Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İsrail’de dün gerçekleştirdiği temasları çerçevesinde, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir araya geldiği, bunun yanı sıra İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından da kabul edildiği haber verildi.

Haber Rum gazetelerinde geniş yer bulurken, Fileleftheros gazetesi “Enerjiye Yatırım Yapıyorlar- Kıbrıs ve İsrail (Ortak Enerji Kaynaklarından) Ortaklaşa İstifade Edilmesiyle İlgili Anlaşma Konusundaki Görüşmeleri Hızlandırıyor” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in İsrail’de gerçekleştirdiği temasları aktardı.

Haberde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, yetkili bakanlarına tempoyu artırmaları ve iki ülkenin ortak enerji kaynaklarından ortaklaşa istifade edilmesi için, derhal bir anlaşmaya varmaları direktifi verdiklerine vurgu yapıldı.

Kudüs’te dün gerçekleştirilen görüşmelerin, iki ülke arasındaki güçlendirilmiş işbirliği düzeyini teyit ettiğini yazan gazete, gerçekleştirilen görüşmelerde, başı enerji konusunun çektiğini kaydetti.

Gazete “elindeki bilgilere” dayanarak, Netanyahu’nun, doğal gazın elektrik enerjisine dönüşmesi için (doğal gazdan elektrik üretilmesi), iki ülkenin çalışması gerekeceğine işaret ettiğini de aktardı.

Gazete, Anastasiadis ile Netanyahu’nun, bunun sonucu olarak, İsrail ve Güney Kıbrıs’tan Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya elektrik enerjisi taşınması (doğal gazdan elektrik üretilmesi ve Avrupa’ya taşınması) prosedürlerinin ileriye gitmesi için, istişarelerin derhal başlaması gerektiği konusunda anlaştıklarını da dile getirdi.

İki ülkenin, enerji ve elektrik meselelerinde stratejik diyaloğa başlamalarının kararlaştırıldığını da yazan gazete, tarafların Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasında sonbaharda ve muhtemelen Rum kesiminde gerçekleştirilecek üçlü zirveyi ele aldıklarını da kaydetti.

Gazete, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, bunun ışığında, İsrail Hükümetiyle istişarelerde bulunmak için 4 Ağustos’ta Kudüs’e gideceğini de yazdı.

Yapılan görüşmelerin gündeminde Orta Doğu ile Kıbrıs sorununun bulunduğunu da yazan gazete, Netanyahu’nun Kıbrıs müzakere sürecinin gidişatı hakkında Rum kesimi tarafından bilgilendirilmek istediğini ekledi.

Gazete iç sayfalardan “Enerji Konularında Hızlı Sonuçlar” başlığıyla geniş bir şekilde aktardığı haberinde ise, Anastasiadis-Netanyahu görüşmesinde, başı enerji konusunun çektiğini yineledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, iki ülkenin ortak enerji kaynaklarından ortaklaşa istifade edilmesi konusunun ilerlemesi konusunda kararlı göründüğünü yazan gazete, Netanyahu’nun iki ülkenin enerji bakanlarını (Yorgos Lakkotripis ile Yuval Steinitz) konuyla ilgili görüşmelere başlamaya ve “sonuçlar ortaya koymaya” çağırdığını kaydetti.

Gazete gerek İsrail, gerek de Rum kesiminin bu konuyla ilgili olarak yeterince temaslar ve görüşmeler yapıldığı ve sonuçlar ortaya konulması zamanının geldiği konusunda hem fikir olduklarını kaydetti. Haberde, Lakkotripis ile Steinitz görüşmesinin Anastasiadis-Netanyahu görüşmesinden önce yapılmasının planlandığını ancak bunun ertelendiğini ve liderlerin verdiği direktif temelinde, görüşmenin liderler görüşmesinin hemen akabinde yapılmasının İsrail’in kararlılığını kanıtlar nitelikte olduğu belirtildi.

İsrail’in bu hususta ortaya sonuçlar çıkmasını istediğine işaret eden ikinci önemli unsurun, Netanyahu’nun, doğal gazın elektrik enerjisine dönüşmesi için iki ülkenin çalışması gerekeceğine dair görüşü olduğunu yazan gazete, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın 4 Ağustos’ta İsrail’e gerçekleştireceği ziyaretin ise büyük öneme sahip olduğunu, çünkü üçlü zirveye ilişkin bir sonraki adımı teşkil ettiğini belirtti.

Yunanistan-İsrail ve Güney Kıbrıs arasında, üç ülkenin dışişleri bakanlarının büyük olasılıkla önümüzdeki Eylül ayında gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde görüşmeleri konusunda hali hazırda bir mutabakat olduğunu da ifade eden gazete, üç ülkenin dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmenin, Ekim-Kasım ayları arasında büyük ihtimal Güney Kıbrıs’ta yer alacak üçlü zirvenin ön hazırlığını teşkil edeceğini yazdı.

GÜNDEMDE ORTA DOĞU DA VARDI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İsrail’de, Başbakan Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Rivlin ile gerçekleştirdiği görüşmelerin gündeminde Orta Doğu meselesinin bulunduğunu da yazan gazete, Rum kesiminin, Filistinlilerle olan diyaloğun ileriye götürülmesi, aynı zamanda Kudüs’ten Avrupalı liderlere bazı mesajlar gönderilmesi konusunda oynadığı rolden ötürü, İsrailli liderlerden teşekkür aldığını da belirtti.

Öte yandan gazete “elde ettiği bilgilere” dayanarak, Anastasiadis’in Netanyahu’ya, önümüzdeki günlerde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a bir mektup göndererek, kendisinden, İsrail Başbakanı’nı gerek Orta Doğu, gerek de İran konusundaki görüşlerini ortaya koyması için, ileride gerçekleşecek zirve toplantılarından birine davet etmesini isteyeceğini bildirdiğini de iletti.

Gazete aynı zirve toplantısına, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın davet edilmesinin ihtimal dahilinde bulunduğunu da ekledi.

Buna paralel olarak, Rum kesiminin Mısır ile İsrail arasında mesajlar iletilmesi rolü üstlendiğini de yazan gazete, Anastasiadis’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi’nin Netanyahu’ya gönderdiği mesajı ilettiğini de belirtti.

KIBRIS SORUNU

Anastasiadis’in Kıbrıs konusunda ise İsrailli muhataplarını müzakerelerde bugüne kadar yaşanan gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini yazan gazete, Netanyahu’nun konuya ilgi gösterdiğini ve müzakerelerin gidişatı konusunda sürekli bilgilendirilmek istediğini iletti.

Gazete Türkiye’deki gelişmelerle ilgili olarak ise, gerek Rum kesimi, gerek de İsrail’in, önümüzdeki haftalar içerisinde ortaya ne çıkacağını görmeyi bekleyerek bunu izlemekte olduklarını belirtti.

RİVLİN’DEN RESMİ KARŞILAMA

Anastasiadis’in Kudüs’teki başkanlık konutunda İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından resmi törenle karşılandığını da yazan gazete, Rivlin’in, bir dostu Kudüs’te karşılamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söylediğini iletti.

Gazete Anastasiadis’in ise yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilere değindiğini ve son yıllarda ikili ilişkilerin tüm boyutlarında emsalsiz bir gelişme yaşadıklarını söylediğini aktardı.

TERÖR SALDIRILARININ ÖNLENMESİ

Öte yandan gazete, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, kısa zaman önce Güney Kıbrıs’ta ele geçirilen büyük miktarda amonyum nitrat konusuna da değindiğini ve Anastasiadis’e “Rum kesiminin terör saldırılarıyla ilgili planları, üç durumda engellemeyi başarması konusunda” teşekkür ettiğini iletti.

Gazete, Netanyahu’nun, iki ülkenin bölgedeki güvenlik koşullarının geliştirilmesi için işbirliğinde bulunması gerektiğini vurguladığını da ekledi.

ANASTASİADİS İSRAİL ANAMUHALEFET LİDERİ YİTZHAK HERZOG İLE DE GÖRÜŞTÜ

Anastasiadis’in İsrail temasları çerçevesinde, İsrail Ana Muhalefet Lideri Yitzhak Herzog ile görüştüğünü de kaydeden gazete, İsrailli politikacının konuşmasında, iki ülke arasındaki ortak değerler ile iki ülkenin paylaşmakta olduğu endişelere değindiğini, aynı zamanda Gazze, Suriye ve diğer yerlerde yaşanan gelişmelerden söz ettiğini aktardı.

Gazeteye göre Anastasiadis ise konuşmasında, iki ülkenin endişelerinin ortak olduğunu söyledi.

Öte yandan gazete, Anastasiadis’in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’i, Güney Kıbrıs’a davet ettiğini de ekledi.

“NETANYAHU’DAN DOĞAL GAZ DİREKTİFİ”

Politis gazetesi ise “Netanyahu’dan Doğal Gaz Direktifi- Bir An Önce Ortaklaşa İstifade Konusunda Anlaşamaya Varın” başlıklarıyla manşete çıkardığı haberinde, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesi sırasında, İsrail’in yetkili bakanlarına, doğal gazdan Rum kesimiyle ortaklaşa bir şekilde istifade edilmesi konusunda, derhal çalışmaları direktifi verdiğini bildirdi.

Konuyla ilgili belirsizliklerin hızlı bir şekilde giderilmesinin, İsrail doğal gazının Mısır’a ihracının, gelecekte de Rum doğal gazının Mısır piyasasına ihracının yolunu açacağını kaydeden gazete, Netanyahu’nun, bakanlarından, konunun Anastasiadis’in İsrail ziyaretinin tamamlanmasından önce kesinleşmesi için, konu hakkında başka görüşme yapılmamasını istediğini de ekledi.

Gazete, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, İsrail’den, Rum kesimi ve Yunanistan aracılığıyla Avrupa’ya elektrik ihraç edilmesi için, “interconnector” olarak bilinen doğal gazın elektriğe dönüştürülmesi projesinin hayata geçirilmesi prosedürlerinin gözen geçirilmesinin derhal ileriye götürülmesi direktifi verdiğini de aktardı.

Gazete, Anastasiadis’in İsrail temasları sırasında, Güney Kıbrıs üzerinden (Avrupa’ya) elektrik verilmesi yanı sıra, iki ülke arasında günlük feribot seferleri yapılması, turizm ve teknoloji konularının ele alındığını da ekledi.

Gazete haberinde “Hedefe Ulaşıldı- Enerji ve Turizm Konusunda Elle Tutulur Sonuçlar” başlıklarını da kullandı.

Simerini gazetesi ise “Enerji Stratejisi Diyalogu” başlığıyla yayımladığı haberinde, Anastasiadis ile Netanyahu’nun İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı enerji açısından (deniz altından elektrik kablolarıyla) bağlayacak olan “Euroasia Interconnector’un” inşasıyla ilgili prosedürlerin hızlandırılmasına karar verdiklerini duyurdu.

Haravgi ise habere “Enerji Konularıyla İlgili Stratejik Diyalog… Kıbrıs-Yunanistan-İsrail Üçlü Zirvesi Anastasiadis ile Netanyahu’nun Gündeminde” başlıklarıyla yer verdi.