Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, konjonktürün, çözüm için ümitli olmalarını sağladığını belirtti.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, EOKA’cı Grigoris Afksentiu için dün Maşera Manastırı’nda düzenlenen anma törenine katıldığını ve burada Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarda bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, burada yaptığı konuşmada, hiçbir şeyin kendilerini hayal kırıklığına uğratmayacağını, ayrıca hiçbir şeyin de kendilerini, Kıbrıs sorununun barışçıl çözümü çabalarından uzaklaştırmayacağını söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin diyaloğun, onlarca yılın yaralarını kapatma çabası ortaya koyduğunu belirten Anastasiadis, bunun kolay olmadığını ancak bugün, çözüm için ümitli olmalarını sağlayan bir konjonktür bulunduğunu ifade etti.

Anastasiadis, sarf edilen çabanın, insan haklarının, serbest dolaşımın, ülkenin birliğinin, tüm hükümranlıkta serbest mülk edinme, serbest yerleşimin korunması yönünde olduğunu söyledi.

Anastasiadis konuşmasında ayrıca kendisinin, 1960 yılından sonra felakete sürüklenen durumun önüne geçilemeyeceğine inananlardan olmadığını, 1960 Anayasası’nda yoğun bölücü unsur, azınlıklar lehine yoğun ayrıcalıklar bulunduğunu belirterek kendilerini aşamalı olarak 1974’e götüren kabul edilemez durumu, üçüncü tarafların müdahalelerinin yarattığından da şüphesinin bulunmadığını ifade etti.

Nikos Anastasiadis, kendilerinin de, devleti ve kurumları korumak için yapmaları gereken her şeyi yapmadığının açık olduğunu, bugün müdahil oldukları çözüme ilişkin diyalogda, onlarca yılın yaralarını kapatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Ülkenin, “işgal” ordusundan kurtulmasından başka bir yolun bulunmadığı şeklindeki görüşünü yineleyen Anastasiadis, tüm sakinlerinin ilerleme ve perspektif için her gün mücadele edeceği bir ülkeden de söz etti.

Özgür bir ülkeden de bahseden Anastasiadis, “acı veren uzlaşma” şeklinde nitelendirdiği iki kesimli iki toplumlu federasyondan başka bir yolun olmadığını da ifade etti.

EOKA’CI GRİGORİS AFKSENTİU ANILDI

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler EOKA’cı Grigoris Afksentiu için dün düzenlenen anma törenine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanı sıra siyasi parti temsilcileri, askeri ve dini yetkililerin katıldığını yazdılar.

Habere göre törende konuşma yapan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Afksentiu’nun şahsına övgüler yağdırırken Afksentiu’nun, bu ülkenin özgürlüğü için hayatını verdiğini belirtti.

Fileleftheros gazetesine göre törende yer alan Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi adına açıklamada bulunan Makaria Stilyanu, üniter bir devlete dayalı çözümden yana olduklarını ifade etti.

DİKO Genel Sekreteri Marinos Musiotis anma töreni kapsamında yaptığı açıklamada partisinin, tüm Kıbrıslı vatandaşların, Avrupalı vatandaşların sahip olduğu tüm haklardan yararlanmasını garanti altına alacak bir çözümü arzuladığını belirtti.

Musiotis, Kıbrıs sorununun seçim kampanyası tartışmalarına dahil edilmemesine dikkat gösterilmesi gerektiğini söyledi.

OMİRU

Fileleftheros gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, katıldığı bir başka anma töreni çerçevesinde yaptığı açıklamada, müzakerelerin yeniden başlamasından bu yana uzun bir zaman geçtiğini ve görüşmelerin gidişatına ilişkin bir değerlendirmenin yapılması zamanının geldiğini ifade etti.