BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Rum Yönetimi Başkanı’nın kendisine, müzakerelerin geçici olarak askıya alındığını söylediğini belirtirken, Anastasiadis “Şimdi kopmasaydı Eroğlu’nun ortaya koyacağı tezlerin etkisiyle daha sonra kopacaktı” dedi.

Simerini’ye göre Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ortak görüşme de yapmak üzere geldiği Ada’dan, KKTC’de ve Rum tarafında çeşitli temaslar yaptıktan sonra bugün ayrılacak olan Eide,  Anastasiadis’in kendisine, müzakerelerin askıya alınmasının geçici olduğunu, gerilimin, müzakere masasında yeniden güven tesis edilecek şekilde giderilmeye çalışılması gerektiğini söylediğini açıkladı.

Gazete Rum tarafının ne kadar derin hoşnutsuzluk içerisinde olduğunu anladığını belirterek, iki tarafın da olgulara çok farklı yaklaştığını ve kendi tezlerinde ısrar ettiğini söyleyen Eide’nin, bu dönemde yaşananları “orta ölçekli bir kriz” diye niteleyerek, Türkiye’nin bu krizin çözümüne katkı koyabileceği görüşünü belirttiğini yazdı.

Gazeteye göre Eide “Abartmayacağım, küçümsemeyeceğim de... Bu, Kıbrıs sorunu çerçevesinde orta ölçekli bir krizdir.  Müzakereler, tam olarak ne olacağı konusunda daha fazla şey söyleyemeyeceğim bir noktada bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı geniş söyleşiyi yarınki sayısında yayınlayacağını okurlarına “Başkan Yarın Sorgulanıyor” başlığıyla ön sayfasından duyurdu.

Gazeteye göre Anastasiadis Doğu Akdeniz’de son zamanlarda gelişenleri ve genel olarak Kıbrıs sorunu ve bundan sonra olabilecek perspektiflerle ilgili sorulara yanıt veren ve müzakere masasına geri dönmek için yerine getirilmesini istediği şartları ve ön koşulları anlattı.

Anastasiadis “Türkiye meydan okumalarını hayata geçirmese dahi, bugünkü koşullar beklentilere fazla olanak bırakmıyor.  Müzakereler şimdi kopmasaydı, Eroğlu’nun ortaya koyacağı tezlerin etkisiyle daha sonra kopacaktı” dedi.

Haravgi “Orta Ölçekte Kriz... Eide, Uygun Vasıtalar Aracılığıyla Ankara İle İletişim Var” başlıklı haberinde, Eide’nin Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaya yer verdi.

Gazeteye göre Eide müzakere masasında güvenin yeniden tesis edilmesi için denizde ortaya çıkan gerilimin giderilmesi gerektiğini, bu olur olmaz masaya, her iki tarafın da katkısıyla hazırlanan bazı yapıcı fikirler konulacağını söyledi.

Eide’ye, II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile vardıkları görüş birliklerini anlattığını belirten Hristofyas ise “Bizim taraf, bütün alanlarda o zaman varılan görüş birliklerini desteklemeye geri dönmeli” dedi. Kıbrıs sorunundaki bu durağanlığın Rum tarafının çıkarına olmadığına da işaret eden Hristofyas “Başkan Anastasiadis, bizi Türkiye’nin soktuğu bu zor durumdan çıkmanın yolunu bulmalı” ifadesini kullandı.