Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Rum Başkanlık Sarayı’nda, Başpiskopos Hrisostomos’un da hazır bulunduğu bir görüşmede, Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden İskenderiye ve Afrika Patriği Theodoros ile bir araya geldiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “İskenderiye de Kendi Konutuna Sahip Olacak” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs temaslarını dün de sürdüren İskenderiye ve Afrika Patriği Theodoros’un, yaptığı açıklamada, Başpiskopos Hrisostomos’un, Kıbrıs’taki merkezleri olarak kullanılmak üzere Lefkoşa Surlariçi’ndeki Agios Savva Kilisesi’ni İskenderiye Patrikhanesi’ne tahsis ettiğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre, Theodoros Anastasiadis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Anastasiadis’e teşekkür etti ve kendi Patrikhanesini ilgilendiren “büyük meseleleri”, özellikle de Orta Doğu ve Kuzey Afrika civarındaki devletlerdeki Hıristiyanların meselelerini ele aldıklarını söyledi.

Buralarda, insan haklarının büyük ölçüde çiğnendiğini dile getiren Theodoros, Anastasiadis’in her zaman patrikhanenin yanında olduğunu söyledi ve kendisini Yunanistan-Güney Kıbrıs-Mısır üçgenini desteklemeye çağırdığını ifade etti.

Buna paralel olarak, konuşmasında, İskenderiye Patrikhanesi’ne Güney Kıbrıs’ta bir konut tahsis etmesinden ötürü, Başpiskopos Hrisostomos’a büyük bir teşekkür de eden Theodoros, Hrisostomos’un patrikhaneye, kendi çatısına sahip olması için Lefkoşa Surlariçi’ndeki Agios Savva Kilisesi’ni tahsis ettiğini yineledi.

Konuşmasında, “Antakya, Kudüs ve İskenderiye’nin en emektar patrikhaneler olduğunu” da savunan Theodoros, devamla, “Kıbrıs Kilisesi, Başpiskopos ile birlikte, her şeyden önce şanlı bir geçmişe ve tarihe sahip bir Orta Doğu ailesi olmamız ve sorunlarımızı konuşmaya gelebileceğimiz bir köşe ayırmak için bize kucaklarını açtılar. ” dedi.

Katar’daki yetki konusuyla alakalı olarak, Kudüs ve Antakya Patrikhaneleri arasında bulunan anlaşmazlık meselesiyle ilgili soruları da yanıtlayan Theodoros, konunun Cenevre’de gerçekleştirilen kilise yöneticileri toplantısında ele alındığını belirtti.

Gazeteye göre, Theodoros, Başpiskopos Hrisostomos’un inisiyatif üstlenerek, aralarındaki anlaşmazlığı çözmek için, üç patriği (İskenderiye, Kudüs ve Antakya) Güney Kıbrıs’ta kapalı kapılar ardında bir araya gelmeye çağırdığını dile getirdi.

Theodoros, sözlerinin sonunda, “kapı açıldığı zaman, meseleyi çözmüş olacaklarına inandığını” sözlerine ekledi.

Alithia ise “Hrisostomos Patrikhanenin Büyük Bağışçısı” başlıklı haberinde, İskenderiye ve Afrika Patriği Theodoros’un, Başpiskopos Hrisostomos’u dün İskenderiye Patrikhanesi’nin “Büyük Bağışçısı” olarak ilan ettiğini yazdı.

Fileleftheros ise haberinde, Ortodoks Kilisesi tarafından, 16–27 Haziran tarihleri arasında Girit’te “Büyük ve Kutsal Kilise Toplantısı” gerçekleştirileceğini yazdı.