Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis BM Genel Kurulu’nda dün akşam konuşma yaptı. Kıbrıs müzakerelerinde varlığını sürdüren anlaşmazlıkların ancak Türkiye’nin katkısıyla çözülebileceğini savunan Anastasiadis, “Kıbrıs sorununda varılacak anlaşma için parametreler” de ortaya koydu.

Fileleftheros “Başkan’ın Kıbrıs Sorunuyla İlgili Listesi... Anastasiadis Garantilerin Tasfiyesini Ordunun Çekilmesini ve Özgürlüklerin Uygulanmasını İstedi” başlığıyla manşete çektiği haberi iç sayfasında “Dikenli Yönler Konusunda Top Türkiye’de... Akıncı’yla İlerleme, Başkan Çözüm İçin Ankara’dan Adım Bekliyor” başlığı altında detaylandırdı.

Habere göre, müzakerelerde bütün başlıklarda bir miktar ilerleme kaydedildiğine dikkat çektiği konuşmasında, sorunun ana yönlerinde anlaşmaya varılabilmesinin Türkiye’ye bağlı olduğunu savunan Anastasiadis, Türkiye’nin “çözüm arzusu söyleminin pratikte, bazı somut tedbirler benimsemesiyle sınanacağını” öne sürdü.

Müzakerelerin yeniden başlaması gerekçelerini, (Türkiye’nin ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin adını vermeden) “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarını kullanmasını ihlal eden faaliyetlerin yenilenmemesi ve Mustafa Akıncı’nın seçilmesiyle Kıbrıs Türk toplumu liderliğinin değişmesi” diyerek sıralayan Anastasiadis şunları ekledi:

“SAYIN AKINCI İLE AYNI SİYASİ CESARETE SAHİBİZ”

“Sayın Akıncı’yla, Kıbrıs sorununa sürdürülebilir, sürekli ve işleyebilir bir çözüm bulunmasını arzu eden halkımızın ortak vizyonunu hayata geçirmek için aynı siyasi cesarete ve dinçliğe sahibiz.” 

Gazete, Anastasiadis’in konuşmasında, çözümün karakteristiğini ve Rum tarafının kırmızı çizgilerini şu şekilde sıraladığına işaret etti:

KIRMIZI ÇİZGİLER...

“1-Bilinen ifadelerle şu genel tanımı yaptı. (Gerek BM anayasası gerek Avrupa normlarının ilke ve değerlerine,  iki toplum liderleri arasında 1977 ve 1979’da yapılan Doruk Anlaşmaları ve 11 Şubat 2014 Ortak Açıklamasına tam uyan bir çözüm). 

2-Çözümün, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliği, tek egemenliği, tek uluslararası tüzel kişiliği ve tek vatandaşlığı olan bir federal devlete dönüşmesini gündeme getireceğine vurgu yaptı.

3-Garantileri ve Ada’da yabancı asker bulunmasını reddetti. Garanti sistemini, BM ve AB üyesi bir ülke için modası geçmiş diye niteledi.

Kıbrıs sorununda varılacak bir anlaşmanın, gerek verilecek mesajlar gerek hidrokarbonların değerlendirilmesi açısından bölgeye yapacağı olumlu etkilere de işaret ettiği konuşmasında, ‘başarılacak çözüm bölgede, diplomasi ve uzlaşı tutumunun en zor uluslararası meselelerin bile çözülebileceğine ve güvensizliği aşabileceğine örnek teşkil edecek’ dedi.

Anastasiadis Doğu Akdeniz’de hidrokarbon yatakları keşfinin sinerji yaratabileceğini, hidrokarbon üreten ve tüketen bölge ülkeleri arasında işbirliği için ittifaklar dokusu oluşturabileceğini de kaydetti.”

ANASTASİADİS’İN LİSTESİ...

Gazete, haberinin “Başkan’ın Kıbrıs Sorunu Listesi Yalnız Kazananları Olan Anlaşma İçin 8 Madde” başlığıyla ayırdığı bölümünde, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu kürsüsündeki konuşmasında “Kıbrıs sorununda herkesin kazançlı çıkacağı bir durum yaratılmasını gündeme getirecek 8 madde ortaya koyduğunu yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis “bu yeni tur müzakerelerle başarmak istediğimiz çözüm: 
1-Galip veya mağlup bırakmayacak,
2-İki toplumun hassasiyetlerini ve endişelerini dikkate alacak,
3-İster Kıbrıslı Rum ister Türk olsun, bütün Kıbrıslıların insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı gösterecek,
4-Vatanımızı, halkını, ekonomisini ve kurumlarını yeniden birleştirecek
5-Barış içinde bir arada yaşanan, yeni nesillerin menfaati için bütün vatandaşlarının işbirliğiyle refaha ermiş bir vatan yaratacak,
6-Kıbrıs’ın Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kavşağındaki yegâne coğrafi konumunu tam değerlendirmesini engelleyen bütün siyasi engellerden uzak, imkânlarını tam olarak kullanmasına olanak sağlayacak,
7-Kıbrıs’ı Hıristiyan ve Müslüman toplumlar arasında etnik, kültürel, dini ve lisanî (dil) işbirliğinin parlayan örneği haline dönüştürecek,
8-Kıbrıs’ı uzayıp giden çatışma ve istikrarsızlık diye nitelendirilen bölgede itibar, istikrar ve güvenlik örneği haline getirecek” dedi.

Alithia “İşte Çözüm Vizyonu... Başkan BM Genel Kurulu Kürsüsünde Çerçeveyi Çizdi” başlıklı manşet haberinde, Anastasiadis’in “BM, AB ve diğer birçok uluslararası örgüte üyeliği devam edecek, egemenliği, toprak bütünlüğü ve anayasal düzeni modası geçmiş garantiler sistemiyle üçüncü ülkeler tarafından kısıtlanmayacak ve Ada’da yabancı orduların olmayacağı bir devlet” sözünü öne çıkardı.

Gazete Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözüm çerçevesini çizerken “işgal ordusu, modası geçmiş garantiler olmayan, Helen ve Türk Kıbrıslıların insan haklarına ve temel özgürlüklere saygılı bir federal devlet” ifadesini kullandığına işaret etti.

Politis de manşete çektiği haberine “Galipler ve Mağlupların Olmadığı Çözüm... Kıbrıs Etnik İşbirliği Örneği Olsun... Başkan Bölgedeki İstikrar İhtiyacı Üzerinde Durdu... Ordulara ve Garantilere İhtiyacımız Yok... Akıncı İle Aynı Siyasi Cesareti Paylaşıyoruz” başlık ve spotlarını attı.

Haravgi haberini “Devletin İki Bölgeli İki Toplumlu Bir Federasyona Dönüşmesi... Başkan Anastasiadis BM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin Aktif Katkısı Gerektiğine İşaret Etti” başlığı altında özetledi.

Simerini de “Fırsat Penceresi Görüyor... Başkan Anastasiadis Kıbrıs Sorununda Muhtemel Bir Çözüm Hıristiyanlar İle Müslümanlar Arasında Etnik, Kültürel, Dini ve Lisanî İşbirliğinin Parlak Örneği Dedi” başlığını kullandı.