Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras onuruna pazartesi akşamı verdiği yemekte II.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas arasındaki müzakerelerde sağlanan görüş birliklerinden söz ettiği belirtildi.

Alithia gazetesine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, metin dışındaki konuşmasında, Kıbrıslı Türklerin, doğal zenginlik konusunda “söze”, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra sahip olacağını ifade etti.

Anastasiadis, konuşmasında Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, merkezi hükümetin yetkilerine ilişkin olarak vardığı anlaşma içerisinde, Kıbrıslı Türklerin-çözümden sonra- söz hakkının teminat altına alındığını belirtti.

Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin ayrıca Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile doğal gazdan olan gelirlerin paylaşımı konusunda sağladığı görüş birlikleriyle de haklarının mahfuz tutulduğunu söyledi.

Sözlerinin devamında, anlaşmaya varılması gereken sadece belli sayıda noktanın geriye kaldığını belirten Anastasiadis, diyaloğun sonunda, bağımsız ayrı bir devlete ilişkin B planı seçeneği ortadan kaldırıldığı zaman ancak bütünlüklü bir çözüm planının referanduma götürülmesinin ve bunun görüşülmesinin mümkün olacağını ifade etti.

Anastasiadis ayrıca bunların (belli sayıda noktanın), çözümü kabul edip etmeyeceklerini oylayacakları zaman Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından bilinmesi gerektiğini de dikkati çekti.

Doğal gaz konusunu, ilk kez görüşmek için ortaya koyduğu ya da görüşmesinin söz konusu olduğu şeklindeki eleştirileri de yanıtlayan Anastasiadis, görüşülmesi söz konusu olan şeyin, hala daha boşluklar ortaya koyan bir anlaşmanın tamamlanması olduğunu söyledi.

ÇİPRAS

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise konuşmasında, Güney Kıbrıs’ta bulunmasının, 40 yıldan sonra, iki toplumlu iki bölgeli federasyon temelinde Kıbrıs sorununun çözümü için özlü bir çabayı gerektirdiğini simgelediğini belirtirken Yunan Hükümeti’nin, Rum Yönetimi ile yakın işbirliğine hazır olduğunu dile getirdi.

Çipras, “Kıbrıs’taki darbeden birkaç gün sonra doğduğunu, helenizmin, Kıbrıs dramını yaşadığı anları yaşamayan bir nesle ait olduğunu” söyledi.Çipras açıklamasında ayrıca “kahramanların simalarıyla” büyüdüğünü ve beslendiğini belirtti.

“ÇİPRAS’IN ZİYARETİNDEN HERKES MEMNUN”

Politis gazetesi, iç cephedeki herkesin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Güney Kıbrıs ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Gazete Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in “Daily Sabah” gazetesine verdiği demeçte, Çipras’ın Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara verdiği olumlu mesajlar üzerinde durduğunu yazdı.

Habere göre Hristodulidis, Atina ve Güney Kıbrıs’ın en kısa zamanda müzakerelerin başlamasını da istediğini de belirtti.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis yaptığı açıklamada Çipras’ın ziyaretinin sonuçlarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Lukaidis, Çipras’ın, AB içerisinde Güney Kıbrıs’ı yanlarında istediği şeklindeki açıklaması üzerinde de durdu.

KS EDEK partisi açıklamasında Çipras’ın ziyaret sonuçlarını olumlu olarak nitelendirdi ve bu olumlu sonuçların, gerek Türk “yayılımcılığının” önlenmesi gerekse bölgedeki hidrokarbondan  faydalanılması için iyi bir zemin olabileceğini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı, Rum Çevreciler ve EVRO.KO partisi de Çipras’ın ziyaretini olumlu olarak değerlendirirken hükümeti, Troyka ve memorandum çizgisini takip etmekle eleştirdiler.

ÇİPRAS, GÜNEY KIBRIS’TAKİ TEMASLARINI DÜN TAMAMLADI

Fileleftheros gazetesi Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, dün Yunan Askeri Mezarlığını ve ELDİK kışlasını ziyaret etmesinin ardından Güney Kıbrıs’taki temaslarını tamamladığını yazdı.

Habere göre Yunanistan Başbakanı Çipras, Malunda’daki ELDİK kışlasını ziyaretinde, ELDİK’in, Güney Kıbrıs’taki, bağımsızlığı, özgürlüğü ve adaleti uluslararası hukuk temelinde savunduğunu belirtti.

Çipras askerlere yönelik olarak ise Yunan Hükümeti’nin ve tüm Yunanistan’ın yanlarında olduğunu ifade ederken, ELDİK’in olanaklarından ve muharebe gücünden dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

ELDİK kışlasını ziyaretinde Çipras’a, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan Büyükelçisi Kiriakos Kenevezos eşlik etti.

Çipras, ziyaretlerinin ardından saat 12:50’de Roma’ya gitmek için Ada’dan ayrıldı.