2014 yılı raporunda, Güney’de kalan Kıbrıs Türk mallarından bazılarının satış işlemlerinde Rum İçişleri Bakanlığı’ndan iki görevlinin çıkar sağlamış olabileceğine işaret etmesi üzerine Rum Sayıştay Başkanı Odisseas Mihailidis ile İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos arasında karşılıklı suçlamalarla yükselen sürtüşmeye Rum Bakanlar Kurulu taraf da oldu.

Rum Yönetimi Başkanlığı'nın, Başsavcılık ve Merkez Bankası Başkanlığı’ndan sonra şimdi de Sayıştay Başkanlığı’na saldırmaya başladığına dikkat çeken Rum basınında “hükümet içerisindeki iç savaş boyutlar kazanıyor” yorumu öne çıktı.

Simerini haberi “Başkan Anastasiadis Aniden Sayıştay Başkanı’nın Aleyhine Döndü… Odissea’nın Yolunda Kikloplar (mitolojide tek gözlü dev)… Bakanlar Kurulu, Kurumun İtibarını Zedeleyen Davranış İsnat Etti… Başsavcılıktan Bakanlar Kurulu’na: Araştırmayı Engellediniz” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

ANASTASİADİS’TEN 180 DERECE DÖNÜŞ

Haberde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in daha birkaç gün önce Sayıştay Başkanı Mihailidis’ten görevini aynı hevesle ve taviz vermeden sürdürmesini isterken, 180 derece dönüş yaptığına ve dün kendi başkanlığında toplanan Rum Bakanlar Kurulu’nun “kamuoyu önündeki davranışları kurumun ciddiyetini ve itibarını zedeliyor”  hükmü verdiğine dikkat çekildi.

Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada Sayıştay Başkanı’na, “Anayasal yetkilerinin dışına çıkan veya diğer bağımsız kurumların veya yürütme erkinin işine ve rolüne müdahale eden faaliyetlerde bulunmak” suçu isnat edildi.

Bu karar üzerine Sayıştay Başkanı’nın susmadığını yazan gazete, “Sayıştay Başkanlığı Yürütme Erki’ni asla ihlal etmedi, müdahaleye kalkışmadı. Bakanlar Kurulu Sayıştay Başkanı’ndan, bakanlarla ilgilidir diye sorunlar karşısında susmasını veya bakanların ahlak yoksunu, süper star, gulyabani ve insan yiyen nitelemelerini cevapsız bırakmasını istiyorsa, çok yazık” ifadelerine yer verdiği yazılı açıklama yaptığını kaydetti.

Mihailidis, kendisine yönelik saldırı ve eleştiriler nedeniyle görevinden istifa etmesinin söz konusu  olmadığını, aynı kararlılıkla devam edeceğini de belirtti.

BAKANLAR KURULU KARARI BAŞSAVCILIK İNCELEMESİ SONUCUNUN ÖNÜNE GEÇTİ

Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü kararın Rum Başsavcı Kostas Kliridis’i de rahatsız etti. Kliridis Bakanlar Kurulu’nun, Odisseas Mihailidis hakkında, üyelerinden biri olan İçişleri Bakanı Hasikos’unkilere benzer kabahatli tavır ve davranış saptaması yapıp bunu açıklamasının, Başsavcılık tarafından başlatılan ve devam etmekte olan incelemeden çıkacak sonucun önüne geçtiğini vurguladı.

Fileleftheros da haberi “Şartlı Tavizsizlik… Bakanlar Kurulu’na Göre Sayıştay Başkanı Yürütme Erki Rolü Oynuyor… İhtilaf Tırmanıyor… Kliridis: Bakanlar Kurulu Açıklaması Başsavcılık İncelemesi Sonuçlarının Önüne Geçme Eğiliminde” başlık ve spotlarıyla manşete çekti. 

Alithia da manşet haberine “Sayıştay Başkanı Açıkta Kaldı… ‘Kamuoyu Önündeki Davranışları Kurumu Zedeliyor.. Faaliyetleri Anayasal Yetkilerinin Dışına Çıkıyor, Yürütme Erki ile Diğer Bağımsız Kurumların İşine Müdahale Ediyor” başlığını attı.

Politis’in manşet haberinin başlığı “Hükümetten Taktiklerine Aleni Hoşnutsuzluk…. Sayıştay Başkanı’na Yaylım Ateş… Odisseas Sokratis Hasikos’la Zıtlaşmasını Sürdürüyor”

Haravgi de manşetten verdiği habere “Hükümet-Sayıştay Başkanlığı Arasında  Keskin Çatışma” başlığını attı.