Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Filistin konusunda üstlendiği girişim çerçevesinde, dün, bulunduğu Brüksel’de, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefonda görüştüğü belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, geçtiğimiz gün ise Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de telefonda görüştüğünü anımsattılar.

Anastasiadis, Brüksel’de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelerek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Avrupa Konseyi zirvesine çağrılması ve bu yetkililerle ayrı ayrı görüşmeler yapılması şeklindeki önerisini ele almıştı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis-Netanyahu telefon görüşmesi hakkında yaptığı yazılı açıklamada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, bölgedeki sorunların çözümlenmesinde Güney Kıbrıs’ın oynadığı role ilişkin memnuniyetini dile getirdiğini ifade etti.

Hristodulidis, Anastasaidis’in, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında, Güney Kıbrıs’ın, gerek kendisinin(Netanyahu’nun), gerekse Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ayrı ayrı Avrupa Konseyi’ne çağrılması girişimi hakkında  Netanyahu’ya bilgi verdiğini söyledi.

Hristdodulidis, Anastasiadis ile Netanyahu’nun görüşme sırasında ayrıca iki ülke arasındaki ilişkileri de ele aldığını belirtti.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Brüksel’deki Avrupa Konseyi zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyerek çeşitli açıklamalarda bulundu.

Simerini gazetesine göre Anastasiadis, üstlenmiş olduğu inisiyatife atıfta bulunarak Avrupa Konseyi’nde hazır bulunması ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Avrupa Konseyi Başkanı tarafından davet edilmesi şeklindeki girişiminin önemine değindi.

Anastasiadis, Avrupa kanadından olan bir inisiyatifin söz konusu olduğunu, ayrıca bunun, liderlere kendi görüşlerini ortaya koyma ve bunların AB tarafından duyulması fırsatını vereceğini söyledi.

Anastasiadis, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşmesi sırasında Tusk’un, mevcut durumu yakından tespit etmesi amacıyla, Mısır, İsrail, Ürüdün, Filistin ve muhtemelen Kıbrıs’a yapacağı ziyaretlerle bölgeyi gezmesi konusunu ele aldıklarını belirtti.

Açıklamaları sırasında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude-Juncker ile Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin Temmuz ayı içerisinde Ada’ya yapacakları ziyaretlere de değindi.

Anastasiadis, Avrupa Komisyonu Başkanı’nın mevcudiyetinin, AB’nin Kıbrıs konusuna müdahil olması arzusuna katkı koymasının mümkün olabileceğini belirtirken bunun,  müzakerelerin BM çatısı altında yapılmasının kaldırılması anlamına gelmediğini söyledi.

Güney Kıbrıs’ın, AB üyesi olması ve herhangi bir çözümün Avrupa’yı etkileyecek olmasına bağlı olarak AB’nin etkin mevcudiyetinin gerektiği olduğunu söyleyen Anastasiadis,  Mogherini’nin ziyaretine ilişkin olarak ise bunun, üstlendiği inisiyatifler, Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs’ın bölgede oynaması mümkün olan role ilişkin olduğunu ifade etti.

YUNANİSTAN KONUSUNA DA DEĞİNDİ

Anastasiadis, basın toplantısı konusunda Yunanistan konusuna da değindi ve Yunanistan’ın, borcun sürdürülebilirliği ve tasarruf politikalarına ilişkin taleplerine AB ortaklarının anlayış göstermesi gerektiğini belirtti.

Anastasiadis, Yunanistan konusuna müdahale etmesinin ve Yunan Hükümeti’nin tezlerini savunmanın  görevi olduğunu da söyledi.