KKTC’de hükümet kurma çalışmalarının Güney Kıbrıs’ta “endişeyle izlendiği”, özellikle de yeni vatandaşlıklar verilmesi konusunda Rum hükümetinin her türlü adımı atmaya hazır olduğu iddia edildi.

Alithia gazetesi haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, KKTC’de yeni kurulacak hükümetin yeni KKTC vatandaşlıkları vermesi ihtimalini yakından takip ettiğini ve bu konuda her türlü engelleyici adımı atmaya hazır olduğunu yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere göre, Anastasiadis’in KKTC’de yeni vatandaşlıklar verilmesini engellemek için tüm uluslar arası örgütlere gitmeye hazır olduğunu ve AB yetkilileriyle de temas halinde bulunduğunu iddia etti.

ANASTASİADİS SÖZDE BELEDİYE BAŞKANLARINA BİLGİ VERDİ

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis,  sözde “işgal altındaki belediyeler ve köylerin belediye başkan ve muhtarlarını” Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeler konusunda bilgilendirdi.

Gazete, Anastasiadis’in Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’le birlikte sözde belediye başkanları ve muhtarlara, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde sağlanan uzlaşılar ve mülkiyet konusundaki çözümler hakkında bilgi aktardığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra ortamın değiştiğini ve çözüm çabalarını kolaylaştıracak koşulların oluştuğunu ancak süreç içerisinde “Akıncı’nın davranışlarında bir şeylerin değiştiğini, başta kayda geçirilen görüş birliklerini, farklı şekilde görüşülmeleri amacıyla yeniden gündeme getirmeye başladığını, bunun da durumu zorlaştırdığını” iddia etti.

“Eylül ayından itibaren olayların değişmeye ve gecikme yaşanmaya başladığını” öne süren Anastasiadis, Kıbrıs Rum halkını memnun etmeyecek bir çözümü önlerine sunmaya niyetli olmadığını da vurguladı.

Anastasiadis, Türkiye’nin veya başka garantilerin olduğu bir çözümü kabul etmesinin söz konusu olmayacağını ve AB normlarının Kıbrıs’ın tümünde uygulanmasının da çözümün temel koşulu olduğunu belirterek Türkiye’nin sözde uzlaşmaz tutumundan vazgeçmesi dileğinde bulundu.