Rum basınında bugün yer alan bir haberde, çözümün ekonomik boyutuyla ilgili bir yorum habere yer verildi.

Simerini gazetesi “Çözümün Artı ve Eksileri Tartıda… Kıbrıs Sorununun Çözümünün Ekonomik Boyutu Tartışmaların Merkezinde” başlığıyla manşete çıkardığı haberinde, Kıbrıs sorununun olası bir çözümünün ekonomik boyutu ile bu çözümden ortaya çıkacak olan ekonomik kazançlarla ilgili tartışmaların gittikçe şiddetlenmekte olduğunu yazdı.

Rum devlet yetkilileri ile ekonomik unsurların, argümanlarını bu parametreye odakladıklarını ve çözümden ortaya çıkacak olan ekonomik kazançları vurgulamakta olduklarını kaydeden gazete, diğer bir yandan ise, durumların bu kadar basit olmadığını düşünenler olduğunu ve bunların eller tutulur rakamlara ve senaryolara sahip ciddi bir ekonomik araştırma olmadığı uyarısında bulunduklarını aktardı.

“Federal bürokrasinin maliyetinin ne olacağının” da büyük bir soru teşkil etmekte olduğunu yazan gazete, iç sayfalardan geniş yer ayırdığı haberinde, “elle tutulur rakamlar ve senaryolara sahip olmayan herhangi bir ciddi ekonomik araştırma olmamasının nedeninin gizemini koruduğunu” yineledi.

Politis gazetesi ise ekonomi ekinde yer verdiği “Anastasiadis: Önce Paraları Getirin Sonra Çözüm” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bütün muhataplarına, gerekli finansman bulunmadığı takdirde, çözüm anlaşmasını imzalamayacağı ve bunu kesinlikle referanduma getirmeyeceği şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Anastasiadis’in “ölümcül bir tuzağa düşmekten korktuğunu” kaydeden gazete, bir diğer ifadeyle, Anastasiadis’in çözüm anlaşmasının imzalanması, ancak ekonomik kaynak olmaması yüzünden bunun uygulanamamasından korktuğunu belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in bu endişesini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da paylaşmakta olduğunu savundu.