Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York zirvesi öncesinde, dün yoğunlaştırılmış müzakerelerin son görüşmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından okunan ortak basın bildirisi, Rum basınında geniş yer buldu.

Alithia gazetesi, “Çözüm Hedefiyle İlerliyoruz – Son Düzlüğe Doğru Hızla” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde son düzlüğe girildiğini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetim Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmeleri sonrasında yayınlanan basın açıklamasıyla hedefin 2016 yılının sonu olduğunu açıkladıklarını yazdı.

Gazete, ortak açıklamada öne çıkan bazı noktaları, liderlerin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la 25 Eylül’de görüşecekleri ve ardından Ekim ayında da yoğunlaştırılmış müzakerelere devam edecekleri şeklinde sıralarken, görüşme sonrasında Anastasiadis’in yaptığı açıklamaya da yer verdi.

Habere göre Anastasiadis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “askıda bulunan konularda önemli gelişme kaydedilmemesi durumunda çoklu konferansın yapılmasının söz konusu olmadığını” vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban’la yapılacak görüşmede, müzakerelerde sağlanan ilerleme, askıda bulunan konular  ve herkes tarafından kabul edilebilecek bir çözüme ulaşılabilmesi amacıyla uzlaşılar sağlanabilmesi için herkesin daha aktif katılımı gibi konuların gündeme geleceğini belirten Anastasiadis, sürecin bundan sonra “büyük olasılıkla yoğunlaştırılmış müzakereler şeklinde süreceğini” vurguladı.

Eide tarafından okunan basın açıklamasında, BM Genel Sekreterinin daha etkin katılımından söz edilmesinin ne anlama geldiğinin sorulması üzerine ise Anastasiadis, “elbette bunun Genel Sekretere hakemlik rolü verilmesi anlamına gelmediğini, bu yüzden açıklamada ayrıca, sürecin iki toplumun liderleri tarafından yönlendirilen bir süreç olduğuna vurgu yapıldığını” belirtti.

Anastasiadis, basın açıklamasında gerçeklerin, yani özlü konularda önemli ilerleme kaydedildiği ancak diğer konularda yine önemli uzlaşmazlıkların bulunduğunun dile getirildiğini vurguladı.

Bu müzakere turunun tamamlanmasının ardından daha mı iyimser olduğu şeklindeki bir soruya karşılık ise Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin endişelerine anlayış gösterdiğini, Kıbrıs Türk tarafının da kendilerinin endişelerine aynı anlayışı göstermeleri durumunda tüm Kıbrıs halkının istediği şey olan çözüme ulaşma perspektifinin olduğunu söyleyebileceğini ifade etti.

Anastasiadis ayrıca, New York dönüşünde televizyonlarda düzenleyeceği bir basın açıklamasıyla tüm Kıbrıslı Rumları bilgilendireceğini  belirtirken New York ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısıyla görüşüp görüşmeyeceği şeklindeki bir soruya ise “planladığı görüşmeler arasında bulunduğu” yanıtını verdi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ortak basın açıklaması sonrasında yaptığı açıklamaları ise “2016’da Çözüm Hedefi Devam Ediyor” başlığı altında yansıttı.

Politis gazetesi ise haberini, “BM Genel Sekreterinin Müdahil Olmasıyla Bir Sonraki Aşamaya – İki Lider İlerlemeyi Mühürlediler ve Devam Ediyorlar – Betimlemede Kaldılar – Ortak Açıklama Ayrıntısız ve Temkinli İyimser” başlıkları altında yansıttı.

Gazete, dünkü ortak açıklamanın hali hazırda bilinenlerden farklı bir unsur veya sürprizler içermediği yorumunda bulunurken, liderlerin Ban’la görüşmesinin 26’sında değil 25’inde olacağının dün açıklanan yeni unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Gazete, dünkü basın açılaması ve Eide’nin sözlerine de geniş yer verdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar: 

Fileleftheros: “Talimatlar İçin BM Genel Sekreterine –  Senaryo: Çoklu Konferans Hedefiyle Görüş Ayrılıklarının Azaltılması İçin Ekim Ayında Yoğunlaştırılmış Müzakereler Aynı Şeyin Farklı Okunması – İlerleme Var, Genel Sekreterle Değerlendirme”.

Haravgi: “Ban Ki Moon’dan Daha Aktif Katılım İsteniyor”.

Simerini: “Ban’ın Müdahil Olmasını İstiyorlar”.