Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz cuma akşamı Rum televizyonları ve diğer medya organlarından da canlı yayınlanan Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarıyla, kendisini izleyen Kıbrıslı Rumların çoğunluğunu ikna etmeyi başardığı bildirildi.

Rum liderin sadece Mont Pelerin görüşmeleriyle ilgili izleyicileri ikna edemediği yorumu yapıldı.

Simerini gazetesi “İsviçre İçin Kötümserlik” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in halka yönelik gerçekleştirdiği ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin bilgi verdiği basın toplantısının Kıbrıslı Rumların yarısından fazlası tarafından izlendiğini yazdı.

Gazete, “IMR/Lefkoşa Üniversitesi” tarafından 5 Kasım tarihinde 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarına yer verdi.

Ankete göre katılımcıların yüzde 55’i Anastasiadis’in basın toplantısını izlediklerini, yüzde 45’i ise izlemediklerini belirttiler.

“Kıbrıs sorunu için şu ana kadar önerilen çözüm şekliyle hemfikir olup olmadıklarının” sorulması üzerine ise katılımcıların yüzde 61’i “hemfikir olduklarını”, yüzde 35’i ise “hemfikir olmadıklarını” söylerken, yüzde 4’lük bir kesim ise “bilmiyorum/yanıtlamıyorum” cevabını verdi.

“Varılacak çözümün Annan Planı’ndan daha iyi olacağına inanıyor musunuz?” şeklindeki bir soruya karşılık katılımcıların yüzde 57’si “daha iyi olacağına”, yüzde 39’u “daha kötü olacağına” inandığını, yüzde 4’lük bir kesim ise “bilmediğini/yanıtlamayacağını” söyledi.

Anastasadis’in basın açıklamasını izleyenlere yöneltilen ve “Anastasadis’in açıklamaları sonrasında Kıbrıs sorununun çözümüne yakın olunduğuna inanıp inanmadıkları” şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 56’sı “evet”; yüzde 44’ü “hayır” yanıtını verdi.

“Anastasiadis’in sözlerinin kendilerini ne düzeyde ikna ettiği?” sorusuna katılımcıların yüzde 36’sı “az bir düzeyde”, yüzde 28’i “yeterli düzeyde”, yüzde 25’i “çok yüksek düzeyde” yanıtlarını verirken yüzde 11’lik bir oran ise “hiç ikna olmadığı” cevabını tercih etti.

Yine Anastasiadis’in basın açıklamalarını izleyenlere yöneltilen “Kırmızıçizgileriniz nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 62’sinin “Türk askerinin çekilmesi” cevabını vermesi dikkat çekerken, yüzde 21’lik bir kesim “garantilerin kaldırılması”, yüzde 17’lik bir kesim ise “yerleşiklerin (TC kökenli vatandaşlar) gitmesi” yanıtını verdiler.

Gazete, “İsviçre’deki müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağına inanıyor musunuz?” soruna katılımcıların yüzde 64’ünün “hayır” yanıtını verdiklerini belirtti ve Anastasiadis’in İsviçre görüşmeleri konusunda izleyicisini ikna edemediği yorumunu yaptı.

Bir başka soruda, Anastastasiadis’e hangi düzeyde güvendikleri sorulan katılımcıların yüzde 34’ü “az”, yüzde 32’si “yeterince”, yüzde 17’si “çok” ve yine yüzde 17’lik bir kesim ise “hiç” yanıtını verdiler.

Anastasiadis’in İsviçre’ye Ulusal Konsey yerine daha küçük bir heyetle gitmesini doğru bulup bulmadıklar yönündeki bir soruya ise katılımcılar “yüzde 49’a 49 oranında eşit şekilde “evet” ve “hayır” yanıtlarını verdiler. Geri kalan yüzde 2’lik kesim ise görüş belirtmedi.