Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Karpaz kökenli Rumların dün akşam “Karpaz yarımadasını talep” için Larnaka’da düzenlediği mitinge yaptığı konuşmada “mücadelemiz yalnız Karpaz veya Mağusa için değil, her karış toprağımız için” ifadesini kullandığı bildirildi.

Alithia’nın “Her Karış Toprağımız İçin Mücadele” başlığıyla aktardığı habere göre, Anastasiadis, bütün Rum siyasi güçlerini, “mücadeleye el vermeye ve itirazların, siyasi oluşumların ve ideolojilerin üzerinde, adına vatan denilen daha büyük bir ideal olduğunu anlamaya” çağırdı.

Habere göre, Anastasiadis, sözde “Akathu (Tatlısu) Belediye Meclisi” ve sözde “Karpaz bölgesi muhtarlık ve örgütleri” tarafından ortaklaşa düzenlenen “Karpaz’ı talep” mitinginde “Benim için, vatanı Türkleştirmeye sürükledi; işgal altındaki bir karış toprağın bile kurtarılmasına izin vermedi; işgal ordusunun varlığıyla elindekileri tutmaya devam etmesine ve Helenizm’in geriye kalanını da tehdit etmeyi sürdürmesine müsaade etti diye yazılmasını istemem”  dedi.

Anastasiadis, AB üyeliğinin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasından beri belki en önemli başarı olduğu” görüşünü ortaya koyarak, “Çünkü Avrupa ilke ve değerleri temelinde, insan hakları ve müktesebat temelinde konuşabiliyoruz” ifadesini kullandı.

Gazete, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un da mitingde Rum Ortodoks Kilisesi’nin ve Rum halkının, Anastasiadis’i destekleyeceğini, koruyacağını ve önünde kalkan olacağını” söylediğini yazdı.

“DEVLET OLARAK KALAN KIBRIS CUMHURİYETİ Mİ YOKSA DEVLETİN KORUMASI MI”

Öte yandan Simerini, “Mavroyannis: Türkler Daimi Sapma İstiyor” başlıklı haberinde, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis önceki akşam düzenlenen bir etkinlikteki konuşmasında, müzakerelerin gidişatıyla ilgili “sahte verimlilik” ifadesini kullandığını yazdı.

Mavroyannis’in, bu durumun olguları zorlaştırdığı şeklinde bir görüş ortaya koyduğunu yazan gazete, Mavroyannis’in konuşmasından şu alıntıyı yaptı:

“Her şey yolunda değil. Kıbrıslı Türkler dönüşümü (Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşmesi) kabul etmiyor. Hukuki açıdan Kıbrıs devleti uluslararası hukuk konusudur. Çoğumuz, dönüşüm olursa daha çok güvenliğe sahip olacağımıza inanıyor. Devlet olarak kalan Kıbrıs Cumhuriyeti mi yoksa devletin koruması mı bir düşünün.”