BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak, ardından da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreter Ban Ki Moon ile üçlü görüşme gerçekleştirmek üzere New York’ta bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah El Sisi ile görüştü.

Görüşmede, Yunanistan’ın da katılımıyla Kahire’de yapılacak üçlü işbirliği zirvesi hazırlıklarının ele alındığı haber verildi.

Politis “Başkan New York’ta Mısır Devlet Başkanı İle Üçlü Zirve ve AB İle İlişkileri Görüştü… Dünkü Gündemde Sisi ve Mülteciler” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Yunanistan’ın da katılımıyla Kahire’de yapılacak zirvenin tarihini 11-12 Ekim olarak açıkladığını yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis Anastasiadis-Sisi görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Kahire zirvesi dışında AB-Mısır ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve ikili ilişkilerin ele alındığı çok yapıcı bir görüşme oldu. El Sisi, Kıbrıs’ın Mısır-AB ilişkilerinde oynadığı rolden duyduğu memnuniyeti dile getirdi” dedi.

Gazete, Anastasiadis’in dün ayrıca BM Genel Kurulu çerçevesinde, Göçmenler ve Mülteciler konusunun ele alındığı üst düzeyli bir toplantıya katıldığını ve Güney Kıbrıs’ın “bölgesel barış, güvenlik, istikrar ve refah için gerekli şartların oluşturulması maksadıyla Doğu Akdeniz’de etkin işbirliği kurulması için ortakları ve komşularıyla işbirliği yapacağını” söylediğini yazdı.

Fileleftheros haberi, “Ekim’de Kahire’de Üçlü Zirve Hazırlığı… Anastasiadis ile El Sisi New York’ta Görüştü” başlığıyla aktardı.

Habere göre, Sözcü Hristodulidis, El Sisi ile Kıbrıs sorununu da görüşen Anastaiadis’in Mısır’ın İslam Konferansı Örgütü’nde oynadığı rol ve iki ülke arasındaki özellikle enerji alanındaki işbirliği nedeniyle memnuniyet belirttiğini açıkladı.

Hristodulidis “özellikle kısa süre önce iki ülkenin enerji bakanları arasında Lefkoşa’da imzalanan anlaşma Kıbrıs ile Mısır arasında çok daha kurumsal bir işbirliğinin başlangıcıdır. Ortak endişe ve ortak kaygılarımız vardır ve bu zorluklarla ortaklaşa hareket ederek başa çıkacağız” dedi.

Alithia haberi “Anastasiadis-Sisi… Üçlü Zirveye Hazırlanıyorlar” başlığıyla okurlarına aktardı.