Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakere grubu ve danışmanlarının katılımıyla Trodos’taki başkanlık konutunda dün bir toplantı gerçekleştirdi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Trodos’taki Rum başkanlık konutunda, müzakere grubu ve danışmanlarının da yer aldığı bir toplantı gerçekleştirdiğini, toplantının amacının Ocak ayındaki müzakerelere hazırlık olduğunu yazdı.

Gazete, toplantıya Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi ve müzakere gurubunun yanı sıra, Başsavcı Kostas Kliridis, Panayotis Dimitriu, Tumazos Çelebis, Marios İlliadis, Kris Triandafilidis gibi isimlerin de katıldığını belirtirken, toplantıda müzakerelerin bugüne kadarki gidişatı ve Ocak ayında liderler arasında gerçekleştirilecek üç görüşmenin gündeminin ele alındığını vurguladı.

Gazete, Anastasiadis’in dünkü bilgilendirmesine göre Ocak ayındaki müzakerelerin merkezinde mülkiyet başlığının bulunacağını, bugüne kadar hiç ele alınmamış başlıklara da girmeye çalışılacağını öne sürdü.

Tarafların müzakerecileri Andreas Mavroyannis ve Özdil Nami’nin bugün bir araya geleceklerini hatırlatan gazete, BM ve diğer unsurların, Ocak ayının müzakerelerin gidişatı bakımından kritik ay olduğunu düşündüklerini öne sürdü.

Gazete, Şubat ayından itibaren ise Güney Kıbrıs’ın seçim dönemine gireceğini, bunun da genel durumu etkilemesi ihtimalinin bulunduğunu yazdı.

EMİLİU’DAN BM’YE MEKTUP

Gazete bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilcisi Nikolaos Emiliu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a mektup göndererek, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın hava sahasını ve kıta sahanlığını sürekli ihlal ettiği iddiasında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Emiliu mektubunda, 2-30 Kasım 2015 tarihleri arasındaki dönemde Türkiye’nin uçak, savaş gemileri ve askeri helikopterlerinin Güney Kıbrıs’ın sözde hava ve kıta sahanlığını 89 kez ihlal ettiğini öne sürerek,Türkiye’nin bu eylemleri gerçekleştirirken Rus uçağını, 24 Kasım’da kendi hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürmesinin inandırıcı olmadığı iddiasında bulundu.