Alithia’nın “Mülkiyet Yeni Zeminde Görüşülüyor” başlıklı haberine göre Anastasiadis Meryem Ana Günü dolayısıyla Prodromo’daki Panayiya Eleusa tis Trikukkotissa Kilisesi’nde düzenlenen ayin sonrası gazetecilere müzakerelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Anastasiadis müzakerelerin yeni bir aşamaya gireceği 1 Eylül’deki görüşmeye hazır olup olmadığı sorulduğunda, “özlü aşama esasen başlamıştır. Şimdi hazır olduğumuzu söylemenin yanlış olacağı kanaatindeyim. Kıbrıs Rum tarafı ciddiyetle, Doruk Anlaşmaları, BM kararları, Avrupa müktesebatı, insan hakları temelinde müzakereye 41 yıldır hazırdır” ifadesini kullandı.

Taraflardan hiçbirinde gerileme olmayacağına inanmak istediğini söyleyen Anastasiadis “Kıbrıslı Türkleri, Türkiye’yi ve Kıbrıs sorununun 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması temelinde çözülmesinin şart olduğu tezini kast ediyorum” dedi.

“HEDEF RUMLARIN DA KABUL EDECEĞİ BİR ÇÖZÜM”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kasım ve Aralık aylarının Kıbrıs sorunu açısından en önemli aylar olduğu açıklaması sorulan Anastasiadis şunları söyledi:

“Takvimleri kabul etmediğimizi açıkça ortaya koyduk. Çözümün hızlandırılmasını istemediğimizden değil. Tutumumuz da olabildiğince çabuk çözüm bulunmasıdır.  Ancak müzakerelerdeki ilerlemeyi takvim bazında değerlendiremeyiz. Zaman baskısı da, üçüncü taraflardan gelecek baskı da çözümün Kıbrıs Rum tarafınca da kabul edilmesi hedefine hizmet etmez.”

Anastasiadis’e Rum siyasi partilerinin gerek mülkiyet gerekse eski Rum mallarının bugünkü kullanıcılarına hak verilmesi nedeniyle yaptığı eleştiriler de soruldu. Meryem Ana Günü’nün, Hz. Meryem’in göğe kabul günü olduğunu, kendisinin de kötülükleri uyutup hiçbirine cevap vermek istemediğini söyleyen Anastasiadis “görüşülmekte olan detaylarla ilgili bilgilendirmeye kadar sabretsinler. Bilgilendirme Ağustos içinde yapılacak” dedi.

DPUG Başkanı Serdar Denktaş’ın global mal takası önerisi sorulan Anastasiadis “Ne Sayın Serdar Denktaş’la görüşüyorum ne de ortada böyle bir şey var” dedi, şunları ekledi:

“Sayın Eroğlu’nun da benzer önerileri vardı, hiçbir ilerleme sağlanmadı. Yeni bir zeminde, bazı yeni olgular üzerinde, tanınan bazı haklar, özellikle de ilk söz hakkının mal sahibinde olacağı üzerinde görüşüyoruz. Elbette kriterler çoktur ve kategorize ediliyorlar.”

Simerini haberi “Takvimler Olmadan, Hemen Çözüm... Anastasiadis Muhalefet Partilerinden Biraz Daha Sabır İstiyor”  başlığıyla aktardı.