Kathimerini gazetesi “Seni ‘Persona Non Grata’ (İstenmeyen Kişi) İlan Edeceğim... Anastasiadis İle Amerikan Büyükelçi Arasındaki Bilinmeyen Olay” başlıklı haberinde, Rum tarafının Koenig’in bazı hareketlerini düşmanca bulduğunu ancak en çarpıcı olayın yaklaşık bir yıl önce, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Güney Kıbrıs ziyareti hazırlıkları sırasında yaşandığına dikkat çekti.

Gazete, özetle şu detayları verdi:

“Büyükelçi Koenig, Biden’in işgal bölgelerine gitmesi ve Eroğlu’nun sahte devlet sembollerini kullanarak menfaat elde etmeye çalışması gibi Lefkoşa’nın bir dizi konudaki hassasiyetine kayıtsızlık gösterdi. Bir ara Anastasiadis, başkalarının da önünde, Koenig’e dönerek, kendisini doğrudan ‘persona non grata’ (istenmeyen kişi) ilan etmekle tehdit etti.

Anastasiadis’in Koenig’i, ‘planlarında ısrar edersen Kıbrıs’tan ayrılırım; Biden de yalnızca Eroğlu ile görüşür. Sorumlusu da sen olursun’ diyerek de tehdit ettiği söyleniyor. O zamandan beridir cam kırıktır. Kıbrıs MEB’indeki Türk meydan okumalarının başladığı ve Amerikan diplomatın rolünün hiç de yardımcı olmadığı son aylarda ikilinin ilişkilerinde soğukluk vardı.”