Rum Yönetimi’nin ve Başkanlık Sarayı’nın bütün dikkatini, ABD Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in bugünkü temaslarına yoğunlaştırdığı haber verildi.

Haravgi “Mitchell’in Gelişi Sosyal Görüşme İçin ‘Köprü’ Mü?” başlıklı haberinde Rum Yönetimi’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Mitchell aracılığıyla “fırsatı yakalayıp, Anastasiadis ile sosyal görüşme davetine olumlu cevap vermesi beklentisi” içerisinde olduğunu yazdı, Mitchel’in bu sabah Rum

Yönetimi Başkanı Anastasiadis, öğleden sonra da Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşeceğini hatırlattı. 

ANASTASİADİS-TUSK 

Aynı gazete “Varna’nın İptalinden Sonuçlara… Anastasiadis-Tusk Görüşmesi. İstenilen, Egemenlik Haklarına Destek” başlıklı haberinde ise Anastasiadis’in dün Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telefon görüşmesi yaptığını duyurduğunu yazdı.

Habere göre Tusk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gelecek hafta düzenlenecek Zirve toplantısı öncesinde Anastasiadis’le “iyi bir görüşme” yaptıklarını kaydetti. 

Rum Yönetimi Sözcüsü Prodromos Prodromu da kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda  “beklenmekte olan Avrupa Konseyi toplantısının gündemi üzerinde iyi bir görüş alış verişi yapıldı, Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve egemenlik haklarına desteğinin önemi yinelendi” ifadelerini kullandı.

Gazete Rum Yönetimi’nin, “Doğu Akdeniz’deki gerilimi düşürmesi için AB’nin Türkiye’ye baskı yapması konusunda Tusk’un Gayrı Resmi Konsey’de söylediklerinden daha ağırlıklı olacağı” gerekçesiyle gelecek haftaki Avrupa Konseyi toplantısına ve toplantıdan çıkacak sonuca öncelik verdiğini yazdı.

Türkiye’ye, 26 Mart’taki Varna zirvesinin iptal edilmesi tehdidiyle baskı yapılması çabasının boşa çıktığını, Komisyon’un Türkiye’ye mülteciler için 3 milyar Euro yardımı da onayladığını vurgulayan gazete, “(Varna) zirvenin güya veto edilmesi beklentileri de aynı akıbete uğrayacak çünkü böyle bir durumda Lefkoşa tek başına ve ortada kalır. Avrupa Konseyi Sonuç Kararları aracılığıyla Kıbrıs ve AB’nin enerji çıkarlarının örtüşmesini istiyor” ifadelerine yer verdi. 

HRİSTODULİDİS-GUTERRES

Politis Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in dün Roma’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştüğünü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “verimli ve yapıcı” diye nitelediği görüşmeden memnuniyet belirttiğini yazdı.

Gazete “Hazırlığı Yineledi… Hristodulidis Guterres’le Verimli Görüşmeyi Twitledi” başlıklı haberinde Histodulidis’in Guterres ile BM Yakındoğu  Filistinli Göçmenlere Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) desteklenmesi için Roma’da düzenlenen bağışçılar toplantısı çerçevesinde gerçekleşen kısa görüşmesinde enerji konularının da ele alındığını yazdı.

Habere göre, Hristodulidis Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, görüşmede  Guterres’e Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu” yeniden ilettiğini söyledi.  

Hristodulidis Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tavrının ve “öteki taraf” diye nitelediği KKTC’den yapılan açıklamaların “etkin müzakereler için uygun şartların yaratılmasına yardımcı olmadığını”  savundu.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Ferhan Haq da, Hristodulidis-Guterres görüşmesinde UNRWA, Lübnan, bölgedeki durum ve Kıbrıs sorunu üzerinde durulduğunu açıkladı.

Hristodulidis UNRWA bağışçılar toplantısında yaptığı konuşmada UNRWA’nın ayakta tutulması gerektiğini aksi durumun mülteciler için felaket, onları barındıran Lübnan ve Ürdün için de ilave yük olacağını belirterek, Rum Yönetimi’nin UNRWA’ya yaptığı yıllık katkıyı 2018’de artırdığını açıkladı, miktar belirtmedi. 

Gazete Hristodulidis’in aynı toplantı çerçevesinde, 26 Mart’ta Kahire, 27 Mart’ta Amman ve 28 Mart’ta Beyrut’a yapacağı ziyaretler ışığı altında Mısır, Ürdün ve Lübnan dışişleri bakanları ile de Kıbrıs sorunu, ikili ilişkiler ve bölgesel konuları, İngiltere’nin Ortadoğu Bakanı Alistair Burt ile de Brüksel’deki Dışişleri ve Genel Konular Konseyi toplantısının gündemini görüştüğünü yazdı.

Alithia haberi “Hristodulidis-Guterres Görüşmesi… Yapıcı Görüşme” başlıklı haberinde Hristodulidis-Guterres görüşmesinden, Genel Sekreter’in Kıbrıs sorunundaki bütün olgulara dair net bir görüntüye sahip olduğunun anlaşıldığını yazdı.

Fileleftheros haberi “Müzakerelere Hazır… Dışişleri Bakanı Anastasiadis’in Mesajını Guterres’e Verdi…. Anastasiadis Tusk İle Telefonda Görüştü… UNRWA’ya Kıbrıs Katkısında Artış”  başlık ve spotlarıyla aktardı.