BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un  Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’yle (UNFICYP) ilgili raporunda yer alan “Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılması” ifadesinin AB’nin KKTC’yle doğrudan ticaret yapılmasını öngören tüzüğü yeniden gündeme getirmesi amacını taşıyan bir hazırlık olduğu iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “İşin Aslı Doğrudan Ticaret – BM’nin Kıbrıslı Türklerin ‘İzolasyonu’ İfadesinin Ardından Brüksel’de Bir Sonraki Adım Hazırlanıyor” başlığı altında verdiği haberinde, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan zamanında “unutulmuş olan” Kıbrıslı Türklerin izolasyonu konusunun BM’nin UNFICYP raporunda gündeme gelmesinin sebebinin AB-KKTC Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün yeniden gündeme getirilmesi çabaları olduğunu iddia etti.

Doğrudan ticaret tüzüğünün, Avrupa Parlamentosu’nun “bekleme listesinde” olduğunu ifade eden gazete, tüzüğün yeniden gündeme alınmasının birçok prosedür (başkanlar toplantısı, dış ticaret komitesi toplantısı vs.) gerektirmesine karşın imkansız olmadığını savundu.

Gazete, asıl hedefin, KKTC’nin düzeyinin yükseltilmesi unsuru öne sürülerek Rum hükümetinin çözüm müzakerelerine geri dönmesinin sağlanması olduğunu belirterek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün yaptığı sert açıklamayla BM, İngiltere ve ABD’ye “ne yapmak istediklerini bildiği” mesajını ilettiğini vurguladı.

Gazete, Anastasiadis’in 21-24 Ocak tarihleri arasında Davos Ekonomik Formu’na katılması yönündeki daveti, Kıbrıs sorununa ilişkin temaslar gerçekleştirmek amacıyla değerlendirmeyi planladığını da yazdı.

EİDE YENİ FORMÜL SUNDU

Gazete bir diğer haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin adaya gerçekleştirdiği son ziyarette, Kıbrıs sorununun çözümüne kadarki sürede doğal gazın idaresine ilişkin taraflara yeni fikirler sunduğunu iddia etti.

Habere göre Eide temaslarında sunduğu formülde; “hidrokarbonların idaresinin, bugüne kadar olduğu gibi, çözüme kadar da Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilmesi ancak Kıbrıslı Türklerin de söz sahibi olmalarını” önerdi.

Eide, “Kıbrıslı Türklerin doğal gaz konusunda görüşlerini belirtmeleri ve bunların Güney Kıbrıs tarafından ciddiyetle incelenmesi ancak nihai kararın yine Güney Kıbrıs tarafından verilmesi” önerisini sundu.

BM’nin Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk taraflarının tezleri arasında orta yol bulunabileceğine inandığını ifade eden gazete, Eide’nin önerilerinin “ağız yoklama” çerçevesinde sunulduğunu ve tartışılmadığını vurguladı.

Kathimerini gazetesi “Doğal Gaza Karşılık Toprak Masada” başlığı altında verdiği yorum haberinde özetle, Anastasiadis’in doğal gaza karşılık toprak konusunu müzakere masasında ele almayı kabul ederek müzakerelerde girilen çıkmazı aşmayı hedeflediğini iddia etti.

Gazete, Anastasiadis’in 5 Ocak tarihindeki açıklamasında yer alan ifadeleri hatırlatarak Türkiye’nin 6 Ocak’ta yeni NAVTEX ilan etmesinin Kıbrıs sorununu Nisan ayına kadar buzdolabına kaldırdığını belirtti.

Navtex’in sona ereceği Nisan ayına kadar Anastasiadis ve Rum hükümetinin özellikle AB nezdinde girişimlerde bulunmayı planladığını vurgulayan gazete, Anastasiadis’in ayrıca, 25 Şubat’ta Moskova’ya gerçekleştireceği ziyarete de büyük önem verdiğini yazdı.

Anastasiadis’in ilk hedefinin, Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde “olayları gerçekçi şekilde aktarmasının sağlanması” olduğunu belirten gazete, UNFICYP raporunda Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna ilişkin ifadenin yer almasının sorumlusunun ise, New York’ta bulunan ve Kıbrıs’ta 6 yıl görev yapmış İngiliz kökenli UNFICYP idarecisi Tim Alchin olduğunu öne sürdü.

Gazete, böyle bir ifadenin BM Siyasi Dairesi’nin “taramasından” nasıl geçtiğinin ise merak konusu olduğunu belirtti.

ANASTASİADİS KIBRIS TÜRK BASININA YÖNELİK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK

Politis gazetesi konuya ilişkin haberini, “Kayıp Zaman Aranıyor – Eide Güvenlik Konseyi’ni Bilgilendirene Kadar Müzakereler Hedefiyle Damage Control (Zarar Kontrolü)” başlıkları altında vererek Kıbrıs Rum tarafının “karşı atak” çerçevesinde girişim yapmayı planladığı eylemlere değindi.

Gazete, Anastasiadis’in Davos’a gitme kararının yanı sıra Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Brüksel’e giderek, aralarında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilci Federica Mogherini’nin de bulunduğu birçok yetkiliyle görüşmesinin öngörüldüğünü yazdı.

Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in de bir dizi temaslar başlattığını hatırlatan gazete, Almanya’da temaslarda bulunan Mavroyannis’in Hollanda ve ABD’de de temaslarını sürdüreceğini vurguladı.

Gazete, Rum hükümetinin, Türkiye aleyhine yürütülecek cesur bir tutumun yeterli olmadığı ve Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin Kıbrıs Türk toplumunda daha iyi anlaşılabilmesi gerektiğini anladığını belirterek, bu çerçevede Anastasiadis’in Salı günü yaklaşık 40 Kıbrıslı Türk ve Türk basın mensubuna yönelik basın toplantısı düzenleyeceğini bildirdi.