Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Bugünkü koşullar göz önüne alındığında, önemli bir ilerleme kaydedilmediği sürece Kıbrıs sorununda Mart ayında referandum gerçekleştirilmesinin mümkün olmayacağı” iddiasında bulundu.

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti sırasında “Reporter” gazetesine yaptığı açıklamada, “Bugünkü koşullar göz önüne alındığında, önemli bir ilerleme kaydedilmezse Kıbrıs sorununda Mart ayında referandum gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı değerlendirmesinde bulunduğunu” söylediğini yazdılar.

Habere göre Anastasiadis: “Gerçekçi olmak istiyorum. Eğer koşullar kökten değişmez ve müzakerelerin yoğunlaşmasıyla birlikte önemli bir ilerleme gerçekleşmezse Mart ayında referandum olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, “zor konularda görüş ayrılıkları olduğunu, görüş ayrılığı şeklinde basitleştirilemeyecek ancak çalışma gerektiren konular olduğunu” belirterek, “çözüme ulaşılmasının çalışma gerektirdiğini, bu durumda önemli olanın zaman değil, işin özü olduğunu” ifade etti.

“Çözümün uygulanmasını kolaylaştırmak yerine engelleyecek ya da anlaşmazlık sebepleri yaratacak, aceleyle yapılmış bir şeyin olmaması gerektiğini” vurgulayan Anastasiadis, kendisinin ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, çözümün kalıcı, fonksiyonel ve sürekli olması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Açıklamalarında garantiler konusuna da değinen Anastasiadis, “polisin, federal ve yerel makamların yetkilerine dokunulmadan, birkaç yıllık bir süre için kolluk hizmeti yürütecek ve çözümün uygulanmasını izleyecek, arttırılmış bir BM gücü olabileceğini” öne sürdü.

Anastasiadis, “bu sorununun çözümünün, şu ana kadar bildiğimiz şekliyle çağ dışı garantiler olmaksızın da mevcut olduğu” belirterek, “küçük, federal bir ordunun varlığını da ihtimal dışında bırakmadı”

Gazete, “Bu şekilde NATO’nun konuya müdahil olmasının mı engelleneceği” şeklindeki bir soruya ise, Anastasiadis’in “alternatif çözümlerin mevcut olabileceği noktalarda sorun çıkarmamız söz konusu olamaz” yanıtını verdiğini aktardı.