Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde ekim ayında dokuz ya da on görüşme yapılacağını, ilerleme sağlanması durumunda ise toprak düzenlemeleri başlığı için üçüncü bir ülkede yeni bir müzakere faslının yapılabileceğini söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla bugün gerçekleştirdiği yaklaşık üç saatlik görüşme sonrasında başkanlık sarayına dönüşünde açıklamada bulundu.

Anastasiadis, “bugünkü görüşmede kendilerine, başlık başlık ilerleme ve görüş ayrılıklarını görme fırsatı verildiğini, bu yüzden görüşmenin yapıcı olduğunu” belirterek, “müzakerelerin yoğunlaştırılması kararının alındığını ve ekim ayında yaklaşık dokuz veya on görüşme yapılacağını” vurguladı.

Müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi durumunda beşinci başlık olan toprak düzenlemeleri konusunda başka bir müzakere aşamasına geçileceğini, “Akıncı’nın endişeleri  nedeniyle” bu aşamanın üçüncü bir ülkede olması ihtimalinin bulunduğunu vurgulayan Anastasiadis, böyle bir durumda Rum Ulusal Konsey üyelerinin de kendisine eşlik edeceklerini ifade etti.

Anastasiadis, toprak düzenlemeleri konusunda da ilerleme sağlanması durumunda bir sonraki aşamanın, garantiler konusunda çoklu konferans gerçekleşmesi olacağını vurguladı.

Anastasiadis, “Akıncı’nın, 2016 yılının sonuna kadar ortaklaşa bütünlüklü bir çözüme varabilmeleri yönündeki kararlılığını gözlemlediğini” de sözlerine ekledi.