğinden fazla zaman harcanmaması için mümkün olan en kısa sürede Toprak başlığına girmesini istediğine”  vurgu yaptı, özetle şunları ekledi:

“Mont Pelerin’deki görüşmelerin ilk günü törensel olacak ve Genel Sekreter Ban Ki Moon da katılacak.  İkinci gün ilk 4 başlığın (Yönetim, Ekonomi, AB, Mülkiyet) ve halen varlığını koruyan anlaşmazlıkların ele alınması bekleniyor.  En geç üçüncü gün, Toprak kriterlerinin görüşülmesine başlanacak ve kriterlerde uzlaşı sağlanırsa karşılıklı harita teatisi yapılacak.

Bunun paralelinde, açıkça belirttiği gibi Kıbrıs Türk tarafı, yol haritasını sunmadan çok taraflı konferans için somut bir toplanma tarihine dair bir anlaşma hedefliyor.

EIDE’NİN İSVİÇRE’DEN BEKLENTİLERİ BÜYÜK

Simerini ve diğer gazeteler, liderlerle dün ayrı ayrı görüşen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesinin ardından, Mont Pelerin’deki müzakerelerden beklentisinin büyük olduğunu belirterek “eğer başarılı olursa son aşamaya gireceğiz”  sözüne vurgu yaptı.

Gazeteye göre Eide, Anastasiadis’le en iyi sonucun alınması için İsviçre’de görüşmeye açılmak istenen konuların en iyi ortaya konulma şeklini görüştüklerini söyledi. Mont Pelerin müzakerelerinin yolun sonu olmadığını belirten Eide, “Mont Pelerin’deki görüşmeler başarılı olursa, final aşamasına ilerleyebiliriz demektir” ifadesini kulandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in prosedüre başladıklarından beri müzakerelerin ilk kez Kıbrıs dışına çıkacağını vurgulayan Eide her iki liderin de -kritik öneme sahip Toprak başlığı dâhil- müzakere masasına bile konulmayan başlıkları şimdi açmaya hazır olduğunu söyledi, şunları ekledi:

“Pazartesi sabahından Cuma sonuna kadar tam beş günümüz olacak ve bütün bu sürede birlikte olacağız. Bu da resmî müzakere ve gayrı resmî görüşmelere imkân tanıyan bir şeydir. Gündemde bulunan çeşitli konuların farklı kişilerce görüşüleceği paralel görüşmeler de yapılabilir. Umutlarımdan biri de, böyle bir çerçevede daha iyi göğüslenebilecek konulara odaklanılması ve Ada’da görüşülebilecek konuların Kıbrıs’ta görüşmeye bırakılmasıdır. ”

Çeşitli başlıklar arasında bir çeşit al-ver olabilir mi sorusuna karşılık “ben al-ver ifadesini kullanmayacağım” diyen Eide, özetle şöyle devam etti:
“Konular birbiriyle bağlantılıdır. Kıbrıs sorununun tek çözüm şekli, konuların bağlantısını, örneğin Toprağın mülkiyetle bağlantısını görmemizdir. Bunun paralelinde güvenlik çerçevesine dair geniş bir karşılıklı anlayış olmadan anlaşma olamaz. Sadece bir başlığı izole edip, sadece bunu konuşacağız diyemezsiniz.”

Eide, bundan 12 yıl önce referanduma sunulmuş bir plan olduğu hatırlatılarak, “şimdi bir anlaşmaya daha önce hiç olmadığı kadar yakınız” derken ne kastettiği sorulduğunda ise, şunları söyledi: “Büyük fark şudur ki; Annan planı Alvaro De Soto ve grubu tarafından yazıldı ve Kıbrıslıların onayına sunuldu. Ben baştan beri, yeni bir çözüm anlaşmasına tek bir paragraf veya öneri bile koymayacağımı söyledim.  Dolayısıyla Kıbrıs’taki iki taraf, kendi yönettikleri bu görüşmelerde hiç bu kadar ileri aşamaya gelmemişti.”

Eide Mont Pelerin’den çıkacak sonuç her ne olursa olsun tarafların Kıbrıs’a geri dönüp müzakerelere devam edeceğini belirtti ve “Mont Pelerin’deki görüşmeler ne kadar başarılı olursa,  en son görüşülecek konulara o kadar çabuk gireriz. Zannederim bunların neler olduğunu herkes biliyor” dedi.

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bir üniversitede düzenlenen akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmanın satır başlarını “Mustafa Akıncı: İsviçre’ye Gerçekçi ve Mantıklı (Gideceğiz)” başlığıyla okurlarına aktardı ve “Benim gözümde İsviçre son değil, sondan önceki aşamadır. Sıfır ordu, sıfır garanti, hiçbir şey kabul etmeyiz yaklaşımıyla bir çözüme ulaşılamaz” sözlerini öne çıkardı.

Simerini Mont Pelerin’de gerek perde önünde gerek perde arkasında bütün konuların görüşüleceğini vurgulayarak Espen Barth Eide’nin ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dünkü açıklamalarına yer verdi.

Fileleftheros Eide’nin açıklamasını “Eide’den Büyük Beklentiler… Çevrenin Müzakerelerde İlerlemeye Yardımcı Olmasını Umuyor” ve Akıncı’nın açıklamasını da “Kıbrıslı Rumlar Talep Ettiklerinin Bir Sınırı Olduğunu Biliyor’… Akıncı:  ‘Sıfır Ordu, Sıfır Garantiler’ Talepleriyle Çözüm Başarılmaz” başlığıyla aktardı.