Kıbrıs’taki liderlerin, Toprak konusunun da görüşüleceği Mont Pelerin’deki görüşmelerde Türk tarafının harita sunup sunmayacağı Rum basınına konu oldu.

Fileleftheros gazetesi “Haritasız Toprak-İki Lider İsviçre’ye Kriterleri Ele Almak İçin Gidiyor-Sadece Kriterler Müzakere Edilecek” şeklindeki başlıklara yer verdiği haberinde, liderlerin, “Toprak konusunu ele almak için” gelecek hafta Mont Pelerin’e gideceğini ancak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Ankara’nın kendisine olanak tanıdığı noktanın ötesine geçme niyetinde olmadığını ileri sürdü.

Gazete, iki taraf arasında şu ana kadar olan görüşmelerden, Türk tarafının Mont Pelerin’deki müzakerelerde haritalar sunup sunmayacağı konusunun henüz netlik kazanmadığını yazdı. Kıbrıs Rum tarafının, haritalar ihtimaline karşı İsviçre’ye hazırlıklı gideceğini yazan gazete, buna bağlı olarak Anastasiadis’in heyetine tapu ve şehircilikle ilgili dairelerinden kişilerin de dahil edildiğini belirtti.

Türk tarafının niyetinin, Toprak konusundaki müzakerelerin kriterlerden öteye gitmemesi şeklinde olduğunu ileri süren gazete, Türk tarafının “kriterlerde sağlanacak herhangi bir anlaşmanın Güvenlik konusundaki görüşme için yol açacağı” umudu taşıdığını savundu.

PARTİ BAŞKANLARI “DÜŞÜNCELİ”

Gazete, haberinde ayrıca dün gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısında Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirilen siyasi parti liderlerinin, Rum Başkanlık binasından “düşünceli” ayrıldığını yazdı.

Habere göre, Kıbrıs sorununu müzakere etmek için Mont Pelerin’e gidecek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, siyasi parti liderlerini “ortak çizgi” konusunda ikna etmeyi başaramadı.

Siyasi partilerin büyük bir çoğunluğunun, İsviçre’de Anastasiadis’e eşlik etme görüşünde olduğunu yazan gazeteye göre, Anastasiadis de İsviçre’ye “sadece yakın çalışma arkadaşları ve müzakere grubuyla gideceği”ni söyledi.

Habere göre, toplantı çerçevesinde İsviçre’ye kimlerle gideceği şeklindeki soru sorulması üzerine Anastasiadis, danışman grubundan Kipros Hrisostomidis, Polis Poliviu ve Tumazos Çelepis’in yanı sıra Tapu ve Şehircilik Daireleri yetkililerinin kendisine eşlik edeceğini ifade etti. Siyasi partilerin Hristos Triantafillidis ve Nikos Kleanthus’un niye dahil edilmediği şeklindeki sorusu üzerine Anastasiadis’in “muhbir değil danışmanları alacağım” yanıtını verdiği belirtildi.

“TOPRAK’TA TATMİN EDİCİ İLERLEME”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, partilere bilgi verirken, Toprak konusunun ele alınmasının ileriye götürülmesini haklı gösterecek tatmin edici bir ilerlemenin bulunduğu yönünde ifade kullandığı kaydedildi.

Anastasiadis’in, iki taraf arasında, ilk kez Toprak konusunun doğrudan müzakere edileceğine de işaret ettiği belirtildi.

Rum tarafının, Toprak konusunda müzakerenin dayanacağı zemine yönelik, yani her iki tarafın harita sunup sunmayacağı yoksa sadece kriterlerle mi sınırlı kalacakları konusunda,  ikna edici yanıtlar verme konumunda olmamasının “endişe verici” olduğuna dikkat çeken gazete, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sadece kriterleri görüşmek için İsviçre’ye gideceğinin görülmekte olduğunu, siyasi partilerin ise Anastasiadis’i, Türk tarafının herhangi bir sözüne sürüklenmemesi konusunda önceden uyardığını” yazdı.

Anastasiadis’in siyasi liderliği bilgilendirmesinden, Türk tarafının hedefinin beşli konferans olmayı sürdürdüğünün ortaya çıktığını yazan gazete, Toprak konusundaki müzakere aracılığıyla bu girişimde bulunulduğunu ancak Yunanistan’ın reddi nedeniyle kabul görmediğini belirtti. Gazete, Türk tarafının Mont Pelerin’de yeni girişimde bulunacağı tahmininde bulundu.

Ulusal Konsey’de dün gerçekleşe beyin fırtınasına Güvenlik ve Garantiler konusunun da girdiğini yazan gazete, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Garantiler konusunda olumlu yaklaşırken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun ise “Hristofyas ile aynı fikirde olmadığı ve Garantileri kabul etmelerinin mümkün olmadığı” görüşü ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Gazete, ayrıca Kıbrıs Rum tarafının Toprak müzakereleri için hazırlık yapması amacıyla Ulusal Konsey alt komitesinin de bu hafta içerisinde toplanacağını yazdı.

Ulusal Konsey’de dün gerçekleştirilen toplantıda, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Garantilere ilişkin belgesinin de ele alındığını kaydeden gazete, bazı muhalefet partilerinin, söz konusu belgenin Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın bir faaliyeti mi yoksa Güney Kıbrıs ile uzlaşmayla hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin tereddüt dile getirdiğini bildirdi.

Habere göre, partiler, bu belgenin uzlaşmayla hazırlandığına dair yanıt almasına karşın, Rum Yönetimi Başkanı’nın Garantilerle ilgili düşüncelerinden dolayı iki taraf arasında mesafe bulunduğu tespitinden dolayı toplantıdan düşünceli ayrıldı.

PAPADOPULOS

Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, Ulusal Konsey toplantısında siyasi partilere bugüne kadar müzakere süreci ve diğer gelişmeler konusunda ayrıntılı bir bilgilendirme yaptığını ifade etti.

Papadopulos, müzakerelerin şu anda yapılmakta olduğu bölgesel ve uluslararası çevre konusunda da görüş alış verişinde bulunulduğunu ve görüşlerin, endişelerin ve tezlerin de dile getirildiğini belirtti.

Mont Pelerin’de yapılacak diyalogla Rum tarafının tutumunun ne olacağına dair görüş alış verişinde bulunulduğunu belirten Papadopulos, Ulusal Konsey alt komitesinin, bu hafta içerisinde, müzakereci başkanlığında toplanacağını ve hazırlık yapacağını ifade etti.

Papadopulos, Anastasiadis’in, Ulusal Konsey üyelerinin kendisine eşlik etmemesine ve sadece müzakere grubu ile yakın çalışma arkadaşlarının İsviçre’ye gitmesi kararı aldığını belirtti.

İSVİÇRE’YE YALNIZ ANCAK DESTEK İLE GİDECEK”

Politis gazetesi, yukarıdaki başlıkla verdiği Ulusal Konsey haberinde, katılımcıların toplantıyı verimsiz olarak değerlendirdiklerini yazdı.

Toplantının, Anastasiadis’in partilere İsviçre’ye yalnız gitmesi çağrısıyla başladığını yazan gazete, partilerin, karar almadan önce Ulusal Konseyi ile istişarelerde bulunmasını gerektirecek kararların Anastasiadis’in önüne konulması ihtimalinden bahsettiğini, Anastasiadis’in ise Kıbrıs Rum tarafına manevra zamanı verilmesi için İsviçre’ye gitmeyeceğini söylediğini belirtti.

Gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın son ana kadar partilerin Anastasiadis’e eşlik etmesinde ısrar ettiğini yazdı.  

Gazete, AKEL ve DİSİ dışındaki  bütün partilerin, İsviçre’deki müzakerelerde Güvenlik ve Garantiler konusunun, Toprak ile ilişkilendirilmemesi ve herhangi bir al-ver sürecinin dışarıda bırakılması şeklindeki görüş ortaya koyduklarını belirtti.

“OMORFO (GÜZELYURT) KAYBEDİLİYOR” 

Simerini gazetesi, “Omorfo kaybediliyor” başlığıyla verdiği Ulusal Konsey toplantısına ilişkin haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile muhalefet liderleri arasında dünkü toplantıda gerginlikler yaşandığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk tarafına “Omorfo’”nun  (Güzelyurt) federal yönetim altına dahil edilmesini önerdiğini ancak bunun Kıbrıs Türk lider Akıncı tarafından ret edildiğini söylemesi üzerine anlaşmazlıklar yaşandığını belirtti.

Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ise toplantı sırasında Maraş, Güzelyurt ve Karpaz’ın federal idare altında kalmasının istenmesi gerektiğini belirtti. 

Anastasiadis’in, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Garantilerin kaldırılmasına ilişkin belgesini “kuramcılık” olarak nitelendirmesi tepkilere neden oldu.

Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Türkiye’nin Garantileri bırakmasının söz konusu olmadığı ve başka bir formülün bulunması gerektiği aksi takdirde Kıbrıs sorununa çözüm bulunamayacağını ifade ederken AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun bu söyleme tepki göstermesi şaşkınlık yarattı.

İSVİÇRE’YE GİDECEK OLANLAR

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anasatasiadis’e İsviçre’de eşlik edecek müzakere grubundan 8 kişinin isminin netlik kazandığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis’e, Andreas Mavroyannis, Polis Poliviu, Kipros Hrisostomidis, Tumazos Çelepis, Erato Kozaku Markulli, Andreas Hacıraftis ve Nikos Hristodulidis eşlik edecek.

Anastasiadis’e, ele alınacak konularla alakalı 4-5 teknokratın da eşlik edeceğini yazan gazete, Anastasiadis’e eşlik edecek kişilere dair nihai listenin ise 20 kişiyi aşmamasının da beklendiğini kaydetti.

Gazete, aynı haberinin içerisinde, Ulusal Konsey alt komitesinin perşembe günü toplanacağını belirtti.

PRODROMOS PRODROMU

Alithia gazetesine röportaj veren DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Kıbrıs sorunundaki saatlerin kritik olduğunu, bu nedenle birliğe gereksinim olduğunu söyledi. Prodromu, ileriki günlerin çözüme yakın mı, yoksa uzak mı olunduğunu ortaya koyacağına dikkat çekti.

Prodromu, röportajında Güvenlik başlığındaki kırmızı çizgilere de değinerek, Güvenlik konusunun kendileri için milli bir talep değil, sürdürülebilirlik konusu olduğunu söyledi.

“Çağ dışı” ve “işgalle eş anlamlı” buldukları Garantiler konusunu ele almalarının mümkün olmadığını savunan Prodromu bunun ayrıca askeri müdahale anlamına da geldiğini ileri sürdü.

Prodromu, AB üyesi bir ülke olarak bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

ANASTASİADİS’TEN SAAT FARKI KONUSUNDA TWEET

Politis gazetesi ile diğer gazeteler, Güney Kıbrıs ve KKTC arasında dün kış saati uygulamasına geçilmesiyle oluşan bir saatlik fark nedeniyle birçok Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum’un, “UnitedByHope” şeklindeki hashtag ile twitter’da düşüncelerini aktardıklarını, buna Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katıldığını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis, “zaman bizi böldü, umut bizi birleştiriyor” şeklinde tweet attı.