Fileleftheros “Timbu (Ercan) ‘Havaalanı’na Bağlanmadan Maraş... Akıncı İyi Ama Lefkoşa Türk Seçimlerinin Sonucunu Bekliyor” başlıklı haberinde Anastasiadis’in dün topladığı Rum Ulusal Konseyi’ni bilgilendirirken, üçüncü tarafların kendisine, Maraş konusu gündeme getirilirse Türk tarafının da Ercan konusunu ortaya koyacağını ilettiğini belirterek şunları söylediğini yazdı:

“Bu konu Mustafa Akıncı tarafından görüşmelerimiz sırasında gündeme getirilmediyse de Maraş konusunun Ercan’a bağlanmasını kabul etmek niyetinde değilim. Geçmişte, havaalanının meşru işleyişiyle ilgili yapılmış incelemeler var.”

Gazete Rum tarafının Maraş konusunu GYÖ’ler aracılığıyla –uzmanların durumunu değerlendirmek üzere kente girmelerini önererek- gündeme getirdiğine işaret etti.

“MÜZAKERELERDEKİ ORTAM AKINCI NEDENİYLE DEĞİŞTİ AMA...”

Habere göre Anastasiadis Konsey’e gelişmelerle ilgili detaylı bilgi verirken, müzakere prosedüründeki ortamın Akıncı’dan dolayı değiştiğini ancak kendisinin, önümüzdeki Pazar günü Türkiye’de yapılacak seçimlerin sonucunu bekleyeceğini, Türkiye’deki seçimleri Kıbrıs sorununda bundan sonraki gelişmelerin seyrinde anahtar gördüğünü söyledi.

Konsey üyelerine Akıncı’nın Eroğlu ile hiçbir alakası olmadığını, selefi gibi devletten değil iki toplumdan söz ettiğini ve federasyon çözümünü savunduğunu anlatan Anastasiadis “Akıncı Kıbrıslı Türklerin kendilerini eşit hissetmek istediklerini söylüyor. Bu konuda daha önce yapılan anlaşmalar, oluşturucu devletçiklerin, Merkezî Hükümet’in onayı şartıyla, anlaşma yapabilmelerini öngörüyor” ifadelerini kullandı.

MÜZAKERELER ÇEŞİTLİ BAŞLIKLARIN ÇAPRAZ GÖRÜŞÜLMESİYLE YÜRÜTÜLECEK

Anastasiadis müzakerelerin, çeşitli başlıkların çapraz görüşülmesiyle yürütüleceğini belirterek, anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulması hedefiyle, tarafların karşılıklı tezlerinin not edilmesi işleminin sürdüğünü de belirtti.

Halen açıklananların dışında başka güven yaratıcı önlemler de bulunduğunu kaydeden Anastasiadis Rum tarafının GYÖ önerileri olarak sunduğu iki sayfalık listeyi Konsey katılımcılarına dağıttı.

ELEKTRİK HATLARI SADECE OLAĞANÜSTÜ HALLERDE BİRLEŞTİRİLECEK VE ÖDEMELİ UYGULANACAK

Anastasiadis GYÖ’lere değinirken, elektrik hatlarının birleştirilmesi konusunun, olağanüstü hal durumlarında işleyeceğini ve bu halde de elektrik enerjisinin ödemeli verileceğini, telefon hatlarının birleştirilmesi konusunun ise uzmanlara havale edildiğini söyledi.

Anastasiadis Cumhurbaşkanı Akıncı ile sosyal nitelikli görüşmelere devam edeceklerini belirterek, talep ettiği bazı izahatlar ve dile getirilen bazı görüşler dışında öze ilişkin görüşmeye girilmediğini, öze ilişkin konulara Türkiye’deki seçimlerden sonra girilmesine karar verdiklerini anlattı.

Gazete öze ilişkin görüşmelerin, Türkiye’deki genel seçimlerden sonraya, 17 Haziran’daki yeni liderler görüşülmesine bırakılmasının Dimitris Hristofyas’ın önerisi olduğuna dikkat çekti.