Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in eski eşi ve kızının avukatlık bürosunun, Laiki Bankası eski Başkanı AndreasVgenopulos’u yargı önünde temsil etmeyi üstlenmesiyle başlayan tartışmalar devam ederken, bazı Rum siyasilerin geçmişte benzer icraatlarda bulundukları ya da hala bulunmaya devam ettiklerine işaret edildi.

Alihia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün Yorgacis’e yönelik sert açıklamasının ardından Rum siyasi partilerin de Yorgacis’i eleştirerek, istifaya çağırdığını ve konuyla ilgili araştırma yapılmasını istediğini belirtti.

Yorgacis’in istifa etmeye niyetli olmadığı yönündeki açıklamasını anımsatan gazete, Yorgacis’in şu anda yurtdışında olduğunu ve dönüşünün ardından gelişmeler yaşanmasının beklendiğini aktardı.

BENZER İCRAATLAR

Öte yandan, Güney Kıbrıs’taki bazı siyasilerin, çıkarlar çatışmasına işaret ederek ve etik kurallarının ihlal edildiğini savunarak Yorgacis’in istifasını istediği belirten Politis gazetesi, Yorgacis’i eleştiren siyasilerin de karıştığı benzer icraatlara dikkat çekti.

“Eskiden Nikos Anastasiadis ve Ortakları adlı avukat bürosunun ana hissedarı Anastasiadis’in tuzu kuru mu?” sorusunu soran gazete,  büronun hisselerinin çoğunluğunun, kızları yoluyla, bugün de ailesine ait olduğunu belirtti.

Kıbrıs (Rum) Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı’nın da bu büronun müşterisi olduğunu kaydeden gazete, Rum Yönetimi’nin, “kötü Laiki Bankası yüzdesiyle” Kıbrıs Bankası’nın ana hissedarı olduğunu aktardı. Gazete, “kötü Laiki Bankası”nın Rum hükümetinin olur görüşüyle kullandığı oy hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Gazete, kısacası Anastasiadis’in kızının müşterisinin, Anastasiadis hükümetinin kontrol ettiği “kötü Laiki Bankası”nın oyuyla Kıbrıs Bankası (Yönetim Kurulu) Başkan Yardımcısı seçildiğini yazarak, burada bir çakışma olup, olmadığını sordu.

Kıbrıs Bankası’nın Ukrayna’daki şubesinin satışının arkasında Nikos Anastasiadis avukatlık bürosu çıktığında da çıkarlar çatışması olduğunu belirten gazete, Anastasiadis’in gayrimenkul alım-satımıyla ilgilenen damadının Çin’de verdiği bir reklamda, Rum liderin damadı olduğunu belirterek, vize çıkarma ve vatandaşlığa alma imkanına sahip olduğuna vurgu yaptığını aktardı.

Politis, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un ise etik kurallarına işaret ederken, eskiden hangi avukatlık bürosunda çalıştığını unuttuğunu savundu.

Tasos Papadopulos avukatlık bürosunun adının, Miloseviç davasında Tasos Papadopulos’un kurduğu ve yönettiği şirketler aracılığıyla Sırbistan’dan kaçırılan milyarlarla duyulduğunu belirten gazete, birçok örnek vererek, Tasos Papadopulos’un başkanlık döneminde, Nikolas Papadopulos’un da yer aldığı avukatlık bürosunun Papadopulos hükümetinin pek çok icraatında başı çektiğine değindi.

Anastasiadis ve Papadopulos’un yanı sıra diğer milletvekillerinin de hiç açıklamadıkları mesleki faaliyetleriyle doğrudan ilgileri olan birçok yasa tartışması ve hazırlanmasında yer aldığını belirterek, bazılarının bu gibi durumlardan kişisel kazanç bile sağladığını yazdı.