Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır ziyaretinden döner dönmez son günlerde Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis ile birlikte ortaya çıkan konuya el koyduğu belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bu konuda dün yaptığı görüşmelere ve bu konuda gelişmelere geniş şekilde yer verdiler.

Rum Meclisi Kurumlar ve Değerler Komitesi’nin geçtiğimiz haftaki toplantısı sırasında Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Stelios Kiliaris “Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in, bankanın yönetim kurulu toplantısında, birçok milletvekilinin bankaya ödemedikleri borçlarının bulunduğu ve Başsavcı Yardımcısı’nın da rüşvet aldığı” şeklinde açıklama yaptığını ifşa etmişti.

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır’dan döner dönmez, olaylar hakkında bilgi almak için dün, ilk önce Rum Sayıştay Odisseas Mihailidis, daha sonra ise Meclis Kurumlar ve Değerler Komitesi Başkanlığı’na vekalet eden Dimitris Şilluris ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, daha sonra ise Rum Başsavcı Kostas Kliridis ile görüştü.

Anastasiadis’in görüşmelerinde, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve diğer yetkililer de yer aldı.

Anastasiadis bugün ise saat 11.30’da Rum Başkanlık Sarayı’nda, Meclis’te temsil edilen partilerin başkanlarıyla bir araya gelecek.

Anastasiadis akşam üzeri saat 18.30’da Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis, daha sonra ise Merkez Bankası Yönetim Kurulu ile görüşecek.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, son günlerde meydana gelen tüm bu olanlardan dolayı rahatsızlık duyduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in konuya kesin çözümler getirme konusunda da kararlı olduğunu belirtti.

ANASTASİADİS-MİHAİLİDİS GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Sayıştay Odisseas Mihailidis ile bir araya geldiğini, Mihailidis’in bu görüşmede Anastasiadis’in tüm olanlara dair geniş bir bilgi verdiğini yazdı.

Mihailidis’in konu hakkındaki bulgularının, 6 Mart tarihli mektupta da yer aldığını yazan gazete, Mihailidis’in, burada, Yorgacis’in çıkar çatışmasından bahsettiğini belirtti.

Gazete, Rum Sayıştay Mihailidis’in tüm bu konuda kilit rol üstlendiğine de dikkati çekti.

Simerini gazetesi ise Anastasiadis’in konu hakkında net çözümleri ileriye götürmekte kararlı olduğunu yazdı.

PARTİLER YORGACİS’İN İSTİFASINI İSTİYOR

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum siyasi partilerin, Merkez Bankası’nı telafi edilemez bir şekilde yaraladığı gerekçesiyle Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in istifasını istediklerini belirtti.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos dün yaptığı açıklamada, Anastasiadis ile gerçekleştirilecek toplantıda Merkez Bankası Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin istifasını talep edeceklerini ifade etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, basına verilen batık kredilere ilişkin liste konusunda Kıbrıs Bankası Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine birer mektup göndererek kırmızı krediler konusundaki listenin hazırlanması ve basına verilmesi şeklinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru da yaptığı açıklamada ülkenin, emsali bulunmayan kurumsal bir krizin içinden geçtiğini şu anda faaliyetlere ve kararlara gereksinim bulunduğunu ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise yaptığı açıklamada Yorgacis’in istifasını istedi.

OMİRU

Kathimerini gazetesine söyleşi veren Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, çökmekte olan, Merkez Bankası kurumuna yönelik net çözümler getirilmesi için Anastasiadis’in derhal müdahalesini istedi.

Merkez Bankası’na ilişkin son günlerde ortaya çıkanlardan duyduğu hoşnutsuzluğu da dile getiren Omiru, Merkez Bankası gibi bir kurumun çökmekte olmasını “trajedi” diye niteledi.