Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerini terk etme nedenlerinin ortadan kalkmadığını, müzakerelerin yeniden başlayacağı ilan edilecekse bunun, Türk tarafının müzakerelerin askıya alınması öncesindeki durumu yeniden sağlamasına bağlı olduğunu savundu.

Alithia “Top Ankara’da... Anastasiadis: Müzakerelerin Yeniden Başlaması Ankara’ya Bağlı... Türkiye İkinci Araştırma Gemisi Ediniyor” başlıklı manşet haberinde, Anastasiadis’in 25 Mart 1821 Yunan ayaklanması yıldönümü için Güney’de düzenlenen törende yaptığı konuşmaya yer verdi.

Habere göre müzakerelerin askıya alınma nedenlerinin ortadan kalkmadığını, Navtex’in halen yürürlükte, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin de “Kıbrıs Cumhuriyeti karasularında bulunduğunu” iddia eden Anastasiadis “müzakerelerin yeniden başlayacağı ilan edilecekse bu Türk tarafının, müzakerelerin askıya alınması öncesindeki durumu yeniden sağlayıp sağlamayacağına bağlıdır” iddiasında bulundu.

Anastasiadis bu sözleri, 25 Mart Yunan ayaklanması yıldönümü dolayısıyla dün Faneromeni Kilisesi’nde düzenlenen şükür ayininin ardından söyledi. Anastasiadis, günün mesajının ne olduğu sorulduğunda da “birlik ve mücadele” cevabını verdi.

Gazete Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’nun da 25 Mart 1821 Yunan ayaklanması ve 1 Nisan 1955 EOKA’nın silahlı tedhişe başlama yıldönümleri nedeniyle Larnaka’da düzenlenen törende “Rehlikeler var ama teyakkuzda olmak gibi tarihi sorumluluk da var” diyerek görüş birliği olmasa da milli ruh birliğinin şart olduğuna vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise gün dolayısıyla düzenlenen resmigeçidin ardından, Rum siyasi partilerin “Navtex kaldırılsa ve müzakereler başlasa da şartların, doğru ve özlü bir diyaloğu sağlamayacağı” endişesinin hatırlatılması üzerine (müzakerelere) “daha başlamadan, hipotezlere başladık. Her türlü duruma olumlu ruhla yaklaşalım.İster Kıbrıs sorunu olsun, ister ekonomi, sürekli reddetmelerle bu ülke ileri gitmez” dedi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise müzakerelerin mayıs ayında başlamamasının nisanda ilanına doğru gidildiği için her istikamete; “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin herkese, özellikle de Türkiye’ye vermesi gereken mesaj, MEB’in gerek Barbaros’la gerek savaş gemileriyle ihlalinin bile her türlü müzakereden ayrılma sebebi olduğudur” dedi.

AKEL adına konuşan Eleni Mavru da özlü müzakerelerin yeniden başlaması yönteminin bulunmasının öncelikle Türkiye’yi ilgilendirdiğini savunurken EURO.KO, Navtex yinelenmese bile, Barbaros’un ve savaş gemilerinin Mağusa Limanı’nda demirleyip bölgeden ayrılmamasının kendilerini tatmin etmeyeceğini söyledi.

Haravgi de haberi “Türkiye’ye Bağlı... Müzakerelerin Yeniden Başlamasının Ön Şartı Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Saygıdır” başlığını attı.