Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Columbia Journalism Review isimli derginin Yunanistan’da yayımlanan versiyonuna özel mülakat vererek müzakerelerle ilgili bazı detayları açıkladı.

Alithia’nın “Mülkiyetle İlgili Uzlaşılmış Beş Çare Var”  başlıklı haberine göre müzakerelerde “her şeyde anlaşılana kadar hiçbir şeyde anlaşılmış sayılmayacak” ilkesinin izlendiğinin altını çizen Anastasiadis “Halk önce her yönüyle bilgilendirilecek ve referandumda önüne sadece uzlaşılmış anlaşma konulacak” dedi.

Anastasiadis mülkiyetle ilgili müzakerelerde, 22 kategoride uzlaşı sağlandığını belirterek, kişisel mülkiyet hakkının tanındığına ve uygulanabilecek 5 hukuki çarede anlaşmaya varıldığına dikkat çekti “Bir şekilde, mülkü tasarrufunda bulunduran da göz ardı edilmeyecek ancak öncelik mal sahibinindir” dedi.

Rum Yönetimi Başkanı, anlaşmaya varıldığını söylediği 5 hukuki çare/seçeneği ise “Mülkün tamamen iadesi, kısmi iadesi, alternatif iade, takas ve tazminat” olarak açıkladı.  Anastasiadis mal sahibinin, kurulacak Mülkiyet Komitesi’ne malını edinmek için yapacağı başvuru incelenirken dikkate alınması gereken bazı kriterlerin görüşülmekte olduğuna da işaret etti.

Gazete Cumartesi günkü Rum Ulusal Konsey toplantısında Anastasiadis’in 2016 genel seçimlerinin birkaç ay ertelenebileceğini söylediğini hatırlatarak, partilerin büyük çoğunluğunun böyle bir şeye karşı olduğunu belirtti.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “olası bir anlaşmaya çok uzağız. Seçimlerin ertelenmesi ihtimaliyle ilgili tartışma maksatsız ve gereksizdir. Müzakerelerde önemli bir ilerleme olmasına karşın, önemli konular açık duruyor,  bu konuların her biri ayrı bir diken olabilir” uyarısında bulundu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Anastasiadis’in yaptığı bilgilendirmeyi detaylı değil yüzeysel bulduğunu açıkladı. Vatandaşlar İttifakı ise “sadece gelişmeler gerekçe gösterilerek Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tasfiye edemeyiz, 60’lı yıllara geri dönemeyiz. Kıbrıs sorunu seçimlerden önce çözülürse, elbette seçimlerin ertelenmesi gerekir” dedi.

“AKINCI KIRMIZI ÇİZGİLERİNİ YİNELEDİ”

Fileleftheros “Akıncı Kırmızı Çizgilerini Yeniledi… Ulusal Konsey Bilgilendirilmesinden Gün Işığına Çıkanlara Müdahale Etti” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’ni müzakerelerin gidişatıyla ilgili bilgilendirmesinden ve ilerleme görüntüsü vermesinden sadece birkaç saat sonra  “oluşan iyimserliği yere indirdiğini” savundu.

Gazete Akıncı’nın Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamanın, Anastasiadis’in gün ışığına çıkanlara, özellikle de garantilerle ilgili olanlara cevap niteliğinde olduğunu yazdı.

Simerini “Müzakere  Süreci Belirsiz.. Akıncı Kıbrıslı Türklerin Güvenliğine Atıfta Bulunarak Türk Garantilerinin Devamında Israr Ediyor” başlık ve spotlarını kullandı.

Gazete Rum Ulusal Konsey toplantısında söylenenlerden sonra Rum iç cephesinin, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve müzakere prosedürünün perspektifleri konusunda kaynamakta olduğunu, son dönemde Mart 2016’da referandum yapılacağı ve genel seçimlerin ertelenmesi ihtimaliyle ilgili bilgilerin arttığını, bu konuda yabancı unsurun da baskı yapıyor göründüğünü yazdı.

Gazete ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ada’daki temasları sırasında kesin çözüm fırsatından söz etmesinin ve Türkiye’nin AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Brüksel’de, şu anda izlenen sürecin geçmişten farklı olduğu ve iki tarafın anlaşmaya varması halinde gelecek Mart ayında referandum yapılabileceğinden söz etmesinin dikkate değer işaretler olduğunu belirtti.

Fileleftheros “Avrupa Parlamentosu (AP) Kıbrıs Ofisi” ve “Lefkoşa Üniversitesi Jean Monnet Sol Merkezi” tarafından birlikte düzenlenen “Kasım 2015 Seçimlerinden Sonra Türkiye” konulu yuvarlak masa toplantısına katılanların 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye’nin dış politikası ve iç cephesinde şekillenen sahneyi çözmeye çalıştığını yazdı.

Habere göre bahse konu toplantıda yapılan konuşmaların ortak noktası “Türkiye’nin içişlerinde de komşularıyla ilişkilerinde de istikrar olmadığı ancak Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili fırsat penceresi görüldüğü” şeklindeydi.