Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün yapılacak görüşme öncesinde  geçen  pazartesi günü bir araya geldiklerini yazdı.

Anastasiadis-Çipras görüşmesinde, Kıbrıs sorunundaki ileriki adımların ele alındığını yazan gazete, “diplomatik bir kaynağa dayanarak”, Atina ile Güney Lefkoşa’nın “BM Genel Kurul toplantısı çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilmekte olan istişarelerde hoş olmayan gelişmeler yaşanmasından kaçınılması için, koordine olduklarını” yazdı.

HRİSTODULİDİS

Gazeteye göre, Anastasiadis-Çipras görüşmesinin ardından açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise, görüşmede, Yunanistan Başbakanını yapacağı görüşmeler ve Anastasiadis’in programı da göz önünde bulundurularak, ileride atılacak adımların ele alındığını ve koordinasyon yapıldığını belirtti.

Hristodulidis, görüşmede “bugüne kadar kaydedilen önemli ilerlemeye atıfta bulunulduğunu, aynı zamanda güvenlik ve garantiler konularının ele alındığını” da söyledi.

Yunanistan Hükümetinin güvenlik konusuyla ilgili tezinin net olduğunu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de bunu tam anlamıyla paylaştığını dile getiren Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde, 2016 yılında AB üyesi bir devlette, yabancı garantiler ve yabancı askeri birliklerden bahsedilemeyeceğini öne sürdü.

cna_fe0b07ad5c4ea47d88cdcf5b24995935d.jpg

Gazeteye göre Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in güvenlik konusunda müzakere masasında ortaya koyduğu önerinin, Kıbrıs halkının tamamı için gerekli bütün emniyet sübaplarını sağlamakta olduğunu, aynı zamanda ortaya çıkabilecek olası endişelere de yanıtlar vermekte olduğunu savundu.

Hristodulidis, bunun da ötesinde “olası bir çok taraflı konferans konusunun ele alınmasının önemli olduğunu” da belirterek, “bunun gerçekleşmesi için anlaşma mesafesinde olunması ve ilerleme açısından bu altyapının bütün başlıklarda olması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Simerini ise “Baskı Endişesi” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini bilgilendirmesine de yer verdi ve Anastasiadis’in beş daimi üyeye “sürece çok taraflı konferans, hakemlik ve zaman takvimleri dayatılması halinde; müzakerelerin çökme tehlikesi bulunduğu uyarısı yaptığını” yazdı.