Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün DİSİ  Siyasi Bürosu üyelerini kabul ederek müzakere edilmekte olan bütün başlıklarda kaydedilen ilerlemeyle ilgili kapsamlı görüntüyü aktardığı bildirildi.

Politis “Kapsamlı İlerleme Görüntüsü… Anastasiadis İyimser, İniş-Çıkışlardan Korkuluyor” başlıklı haberinde, dün öğleden sonra gerçekleşen ve 2 saat süren görüşmede DİSİ liderliğinin Anastaiadis’ten, her bir müzakere başlığının hangi noktada bulunduğuna dair detaylı bilgi aldığını yazdı, görüşmeye DİSİ’li kabine üyelerinin de katıldığını vurguladı.

DİSİ  Siyasi Büro üyelerinin bu gazeteye, Anastaiadis’in müzakerelerin devamıyla ilgili iyimser mesajlar verdiğini açıkladığına dikkat çeken Politis, özetle şunları aktardı:

“O kadar iyimserdi ki soruların neredeyse yarısı aynı konu; Mayıs’ta genel seçimleri yapacak mıyız yapmayacak mıyız konusu etrafında dolaştı. Başkanlıktan gelen cevap  ‘Keşke, iki taraf anlaşmaya varsa, yeni devletin yapısının hazırlanması için daha çok çalışma olacak. Yani önümüzdeki Mayıs ayında genel seçimler yapılacak’ idi.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile arasındaki kimyaya rağmen Anastasiadis, öteki tarafın iniş-çıkışlarından duyduğu rahatsızlığı gizlemedi. Bu iniş-çıkışlar prosedürde sorun yaratmakla kalmıyor, Kıbrıs Rum tarafının geliştirmeye başladığı çözüm dinamiğinin aleyhine işliyor.

DİYALOĞUN YÖNLENDİĞİ ÇÖZÜM…

Nikos Anastasidis’in, bugün iki toplum arasındaki diyaloğun yönlenmekte olduğu çözümün Annan planında öngörülen çözümle hiçbir alakası olmadığı teyidi dikkat çekiciydi. Anastasiadis ‘Aksine, Kıbrıslı Rumların 2004’te reddettiği planın öngördüklerine oranla iyileştirmeler ve büyük farklar var’ vurgusunu yaptı.

Anastasiadis, DİSİ Siyasi Büro mensuplarına  Kıbrıs’ın geliştirdiği uluslar arası işbirliklerinden de büyük memnuniyet duyduğunu söyledi ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la dünkü görüşmelerinin detayına girmedi.”

Fileleftheros haberi “Başkanlık-Pindaru (DİSİ) Senkronize Oluyor… Anastasiadis-DİSİ Siyasi Bürosu Görüşmesinin Merkezinde Kıbrıs Sorunu” başlığıyla aktardı.

Gazete dün akşamüzeri gerçekleşen görüşmenin ana amacının, dışarıya birlik mesajı verilmesi ve parti yetkililerinin, katılacakları toplantılarda müzakerelerle ilgili gerçekleri bilerek konuşabilmesi için Anastaiadis ve DİSİ arasında senkronizasyon sağlanması olduğunu belirtti.

“VAR OLAN VEYA OLACAK YAKINLAŞMALAR DEĞİL SONUÇ AÇIKLANMALI”

Gazete Anastasiadis’in gerek konuşmasında, gerek yöneltilen soruları cevaplandırırken, nihai sonuca varmadan önce ne kendisinin ne de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yakınlaşmaları açıklama niyeti olduğunu açıkça vurguladığına dikkat çekti, özetle şunları aktardı:

“Başkan Anastasiadis Kıbrıs Rum tarafının; iki toplum içerisinde verimsiz tartışmalardan kaçınılması için var olan veya olacak yakınlaşmalar değil sonuçlar açıklanmalı tezini tekrarladı.

Çözüme yakın olduğumuz görüntüsü vermek için hiç acele edilmemesi gerektiğini açıkça belirten Anastasiadis  daha müzakerelerde yapılması gereken çok iş olduğunu belirterek DİSİ’lilere, olumlu ya da olumsuz sonuç çıkarmak için acele etmeme çağrısı yaptı.

“GARANTİLERİN KABULÜ SÖZ KONUSU DEĞİL”

DİSİ’liler Anastasiadis’e mülkiyet, garantiler, güvenlik, toprak, v.b. Kıbrıs sorununun çeşitli yönleriyle ilgili sorular yönelttiler. Anastaiadis garantilerin kabulünün söz konusu olmadığını açıkça vurguladı. 

Türkiye-AB zirvesinden çıkan sonuçla ilgili son günlerde yapılan yoğun eleştirilerden duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Anastasiadis kendisinin, Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili 2005’te belirlenen çizgide hareket ettiğini anlattı, Türk tarafının da Kıbrıs kökenli yükümlülüklerin varlığını kabul ettiğine dikkat çekti.”

AİLE FOTOĞRAFINDA DAVUTOĞLU’NUN YANINDA DURMA MAKSADI

Gazete Anastasiadis’in, Zirve sonunda ‘aile fotoğrafı’ çekilirken Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yan yana durmasını “Bulunduğum yerde aslında Juncker duracaktı ancak, Davutoğlu’nun yanında durmak için Juncker’den yerini istedim. Öyle de oldu” sözüyle anlattığını yazdı ve bu hareketiyle, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi devlet olduğu” mesajını vermek istediğini kaydetti.