Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Ulusal Konsey’in yeniden oluşturulması konusunda partilere gelecek hafta içerisinde öneri sunacağı belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, yaptığı yazılı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, danışmanlık rolünü garanti altına alacak belirli koşullar altında Ulusal Konsey’in yeniden oluşturulmasına (işleyiş şekline) yönelik bir öneriyi, gelecek hafta içerisinde, mecliste temsil edilen siyasi parti başkanlarına sunacağını belirtti.

Yazılı açıklamada ayrıca Anastasiadis’in, bazı siyasi dinamikler tarafından gündeme getirilen, Rum halkına karartma uygulandığı ve gizli diplomasiye ilişkin sorular nedeniyle, birçok kez gerek partilere gerekse halka, gizli diplomasiye müdahil olmasının söz konusu olmadığını net bir şekilde dile getirdiği anımsatıldı.

Papadopulos, açıklamada ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıslı Rumların endişelerine yanıt vermeyecek herhangi bir çözümü referanduma götürmeyi kabul etmesinin söz konusu olmadığını da ifade etti.

Açıklamada, Anastasiadis’in, Kıbrıslı Türklerin endişeleri görmezlikten gelinmeksizin, Kıbrıslı Rumların beklentilerine saygı duyulacağı önkoşuluyla, yoğunlaştırılan müzakereler çerçevesinde bu yıl içerisinde çözüm sağlanmasının mümkün olabileceği temennisini dile getirdiği vurgulandı.

HRİSTODULİDİS

Politis gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, Ulusal Konsey’in işleyişine ilişkin düşünceleri arasında, belirlenecek işleyiş çerçevesine partilerin uymasının garanti altına alınmasının da bulunduğunu ifade etti.

Anastasiadis’in düşüncelerinin son aşamada bulunduğunu ifade eden Hristodulidis, gizliliğe de özellikle önem verildiğini, buna bağlı olarak bunun garanti altın alınması yöntemlerinin de incelendiğini söyledi.

Bu yöntemleri içerisinde Ulusal Konsey’den atılma sürecinin de bulunup bulunmadığı yönündeki bir soru üzerine Hristodulidis, konunun atılma değil çerçevenin kabul edilmesi olduğunu ifade etti.

ELAM’ın Ulusal Konsey’e çağrılıp çağrılmayacağı sorusu üzerine ise Hristodulidis, seçmenlerin ELAM’ı mecliste temsil edilmesi için seçtiğini, bu nedenle buraya parti veya örgütün katılmasının mümkün olduğunu, belirlenecek çerçeveye saygı duymasının yeterli olacağını söyledi.