Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde dün bir araya gelen iki liderin, mülkiyet konusunu ele aldığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, dün müzakere çerçevesinde gerçekleştirilen görüşmeye ve liderlerin görüşme sonrasında yapmış olduğu açıklamalara yer verdi.

Haberi, “Umut Teknesiyle İlerliyorlar” başlığıyla veren gazete, mülkiyetin özüne ilişkin kriterler ve özellikle mülkiyette ilk kimin söz hakkına sahip olacağı konusunda anlaşmanın bulunmadığını, bunun da dünkü liderler görüşmesi sırasında da teyit edildiğini savundu.

Mülkiyet için kurulacak komiteye önce yasal hak sahibinin başvurmasının mümkün olacağı konusunda uzlaşma olduğunu savunan gazete, görüşmelerin, mülkiyetin temel unsuru olan “ilk kimin karar vereceği”ne “yapışıp kaldığını” yazdı.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının kabul etmediği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin mülkiyet konularındaki  kararlarına atıfta bulunmakta.

Beş hukuki çare ve kategorilere ayırma konusunda görüş birliğinin bulunmasına karşın, mülkiyet başlığının “çekirdeğine” dayanan ve temel hakları etkisiz hale getiren anlaşmazlıklar bulunduğunu yazan gazete, temel anlaşmazlıklardan birinin, “Olabildiğince fazla Kıbrıslı Rum’un mülkiyetine yeniden sahip olması” olduğunu ve bunun toprak konusunu da etkileyeceğini belirtti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da, anlaşma durumunda Kıbrıs Türk kurucu devleti sınırları içinde yaşayacak Kıbrıslı Rum sayısını sınırlandırmak istediğini savundu.

ANASTASİADİS’İN AÇIKLAMALARI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamalarda, anlaşmazlıkların özle mi, yoksa felsefeyle mi ilgili olup olmadığı şeklindeki bir soruya “öze ilişkin” yanıtını verdi.

Rum lider, bir başka soruyu yanıtında, “Yasal hak sahibinin ilk söz sahibi olması konusunun netlik kazandığını; sorunların bulunduğu noktaların ise kimlerin hak sahibi olduğu, kimlerin hariç olacağı, kalkınmanın nasıl hesaplanacağı gibi bir diz konu olduğunu” ifade etti.

Toprak düzenlemeleri görüşülmediği sürece mülkiyet konusunda görüş birliğinin var olması olanağının bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Anastasiadis, ikisinin birbirine bağlı olduğunu; mülkiyet ve ilkeler konusunda ilerleme gözlemlenmesi halinde bunun yine toprak düzenlemeleriyle ilişkili olacağını belirtti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamasına da yer verdi.

ANASTASİADİS, ULUSAL KONSEY’E İLİŞKİN  ÖNERİSİNİ PAZARTESİ PARTİLERE SUNACAK

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Ulusal Konsey’in yeni oluşumuna ilişkin önerisini, pazartesi günü parti başkanlarına sunacağını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis, konu hakkındaki açıklamasında, parti başkanlarının, koşullarını kabul ettikten sonra Ulusal Konsey’i toplantıya çağıracağını belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in açıklamaları ve elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum liderin önerisinin üç noktaya dayandığını; bunlardan bir tanesinin “Ulusal Konsey önünde sunulan gizli bilgilerin ve belgelerin yönetilmesindeki gizliliğe ilişkin olarak parti başkanlarının onur protokolü konusunda taahhütte bulunması”, diğerlerinin ise “Ulusal Konsey’e sadece parti başkanlarının katılması" ve "Ulusal Konsey toplantılarının hedeflenen belirli gündemle yapılması” olduğunu yazdı.

Habere göre, Anastasiadis ayrıca parti başkanlarının görüşlerini ya da Ulusal Konsey’de ne görüşüldüğünü değil, temsil ettikleri görüşleri ifade etmede her türlü olanağa sahip olacağını; bunun olmazsa olmaz olduğunu aksi takdirde Ulusal Konsey’in yapıcı bir şekilde çalışmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Anastasiadis, Ulusal Konsey’in, görüşlerin propaganda kaynağı olmadığında da dikkati çekti.