Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Başsavcı Kostas Kliridis arasındaki ilişkilerin, Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu’nun rüşvet ve yolsuzluk konusunda suçlanmasının ardından ortaya çıkan olgular ışığında, gerildiği belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis ve Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu’nun adlarının karıştığı skandalı araştıran bağımsız cezai soruşturma memuru Panayiotis Kallis’in, hazırladığı raporu sunması ve bu rapor içerisinde Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotoktritu’nun suçlu olarak gösterilmesiyle birlikte Güney Kıbrıs’ta yaşanan gelişmelere gerek manşetlerden gerekse iç sayfalardan geniş bir şekilde yer ayırdılar.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kallis’in raporunun ardından, ortaya çıkan yeni olgular ışığında, yeni soruşturma memurları atanacağı şeklindeki açıklamasının, Başsavcı Kostas Kliridis’in büyük tepkisine neden olduğunu anımsattı.

Anastasiadis ile Kliridis arasındaki kişisel ilişkilerin sınır noktasına dayandığını yazan gazete yaşanan gelişmeler ışığında, Anastasiadis’in dün ayrıca, yeni soruşturma memurlarının atanması kararından vazgeçtiğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in, hala Trodos’taki Başkanlık konutunda bulunduğunu ve yakın çalışma arkadaşlarıyla konuyu istişare ettiğini yazdı.

Hükümet cephesinin, Anastasiadis’in soruşturma memurlarının atanacağı şeklindeki açıklamasına gelen yoğun tepkileri hesaba katmasının ardından Anastasiadis’in bu fikrinden vazgeçtiğini yazan gazete, Anastasiadis’in bu bağlamda dün Başsavcı Kostas Kliridis’e mektup gönderdiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis, mektubunda, soruşturma memuru atanması konusundaki sorumluluğu devralması için Kliridis’e çağrıda bulundu. 
Anastasiadis, mektubunda ayrıca, Kostas Kliridis’in “Ülkenin en yüksek makamı tarafından, suçlular, itham edenlere dönüştürülüyor. Utanç duyun” şeklindeki nitelendirmelerinden de rahatsızlık duyduğunu ifade etti. 
Anastasiadis bu açıklamamın, kasıtlı bir tercihin ötesinde duygusallıktan kaynaklandığına inandığını ifade etti.

Başsavcı Kostas Kliridis ise yanıt mektubunda açıklamasının duygusallıktan değil, anayasal düzenin korunması gerekliliğine dayandığını belirtti.

Kliridis ayrıca kendisinin soruşturma memuru ataması çağrısına da istekli olmadığını dile  getirdi.

Gazete Kliridis’in yanıt mektubunun ardından Rum Başkanlık Binası’nda, Anastasiadis ile yakın çalışma arkadaşları arasında  saatler süren yeni toplantıların yapıldığını, bu toplantıların ardından, Anastasiadis’in, Kliridis’e yeni bir mektup göndermesine karar verildiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Rum Başkanlığı tarafından , kurumsal krizin aşılmasına yönelik adım olarak nitelendirilen ikinci mektubunda, devletin ekonomik açıdan çökmesindeki sorumluların, yargı önüne çıkarılması için, devletin Kliridis’e sağladığı yardımı değerlendirmesi için Başsavcıya çağrıda bulundu.

Gazete Anastasiadis’in bir yandan ekonomi konusundaki araştırmaların geciktiğini ima ederken diğer yandan da durumun nasıl ilerleyeceği konusundaki inisiyatifi Başsavcı’ya verdiğini yazdı.

EROTOKRİTU’NUN AĞIR CEZA MAHKEMESİ’NDE YARGILANMASI SÖZ KONUSU

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, yolsuzluk ve rüşvet ile suçlanan Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu’ya ilişkin konunun, Lefkoşa Rum Ağır Ceza Mahkemesi’nde ele alınmasının beklendiğini yazdılar. Kanunlar gereği bu tür konuların Ağır Ceza Mahkemelerinde görüldüğünü yazan gazete, Erotokritu hakkında 7 yıla kadar hapis cezasının istenebileceğini belirtti.

EROTOKRİTU HER ŞEYİ YAPMAKTA KARARLI

Politis gazetesi, kendisine komplo düzenlendiğini savunan Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu’nun, kendi aleyhine yönelik şüpheleri dile getirerek  ise polise şikayette bulunmayı düşündüğünü yazdı. Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Erotokritu’nun, Başsavcı Kostas Kliridis ve bir önceki Başsavcı Petros Kliridis’in Providencia konusunda Rusya’ya ortaklaşa ziyaret gerçekleştirmesine bağlı olarak  özellikle bu konuyu gündeme getireceğini belirtti.

KONU HAKKINDAKİ AÇIKLAMALAR DEVAM EDİYOR

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru başta olmak üzere siyasi partilerin konu hakkındaki açıklamaları devam ediyor.

Habere göre Meclis Başkanı Yannakis Omiru, tüm ilgili taraflara kurumların ve anayasanın korunması çağrısı yaptı.

Omiru, kurumlar arasındaki krizden kaçınılması tavsiyesinde de bulundu.

AKEL konu hakkında dün yaptığı açıklamada Başsavcılık’taki gelişmeler konusunun bugün yapılacak olan Polit Büro toplantısında ele alınacağını belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün düzenlediği basın toplantısında, konu hakkında öngörülen prosedürlerin uygulanması ve Erotokritu’nun yargı önüne çıkması gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis’in tutumuna da değinen Kiprianu, Anastasiadis’in rolünün, kişileri veya kurumları desteklemek değil, kurumlar arasındaki krizlerin aşılmasına katkı koymak olduğunu söyledi.

DİKO Basın Sözcü Vekili Athos Antoniadis, Anastasiadis’in derhal Erotokritu’nun istifasını istemesi gerektiğini belirtti.

Antoniadis, Erotokritu’nun istifa etmesi ve mahkemede sade vatandaş olarak kendisini savunması gerektiğini de dile getirdi.

KS EDEK Başkan Vekili Kostis Evastathiu, bankacılık skandalının araştırılmasını kimlerin engellendiğinin araştırılmasını istedi.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise yaptığı açıklamada Erotokritu’nun istifasını isterken, EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris araştırmanun geciktirilmesinden söz etti.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise anayasanın çağdaşlaştırılmasını, çağın gereksinimlerine bağlı olarak modernleştirilmesi gerektiğini ifade etti.