Kıbrıslı Rum siyasiler, Yunanistan’daki genel seçimleri kazanan Syriza partisinin başkanı ve Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’a tebrik mesajları yolladı.

ANASTASİADİS

Simerini gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Çipras ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, telefon görüşmesinde Çipras’ın mümkün olan en kısa sürede Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceği konusunda uzlaşı olduğunu belirtti.

TELGRAFLI KUTLAMA

Anastasiadis, Çipras’a yolladığı telgrafta ise tarihi zaferinden ötürü Çipras’ı kutlayarak kendisine başarılar diledi.

Gerek Kıbrıs sorunu, gerekse ekonomi ve diğer konularla ilgili büyük meselelerdeki kışkırtmaları göğüsleyebilmeleri için yakın bir işbirliği olması yönündeki beklentisini de ifade eden Anastasiadis, “Seni en kısa sürede Kıbrıs’ta görmekten büyük mutluluk duyacağım” dedi.

OMİRU

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise yolladığı telgrafta, ulusal bağımsızlık, halk egemenliği ve toplumsal adaletle ilgili hedeflerinde başarılar diledi.

Omiru, Kıbrıs Rum halkının 40 yıldan bu yana “Türk işgaliyle” ve yakın zamanda Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki “Türk meydan okumalarıyla” karşı karşıya olduğunu iddia ederek, “özgürlük ve adalet mücadelesinde tek doğal destekçileri” olarak nitelendirdiği Yunanistan’dan destek beklediklerini belirtti.

PARTİLER

Öte yandan DİSİ Başkan Yardımcısı Lefteris Hristoforu seçimlerin galibini kutladıklarını belirterek, Yunanistan’ın önemli sorunları ve zorlukları aşarak güçlenmesi dileğinde bulundu. Hristoforu, Yunanistan’daki yeni hükümetle de işbirliğinin devam etmesi beklentilerini dile getirdi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu telgrafında, Yunan halkının Syriza’ya verdiği seçim gücünün, tüm Avrupa ve geniş alana, kemer sıkma politikalarının ve halk sınıfının küçük düşürülmesinin artık kabul ve tolere edilmediğine dair güçlü bir mesaj verdiğini belirtti.

Bunun Avrupa düzeyinde idrak edilmesi ve Yunan halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Kiprianu, Anastasiadis’i -farklı ideoloji ve siyasi alana ait olmasından bağımsız olarak- Yunanistan’daki yeni hükümetin çabalarını desteklemeye çağırdı.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Syriza ve Çipras’ı tebrik ederek, Yunanistan’daki seçimlerin, istikrarsızlığın sona ermesinin bir başlangıcı olması dileğinde bulundu.

EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos, Yunanistan’ın memorandum şartlarının yeniden müzakere edilmesi hedefinde başarılar da diledi.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, EVROKO ve Vatandaşlar İttifakı da mesajlarında Çipras’ı tebrik ederek başarı dileklerinde bulundular.