Türkiye’nin AB üyelik sürecinde Rum Yönetimi tarafından engellenen müzakere başlıklarının açılması için Rum Yönetimi ile görüşeceğini söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dün Madrid’de görüştüğü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e konu hakkında tek kelime etmediği haber verildi.

Haberi  “Top Yeniden Ankara’da... Merkel Türkiye’nin Başlıklarının Açılması Konusunda Anastaiadis’e Tek Kelime Etmedi... Kimseye İndirim Yok” başlığıyla manşete çeken Fileleftheros Anastasiadis ile Merkel’in dün Avrupa Halk Partisi’nin Madrid’deki toplantısı çerçevesinde görüştüğünü yazdı.

Habere göre geçen hafta sonu Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’yla görüşmesinde, konuyu Rum Yönetimiyle görüşeceğini söyleyen Merkel, hem konuyu açmadı hem de Anastasiadis’e Türkiye’nin yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini kastederek “kimseye indirim yapılmaz” dedi.

Merkel’in bu tutumundan memnun olan Anastasiadis  “Şimdi Türkiye’nin, üyelik müzakereleriyle ilgili başlıklarının açılması için Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmesi bekleniyor” dedi.

Anastasiadis’in Madrid’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’le de görüştüğü ve ondan da aynı taahhüdü verdiği kaydedilirken Juncker’in Avrupa Konseyi toplantısında, mülteci krizi konusunda işbirliği yapması için Ankara’ya karşılıklar verilmesinde başı çeken kişi olduğu hatırlatıldı.

Haberi “Türkiye’nin Kıbrıs Kökenli Yükümlülükleri Silinmiyor” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde Anastasiadis’in Merkel ve Juncker’le görüşmelerinde daha çok Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Avrupa’daki mülteci sorununun ele alındığını yazdı.

“KIBRIS SORUNU AVRUPA SORUNUDUR”

Haber göre Anastasiadis Avrupa Halk Partisi toplantısında yaptığı konuşmada “Kıbrıs sorunu Avrupa sorunudur. Avrupai bir çözüm insan haklarını ve temel özgürlüklerini güvence altına alacak ve saygı gösterecek. Kıbrıs’ın AB içerisinde onurlu ve aktif üye olarak işlemesine müsaade edecek AB’de karar alınmasını zorlaştırmayıp aksine kolaylaştıracak bir çözüm” ifadesini kullandı.

Devamla Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünde “zincirin kritik halkası olduğunu” söyleyen Anastaiadis “Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün yalnız Kıbrıs ve halkının değil çalkantılı bölgemize, AB-Türkiye ve AB-NATO ilişkilerinin çıkarına olacağına inanıyorum.  Türkiye’nin bu davete icabet etmesini umuyor ve bekliyoruz” dedi.

AVRUPA HALK PARTİSİ’NİN TÜRKİYE’DEN TALEPLERİ

Aynı gazete “Avrupa Halk Partisi’nden Türkiye’ye Net Cevap... Kıbrıs Sorunu, Maraş ve Enerji’yle İlgili İfadeler” başlıklı haberinde Avrupa Halk Partisi’nin Madrid’deki toplantısında onaylanan partinin Eylem Planı’nda Kıbrıs sorunu, Maraş ve Enerji ile ilgili özel atıflar yapıldığını, Avrupa Halk Partisi’nin eylem planlarında ilk kez bir ülkeyle ilgili somut ifadeler kullanıldığını yazdı.

Habere göre Türkiye’den “Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararları ve Avrupa ilkeleri temelinde bir çözüm bulunması için ne gerekiyorsa yapmasını” isteyen Avrupa Halk Partisi Eylem Planı’nda ise çeşitli iddialar ile şu ifadelere yer verdi:

“-Türkiye işgal ordusunu çeksin, AB üyesi bir ülkeye karşı faaliyet veya tehditten ve hatta gerilim yaratacak eylemlerden kaçınsın,
-Ankara Protokolü’nü uygulasın,
-Maraş’ı yasal sakinlerine iade etsin, 
-Üye ülkelerin, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi de dahil uluslararası hukuk uyarınca kendi doğal kaynaklarını araştırma ve değerlendirmeyle ilgi egemenlik haklarına saygı göstersin.”

HOLLANDE “KIBRIS SORUNU AVRUPA SORUNU”

Fileleftheros “Hollande: Kıbrıs Sorunu Avrupa Sorunu” başlıklı haberinde Fransa Cumhurbaşkanı Fransua Hollande’ın Kıbrıs sorununu “Avrupa meselesi” diye nitelediği ve “Avrupalı ortaklar olarak Kıbrıs’ı desteklemeliyiz” dediğini bildirdi.

Habere göre Yunanistan’a giden Hollande, Yunanistan Başbakanı Pavlopulos’la görüşmesinde Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğine de işaret ederek “müzakerelerin ve diyaloğun çözüme ulaşabilmesi için Başkan Anatasiadis’in inisiyatiflerini destekliyorum” ifadesini kullandı.

JUNCKER’E GÖRE 2016’DA ÇÖZÜM MÜMKÜN

Gazete “Juncker 2016’da Çözüm Görüyor” başlıklı haberinde ise Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıs sorununun 2016’da çözülmesini mümkün gördüğünü ve “önümüzdeki yıl içerisinde sorunun kesin halledilmesi perspektifleri konusunda iyimserim” dediğini bildirdi.

Habere göre Juncker’in, sözcüsü Mina Andreeva aracılığıyla yaptığı açıklamada Brüksel’in, çözümden sonra Avrupa müktesebatının Ada’nın Kuzeyi’nde uygulanmasındaki ertelemenin kaldırılması için Rum makamlarıyla çalışmak üzere uzmanlardan oluşan bir teknokrat grubu atadığını hatırlattı.

Politis Anastasiadis’in Madrid’deki Avrupa Halk Partisi toplantısında yaptığı konuşmanın satırbaşlarını okurlarına “Top Türkiye’nin Ayağında... Anastasiadis’ten Juncker ve Merkel’e Mesaj” başlığıyla aktardı.

Alithia manşete çektiği haberinde “Güçlü Destek... Türkiye Kıbrıs Kökenli Yükümlülüklerini Yerine Getirsin... Başkan Anastasiadis: Jean Claude Juncker ve Angela Merkel Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin Üyelik Süreciyle İlgili Tezlerine Katılıyor... Komisyon: 2016’da Avrupa Müktesebatıyla Çözüm”  başlık ve spotlarını attı.

Simerini “Lefkoşa’nın Avrupa Şartları... Dünkü Pavlopulos-Hollande Görüşmesinin Gündeminde Kıbrıs Sorunu Vardı” başlığını attı.