BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs müzakereleri yeniden başlatmak maksadıyla dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı yaptığı temaslardan çıkan ilk sonuçlara dair haberler bugünkü gazetelerde geniş yer buldu.

Politis “Çözüm Artık 2017’ye Erteleniyor… Türk Başbakan Yardımcısı Artık Yeni Yıla Havale Ediyor… ‘Zorluğu’ Eide De İtiraf Ediyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde görüşmelerin koptuğu yerden yeniden başlamasını bütün tarafların istediğini ancak bunun kolay olmayacağını yazdı.

Gazete, Eide’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le Mont Pelerin krizinin ardından dün yaptığı görüşmelerden, Toprak başlığının uluslararası konferanstan önce ne zaman ve nasıl kapatılacağı da dahil, taktik farklılıkları bulunduğu sonucu çıktığına işaret etti.

TC Devlet Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “çözüm beklentilerinin 2017’ye kaldığı” açıklamasını “ilgi çekici” yorumuyla aktaran gazete, haberi iç sayfasında “Eide: Şu Anda İki Tarafı Taktik Konular Ayırıyor… Şimdilik Zor… Eide, Liderler Arasında ‘Mekik Dokuyarak’ Müzakerelerin Devamı İçin Formül Arayışını Kolaylaştırmaya Çalışıyor” başlığı altında detaylandırdı.

Habere göre, “temasların mekik diplomasisiyle devam ettiğine” işaret eden Eide, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “köprü kurulamaz mesele bulunmadığını,  anlaşmazlığın da bundan sonraki adımların hangi sırada atılacağına dair olduğunu” söyledi.

Mont Pelerin’de yanlış gidenin ne olduğu sorusuna karşılık “somut bir konuda yakınlaşma sağlanamamasından” ve “bunun daha önce de olduğundan” söz eden Eide, “Mont Pelerin’den büyük beklentiler vardı. Bu beklentiler ortamı ağırlaştırdı” dedi

Eide, Akıncı ile görüşmesinin ardından “bugünkü ‘aksiliğin’ (tıkanma), görüşmelerin kesilmesi demek olmadığını belirterek, Mont Pelerin öncesinde, ‘böyle bir  prosedürde son mil, en zor mildir’ dediğini hatırlatarak “her başarılı barış prosedürü öncesinde bir kriz olur. İki liderin istediği ‘sağduyu dönemi’ çoğu kez biter.  Prosedüre liderler öncülük ettiğine göre sonraki adımı atmak da onlara kalmış”  vurgusunu yaptı.

Durumun uluslararası unsur ve özellikle BM için hiç de kolay görünmediğine işaret eden gazete, BM’nin, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un bugün, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’in de Perşembe günü Ada’ya gelmesinin, sürecin yeniden başlamasına yardımcı olmasını umduğuna dikkat çekti.

ANASTASİADİS, PROSEDÜRÜN ÜÇ AŞAMADA DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR

Simerini “Başlangıç Noktaları Farklı, Bitiş Bilinmiyor… Akıncı ve Anastasiadis Kesişmeyen ‘Çözüm’ Yollarında İlerliyor… Kıbrıs Rum Tarafı Üç Aşamalı Prosedür Öneriyor” başlıklı manşet haberinde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in “2’nci Mont Pelerin görüşmesinde ortaya çıkan Gordion Düğümü’nü çözmek için prosedürün üç aşamada devam etmesini istediğini” yazdı.

Gazete, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in açıklamasını kaynak göstererek Anastasiadis’in istediği üç aşamayı şöyle sıraladı:

“Önce Toprağın görüşülmesi, kriterlerde anlaşmaya varılması, bunların haritaya işlenmesi ve Türkiye-Yunanistan  arasında istenen diyalog paralelinde çok taraflı konferans tarihinin belirlenmesi. Diğer 4 başlıkta (Yönetim,  Ekonomi, AB ve Mülkiyet) havada kalan ciddi noktaların görüşülüp çözülmesi. Çözümün ilk günü ve KKTC’nin mali verilerini uluslararası  örgütlere (IMF/Dünya Bankası) vermesi gibi çok önemli benzer konuların ele alınması”

MASAYA SOMUT TARİH KONMADI

Gazete, Eide’nin dün Akıncı ve Anastasiadis’le görüşmelerinde masaya, müzakerelerin yeniden başlamasına dair somut bir tarih konulmadığını da kaydetti.

Habere göre Rum Sözcü Hristodulidis dün RİK’e yaptığı açıklamada, Güvenlik ve Garantiler konusunda en kısa zamanda üst düzeyde hazırlık görüşmesi yapılmasına Türkiye’den olumlu cevap geldiğini ve şu anda tarih belirlenmesinin beklendiğini söyledi.

Hristodulidis’in, böyle bir gelişmenin prosedüre yardımcı olmasını beklediklerine işaret ederek “meselenin bir hazırlık görüşmesinde çözülmesini beklemiyoruz” dediği belirtildi.

“TÜRK ASKERİ BİR GÜNDE ÇEKİLEMEZ...”

Hristodulidis “Türk askerinin Ada’dan gitmesi” konusuna değinirken “40 bin civarındaki asker ve teçhizatı bir günde çekilemez” dedi.

Rum Sözcü, şöyle devam etti:

“Bütün bunlar bir günde çekilemez. Açık söylüyorum: ilk günden söz etmiyorum. Bir günde diyorum. Askerin büyük bölümü çekilecek. Bu Başkan Anastasiadis’in önerisinde çok somut şekilde kaydedilmiştir. Şu anda görüşülmekte olan bu öneri, müzakere masasındaki tek öneridir. Kıbrıs Rum tarafı uluslararası unsurun,  BM’nin, Güvenlik Konseyi’nin uzlaşılanların idamesi yönünde oynayacak rolü olduğuna inanıyor”

“ÇABALAR, ZORLUKLARA RAĞMEN DEVAM EDİYOR”

Alithia “Son Mili Geçmek İçin Ön Hazırlık… Müzakerelerin Yeniden Başlaması İçin Çabalar, Zorluklara Rağmen Devam Ediyor… Eide: Rahatlatacaksa, Barış Müzakerelerinde Her Başarıdan Önce Kriz Olmuştur Diyebilirim” başlık ve spotlarını attığı manşet haberinde Eide’nin dünkü açıklamalarına yer verdi.

Gazete “Nikos Hristodulidis: Başkan Diyaloğa Hazır” başlıklı haberinde ise Rum Sözcü’nün dün RİK’e yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in  görüşmelere Mont Pelerin’de koptuğu noktadan yeniden başlamaya hazır olduğunu söylediğini yazdı.

“ANASTASİADİS, PROSEDÜRDE TAKİP EDİLMESİNİ İSTEDİĞİ ÜÇ AŞAMAYI İLETTİ”

Habere göre, Hristodulidis dünkü görüşmeleri sırasında Anastasiadis’in Eide’ye  prosedürde takip edilmesini istediği üç aşamayı ilettiğini söyledi.

Hristodulidis Türk tarafının, yol haritası belirlenmesi talebinin hatırlatılması üzerine “Bu konu Anastasiadis-Eide görüşmesinde ele alınmadı çünkü böyle bir şey kabul edilemez” dedi.

“TAKVİM DEĞİŞTİ”

Fileleftheros manşet haberini “Takvim Değişti… Türkiye Gelişmeleri, Erdoğan’ın Projelerine Bağlayarak 2017’ye Havale Ediyor… Eide, Müzakereleri Yeniden Başlatmayı Başaramadığı İçin Hayal Kırıklığı İçerisinde… Müzakerelerin Yeniden Başlamasının Zor Olduğunu İtiraf Ediyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Haravgi haberi manşetten “Prosedür İki Liderin Elinde” başlıklı haberinde, Eide’nin dünkü açıklamasından, “ivmeyi yeniden yakalama çabası olduğu, kendisinin de bunu kolaylaştırmaya çalıştığı ancak kararı kendisinin veremeyeceği, şu anda atılacak doğru adımlara liderlerin karar vereceği” sözlerini öne çıkardı.