Alithia gazetesi,  İngiltere'de yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu “Ulusal Kıbrıs Federasyonu”nun Kuzey Londra’da, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis onuruna yemek verdiğini ve Anastasiadis’in burada bir konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre konuşmasında Kıbrıs sorununa değinen Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile aynı vizyonu, “bir diğer değişle Kıbrıslıların ülkelerinde patron(efendi)olması, ülkenin yeniden birleşmesi, insan haklarının garanti altına alınması, tüm Kıbrıslıların AB içerisinde eşit vatandaş olması (vizyonunu)” paylaştıklarını belirtti.

Anastasiadis, bu gerçeğin tanınmasının, bir liderin “güzelleştirilmesi çabası veya yükseltilmesini” teşkil etmediğini, ancak samimi bir diyaloğa olanak tanıyan gerekli kişiler arası ilişkileri yarattığını ifade etti.

Mustafa Akıncı’nın lider olarak Kıbrıs Türk toplumu tarafından seçilmesinin ardından ortamın değiştiğini ifade eden Anastasiadis, erken aşamalarda olmalarına karşın, görüşmelerin önemli alanlarda bir ilerleme ortaya koyduğunu söyledi.

Anastasiadis, “konfederasyon yaratmak için görüşen egemen devletlerden değil, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşmesi için görüşen iki toplumdan bahsettiklerini” ifade etti.

Anastasiadis sözlerinin devamında “dönüşüm kelimesi söylenmeyebilir zira Kıbrıslı Türkler bunu kabul etmiyor ancak pratikte olacak olan şey, bugünkü Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, üniter devlet niteliğinden, iki kesimli iki toplumlu federasyona dönüşmesinden başka bir şey değildir” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, AB normlarının, “tüm hükümranlıkta” uygulanması gerektiğinin de altını çizdi.