Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye’nin Navtex’inin sona ermesi ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin Gazimağusa limanına ulaşmasının ardından, Rum siyasi parti başkanlarını yarın Trodos’taki başkanlık konutunda toplantıya çağırdığı, dün de ilgili bakanlarla Güney Lefkoşa’daki başkanlık sarayında bir toplantı gerçekleştirdiği bildirildi.

Politis gazetesi: “Başkanlar Yarın Trodos’a – Gündem Konusu ‘Barbaros’ – Eşler De Çağırıldı Ancak Gitmeyecekler” başlıkları altında verdiği haberinde, Barbaros gemisinin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden (MEB) çekilmesinin ve Navtex’in - “en azından dün akşama kadar”- yenilenmemesinin ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum siyasi parti başkanlarını 2 Ocak Cuma günü toplantıya çağırdığını yazdı.

Anastasiadis’in Navtex’in sona ermesi ve Barbaros’un Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inden ayrılmasının ardından Kıbrıs sorununda atılacak adımları ele alma amacıyla söz konusu toplantıyı gerçekleştireceğini belirten gazete toplantıya daha “ailevi” bir hava katılması amacıyla parti başkanlarının eşlerinin de yemeğe davet edildiklerini ancak eşlerin toplantıya katılmayacaklarını vurguladı.

Gazete, DİKO, EDEK, EURO.KO ve diğer küçük partilerin hali hazırda, Barbaros’un geri çekilmesinin müzakerelere geri dönülmesi için yeterli olmadığı ve Türkiye ve ya uluslararası toplumun, bunun tekrarlanmayacağı yönünde taahhüt vermesinin gerekli olduğu görüşünü ortaya koyduklarını hatırlattı.

AKEL ve DİSİ’nin ise “uygun koşullarda müzakerelere geri dönme” yönünde tutum sergilemelerinin beklendiği vurgulandı.

Gazete, Anastasiadis’in dün Başkanlık Sarayında, Rum Dışişleri, Ekonomi ve İçişleri bakanlarıyla bir araya gelerek değerlendirme toplantısı gerçekleştirdiğini, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in ise dün yaptığı açıklamada, gelişmelerin Parti Başkanları Konseyi toplantısında daha ayrıntılı ele alınacağını söylediğini aktardı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin ancak Barbaros sözde Güney Kıbrıs’ın MEB’inde bulunmadığı ve Türkiye “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı gösterdiğini fiiliyatta ortaya koyduğunda yeniden başlayabileceği” görüşünü yineledi.

Hristodulidis, ENI/KOGAS şirketinin sondajlarının, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerelere geri dönme konusundaki niyetlerinin sınanacağı bir olay örneği olacağını da iddia etti.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “MEB’de Bitmeyen Savaş – Ankara İçin İlk Test ‘Amathusa’daki’ Yeni Sondaj” başlıkları altında yansıttı.

Gazete, Barbaros gemisinin Gazimağusa limanında demirli vaziyette beklemekte olduğunu ve Türkiye’nin atacağı adımları Güney Kıbrıs’ın enerji faaliyetleriyle ilişkilendirmiş olduğunun görüldüğünü iddia etti.

Gazete, 9’uncu parselde sondaj çalışmalarında bulunan “Saipem 10000” sondaj platformunun Salı günü sondaj çalışmalarına başlayacağı “Amathusa” yatağına vardığını da belirtti.

Türkiye’nin stratejik hedefinin bölgedeki hidrokarbonları kontrol etmek olduğunu savunan gazete, Anastasiadis’in yarın Rum siyasi parti başkanlarıyla Troodos’taki başkanlık konutunda biraraya geleceğini de aktardı.

UNFICYP RAPORUNDA “GENEL DEĞİNMELER”

Gazete ayrıca, Birleşmiş Milletlerin (BM), Kıbrıs’ta görev yapan barış gücü UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporun hazırlıklarını gerçekleştirdiğini, Barbaros sebebiyle yaşanan gelişmeler yüzünden BM’nin rapor taslağında Kıbrıs sorununa “genel bir değinmede” bulunmayı öngördüğünü yazdı.

BM Genel Sekreterliği’nin “ateşe körükle gitmemek” adına Kıbrıs sorununa ilişkin değinmelerini kısıtlı tutacağını iddia eden gazete, bu yüzden UNFICYP raporunda bölgedeki gerginliğe ilişkin genel ifadelerin kullanılmasının beklendiğini öne sürdü.