Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile Kıbrıs sorunu ve liderlerin 17 Haziran’da yapacağı görüşme konusunu ele aldığı görüşmede, Kiprianu’ya, Ulusal Konsey’in yarın sabah toplanacağı bilgisini verdiğini yazdı.

Ulusal Konsey toplantısı hakkında ayrıntı vermeyen gazete, Anastasiadis ile Kiprianu arasında Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen görüşmede, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in de yer aldığını, Mavroyannis’in garantilerle ilgili yaptığı açıklama hakkında bazı izahatlarda bulunduğunu belirtti.

Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada mesajların olumlu olduğunu ancak her şeyin müzakere masasında değerlendirileceğini ve niyetlerin orada ortaya çıkacağını ifade etti.

Kiprianu, görüşmenin içeriğinin, Anastasiadis’in AKEL’in yarın başlayacak 22’nci Kongresi’ne katılımı ve bu çerçevede Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in yabancı heyetlere yapacağı Kıbrıs sorunu hakkındaki bilgilendirmenin ele alındığını söyledi.

KASULİDİS

Alithia gazetesine göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 17 Haziran’da gerçekleştirecekleri görüşmede, Kıbrıs sorununa ilişkin gerçek müzakerenin başlayacağını ifade etti.

Rum radyosuna açıklamalarda bulunan Kasulidis, bu aşamada ele alınacak konuların “yönetim, mülkiyet ve toprak” konusunun boyutları olduğunu, bir sonraki aşamada ise toprak ve güvenlik konularına ilişkin ayrıntılı görüşmenin yapılacağını belirtti.

Her iki tarafın müzakerecilerinin, Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in, görüş birliği ve büyük ve küçük anlaşmazlıklar bulunan noktaları değerlendirmeye ve kaydetmeye başladığını ifade eden Kasulidis, bu değerlendirmenin, liderlerin müzakerecilere ilerlemeleri konusunda talimat vereceği ve ele alacakları zaman liderlerin önüne konacağını kaydetti.

Kasulidis, her iki liderin tüm konuları ele almaya ve müzakere etmeye kararlı olduğunu belirtirken “aynı zamanda kendi aramızda havadan müzakere etmekten de kaçınmalıyız” ifadesini kullandı.

Maraş konusuna yönelik olarak Kasulidis, bu konunun,  müzakerenin, sonuç üretmesi mümkün olabileceği aşamaya geldiği zaman ele alınacağını söyledi.

Lefke ve Derinya sınır kapılarının açılması konusunda ise Kasulidis, yolun iyileştirilmesi gibi, her iki taraftaki teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından açılacağını ifade etti.

EIDE

Politis gazetesi BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Brüksel’de bugün Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’la bir araya geleceğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Eide’nin Kıbrıs sorununa ilişkin konuları ele alan AB yetkilileriyle daha çok görüşmeler gerçekleştirmesinin beklendiğini yazdı.

Filelefthros gazetesi ise “Eide AB’nin Müdahil Olmasını Görüşüyor” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, bugün Brüksel’de, AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olması yöntemlerini ele alacağını belirtti.

Eide’nin, AB’nin üst düzey yetkilileri ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştireceğini belirten gazete, Eide’nin bu çerçevede Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Johannes Hannes ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşeceğini yazdı.

Gazete Eide’nin, AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olmasına olumlu baktığını, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da bu konuya aynı tavırla yaklaştığının görüldüğünü belirtti.

CUMHURBAŞKANI AKINCI’NIN AÇIKLAMASI

Rum gazeteleri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Kıbrıs’ta, tangodan çok halaya ihtiyaç duyulduğu” şeklindeki açıklamalarına da yer verdi.

Alithia gazetesi Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını “Tangodan Daha Çok Halay” başlığıyla aktarırken, Simerini gazetesi “Akıncı Halay İstiyor”, Politis gazetesi ise “Çözüm...Halay” başlıklarını kullandı.

HAMMOND

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un Kıbrıs sorununa ilişkin iyimserliğini dile getirdiği belirtildi.

Politis gazetesine göre İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Avam Kamarası’nda yeni hükümetin programının okunması sırasında ilgili bir soruyu yanıtlarken yaptığı açıklamada, liderlerin çözüme yönelik bağlılıklarını dile getirdi.

Hammond, “Kıbrıs için yıldızların da uygun olduğu” şeklinde açıklamada bulundu.

MENENDEZ’DEN KOENIG’E ELEŞTİRİ

Alithia gazetesi ABD'li Demokrat Senatör Bob Menendez’in ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in “Kıbrıs’taki sorunun işgal ve istila sorunu olmadığı” şeklindeki açıklamaları nedeniyle Koenig’e yönelik eleştirilerde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Menendez, “Türkiye’nin işgal ve istilası nedeniyle Kıbrıs’ın bölünmüş olduğunu” savundu ve bu tür açıklamaların sürekli bir barış sağlanması çabalarını karmaşık hale getirmekte olduğunu söyledi.