Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İrlanda’da gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde, başkent Dublin’de bulunan, “Institute of International and European Affairs” isimli düşünce kuruluşunun “Kıbrıs’ın AB’deki rolüyle ilgili vizyonum” konulu etkinliğinde dün akşam konuşma yaptığı haber verildi.

Alithia gazetesinde yer alan habere göre, Kıbrıs sorunuyla ilgili yanıtların birçoğunun Avrupa’da bulunduğunu öne süren Anastasiadis, müzakere masasındaki bütün konuların veya birçok konunun, AB perspektifi altında ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Gazeteye göre Anastasiadis, toprak ve güvenlik başlıklarındaki zorlukları aşmayı başarmaları halinde, 2016 yılının sonundan bile önce, bir çözüme varılabileceğini umduğunu söyledi.

Konuşmasında, müzakerelerdeki mevcut duruma da değinen Anastasiadis, mülkiyet konusunda bazı ilerlemeler sağlandığı gibi, Yönetim, AB ve Ekonomi başlıklarındaki bir dizi konuda da ilerleme sağlandığını dile getirdi.

Anastasiadis’in, en ciddi fikir ayrılıklarının, mülkiyetle bağlantılı olan toprak başlığı ile güvenlik ve garantiler başlığında olduğunu söylediğini ileten gazete, Anastasiadis’in, bir çözümün mümkün olup olmadığını ciddi ölçüde bunların belirleyeceğini vurguladığını iletti.

Kapsamlı bir çözüm bulunmasına müsaade edecek koşullar hüküm süreceği konusunda, temkinli iyimser olduklarını da dile getiren Anastasiadis, amacının basit ve açık olduğunu belirterek, bunun, kabul edilemez statükonun sona ermesi ve Kıbrıs sorununa işler ve kapsamlı bir çözüm bulunması olduğunu ifade etti.

Anastasiadis, “Kıbrıs’ın” AB üye devleti olarak sahip olduğu niteliğin, güvenlikle ilgili endişeleri gözettiğini ve Kıbrıslıların tümü için en iyi garantiyi sağlamakta olduğunu da savundu.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili rolüne de değinen Anastasiadis, Türkiye’nin katkısını gerçek anlamda göstermesi gerektiğini ve bunun Kıbrıs sorununun çözümü için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Anastasiadis, yapıcı bir yaklaşımın değerini Ankara’ya iletmeleri konusunda, ortaklarına ve dostlarına güvenmekte olduklarını da söyledi.

Rum Yönetimi’nin dış politikasına da değinen Anastasiadis, Rum tarafının güçlenmiş bölgesel rolüne atıfta bulundu ve bölge ülkeleriyle olan işbirliği mekanizmalarına işaret etti.

Doğu Akdeniz’de ve sözde Rum MEB’inde hidrokarbon yatakları tespit edilmesi konusunda ise Rum lider, bu durumun yalnızca bölge ülkeleri arasında değil, bu ülkeler ile AB arasında da yeni işbirliği fırsatları meydana getirdiğini dile getirdi.

Gazete, Anastasiadis’in bu etkinliğin öncesinde Dublin Belediyesini ziyaret ettiğini ve burada konuştuğunu da yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis burada yaptığı konuşmada, İrlanda ve “Kıbrıs” halkının bağımsızlıklarını kazanmak için benzer mücadeleler verdiklerini, ortak ilke ve değerlere sahip olduklarını aynı zamanda aynı çağdaş zorluklarla karşı karşıya bulunduklarını ifade etti.

Anastasiadis, bugünkü çalkantılı dönemde, iki ülke arasındaki işbirliğinin hayati önem taşıdığını ekledi.

Öte yandan Alithia gazetesinde yer alan bir haberde, Rum Yatırım Geliştirme Örgütü (CIPA) ile İrlanda Yatırım Geliştirme Örgütü arasında beş yıllık bir karşılıklı anlayış memorandumu imzalandığı ifade edildi.

“BAN KIBRIS SORUNUNDA DİPLOMATİK ZAFER ARAYIŞINDA”

Politis gazetesi ise “Ban Zafer İstiyor- NPR’nin Haberi BM’nin Beklentilerine Atıfta Bulunuyor” başlıklı haberinde, Amerika’daki Ulusal Devlet Radyosu NPR’nin yaptığı bir habere dayanarak, yakın zamanda görevinden ayrılacak olan BM Genel Sekreteri Ban’ın, Kıbrıs’ta diplomatik bir zafer arayışında olduğunu yazdı.

Gazete, söz konusu habere dayanarak, BM Genel Sekreteri’nin karmaşık bir dünyada, bu yıl görev süresi tamamlanmadan önce bazı diplomatik zaferler yaşanmasını umduğunu ve olasılıklardan birinin de Kıbrıs’ta bir barış anlaşması olduğunu ifade etti.

Muhabirin; yaşanan son gelişmelere, aynı zamanda BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland’ın cesaret verici mesajlarına değindiğini  yazan gazete, muhabirin “bunu bozmaya çalışanlar olduğuna atıfta bulunduğunu” da ekledi.