Rum haber kaynaklarına göre, Mısır-Yunanistan-Güney Kıbrıs üçlü zirvesine katılmak amacıyla dün akşam Yunanistan’a giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorunu ve diğer konularda açıklamada bulundu.

Habere göre, Anastasiadis, “Müzakerelerde gerçekten ilerleme kaydedildiğini ancak hala engeller, ciddi görüş ayrılıkları ve alınması gereken büyük bir mesafenin olduğunu” belirtti.

Anastasiadis, “Bazılarının Kıbrıs sorununun Mart ayına kadar çözülebileceği şeklindeki değerlendirmelerinin aşırı iyimser olduğunu” öne sürerek “Hiç kimseyle bir takvim konusunda anlaşma bulunmadığının” altını çizdi.

Güney Kıbrıs’ta Mayıs ayında yapılacak seçimlerin ertelenmesi ihtimalinin sorulması üzerine Anastasiadis, “Çözüme ulaşılması ihtimalinin bulunduğunu ancak toprak düzenlemeleri, mülkiyet, Türk askerinin çekilmesi konularında aşılması gereken birçok engel ve ayrıntını bulunmasından ötürü bunların Mart ayının sonunda aşılmasını beklemenin aşırı bir iyimserlik olduğunu” iddia etti.

Anastasiadis ayrıca, “Kıbrıs Cumhuriyetinin dağılmasının değil dönüşümünün söz konusu olduğunu” bir kez daha vurgularken, “Kendisini ilgilendiren şeyin Annan Planının reddeden yüzde 76’lık kesimin onayını almak olduğunu” ifade etti.