Politis ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın ardından Kıbrıs Rum heyetinin konakladığı otelde bir basın toplantısı düzenlediğini ve New York’taki temaslarına ilişkin değerlendirmede bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Anastasiadis açıklamasında, New York’taki temaslarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Rum hükümetinin amacının, enerji alanında bölge ülkeleriyle ilişkilerin güçlendirilmesi ve elde edilecek faydanın ortaklaşa çoğaltılması için Güney Kıbrıs’ın enerji alanında düzeyini yükseltmek olduğunu söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’yle gerçekleştirdiği temaslara değinen Anastasiadis, ABD’nin “Kıbrıs’ın gerek terörizm gerekse bölgede güvenlik koşullarının oluşturulması konusunda bölgedeki istikrarlı rolünü bildiğini ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde ortak niyetlerinin bulunduğunu” ifade etti.

Anastasiadis, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin yıl sonundan önce Kıbrıs’ı ziyaret etme niyetinde olduğunu belirtirken kesin ziyaret tarihinin diplomatik temaslar yoluyla belirleneceğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un da, sonra belirlenecek bir tarihte Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini ifade eden Anastasiadis, bu ziyaret sırasında imzalanması planlanan beş anlaşmanın hazırlıklarının da yapıldığını belirtti.

Açıklamasında, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Eli Sisi’yle gerçekleştirdiği görüşmeye de değinen Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın Mısır’a doğal gaz satması konusundaki diyalogun en kısa sürede tamamlanması ve yeni bir Yunanistan-Güney Kıbrıs-Mısır üçlü zirvesinin yapılması konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

Anastasiadis, Noble Energy şirketi CEO’suyla gerçekleştirdiği görüşmede ise doğal gazın ticareti konusunu ele aldıklarını belirtti ancak ayrıntıya girmekten kaçındı.

Anastasiadis ayrıca, 10-12 Kasım tarihleri arasında Ürdün ve 13 Kasım tarihinde de Filistin’i ziyaret edeceğini de açıkladı.

“TEMEL TEZLERİMİZİ AÇIKLADIK”

Fileleftheros ve Alithia gazeteleri ise Anastasiadis’in açıklamasında, Lavrov’un Güney Kıbrıs’ı ziyareti sırasında imzalanacak anlaşmaların sayısının 45 olduğunu, bunlardan kırkının hazır durumda bulunduğunu söylediğini yazdılar.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Anastasiadis, temasları sırasında Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, Kıbrıs Rum tarafının bir anlaşma için gerekli gördüğü “garantilerin kaldırılması, dört özgürlüğün uygulanması, yabancı askerlerin gitmesi ve çözümün AB normları ile insan hakları anlaşmalarıyla uyumlu olması” şeklindeki temel tezlerini ilettiğini söyledi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde henüz ilk aşamalarda bulunulduğunu ve hem kendisinin hem de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hedefinin halkın endişelerini giderecek ve beklentilerine yanıt verecek bir çözüme ulaşılması olduğunu ifade etti.

Takvimleri ve hakemliği kabul etmediklerini temaslarında açıkça belirttiğini de söyleyen Anastasiadis, mülkiyet başlığının çözümlerinden biri olarak gündemde bulunan tazminatlar konusunda fon oluşturulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Anastasiadis ayrıca, ekonomi konusunda araştırmaların yapılması gerektiğini de ifade etti.