Rusya medyasının ileri gelenleriyle dün öğlen yemeğinde bir araya gelen Anastasiadis’in, daha sonra Rus medyasına yönelik basın toplantısı düzenlediği ve gazetecilerin sorularını yanıtladığı haber verildi.

Anastasiadis’in basın toplantısı  Rusya Haber Ajansı “ITAR TASS’”a ait konferans salonunda gerçekleştirildi. Anastasiadis’in basın toplantısında, Rum gazetecilere, soru yöneltme hakkının verilmediği de belirtildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in basın toplantısında yapmış olduğu açıklamalara geniş bir şekilde yer verdi.

Rus gazetecilerin Anastasiadis’i “süper güç devlet lideri olarak” karşıladığını yazan gazete, bunun “ne abartı, ne de ironi olduğu”  yorumunda bulundu.

Habere göre, Anastasiadis, konuşmasının başında, önemli ve başarılı olarak nitelendirdiği Rusya ziyaretini değerlendirdi. Rum lider ayrıca bu kritik dönemde Rusya’yı ziyaret eden ilk AB üyesi ülke devlet başkanı olduğuna da dikkati çekti.

Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki karşılıklı anlayışa da değinen Anastasiadis’in, başta Kıbrıs sorunu, ekonomi ve Ukrayna krizi konuları olmak üzere 2 ülkenin birbirine destek verdiğini ifade etti.

Polonyalı gazetecinin “Rusya uğruna tüm ortaklarla çatışma içerisine girerek, AB içerisinde nasıl hissettiğine” ilişkin bir soru üzerine Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın, AB içerisinde herhangi birisiyle çatışma içerisine olmadığını, bunun aksine bir çoğunun Rum tezlerini benimsediğini söyledi

AB içerisinde demokrasinin işlediğini ve her ülkenin özgürce konuştuğunu  söyleyen Anastasiadis, kuralın, ortak kabul edilebilir çözümler bulunması için diyalog olduğunu belirtti.

Rusya’ya karşı yaptırımlar konusunda kaygıyı sadece Güney Kıbrıs’ın değil, bir grup ülkenin de dile getirdiğini belirten Anastasiadis, kendilerinin, bu yaptırımların daha ılımlı olmasına katkı koyduklarını ifade etti.

Anastasiadis ayrıca “ne askeri tercihler çözümdür, ne de yaptırımlar. Çözüme sadece barışçıl müzakere yol açar” ifadesini kullandı.

Rum lider, Rusya ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan askeri anlaşmaya ilişkin bir soru üzerine, askeri anlaşmanın yeni bir şey içermediğini, mevcut anlaşmanın güncelleştirileceğini; yeni olabilecek tek unsurun Rus Deniz Kuvvetlerine ait gemilerin, insani ve anti terör operasyonları çerçevesinde Güney Kıbrıs limanlarına demirlemesi olduğunu ifade etti

Anastasiadis ayrıca Rum Milli Muhafız Ordusu’na ait teçhizatın, temel olarak Rus, bir kısmının da Fransız olduğunu, zira 1974 sonrasında hiçbir ülkenin Güney Kıbrıs’a mühimmat satmadığını söyledi.

Rus yatırımcıların Güney Kıbrıs’a geri dönmesi perspektifine ilişkin bir soru üzerine, Anastasiadis, Rus yatırımcıların geri dönmelerini gerektirecek  şekilde hiçbir zaman Güney Kıbrıs’tan kaçmadığını, bunun aksine Euro Grubu’nun Mart 2013 tarihli bilindik  kararının ardından bile Rus yatırımların artmaya devam ettiğini belirtti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’a duydukları güven nedeniyle de Rus yatırımcılara teşekkür etti.

Rus “Sputnik” dergisinin Türk editörünün “Annan Planı ve Kıbrıs sorununda federal çözüm perspektifine” ilişkin sorusu üzerine, Anastasiadis, 2004 ve sonrasında, hiçbir zaman Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarını durdurmadıklarını belirtti.

Anastasiadis, sözlerinin devamında, geçtiğimiz ekim ayında, iki toplumlu müzakerelerin üçüncü turununun başlamasından önce Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni “ihlal etmesi” için araştırma gemisi Barbaros’u göndermesiyle müzakerelere katılımın askıya alınmasından başka seçenekleri kalmadığını savundu.

Rum lider ayrıca “tehditlerle diyaloğun yapılmasının mümkün olmadığını” da söyledi.

ANASTASİADİS, MOSKOVA ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER DEVLET ENSTİTÜSÜ’NDE KONUŞTU

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü’nde Kıbrıs sorununa ilişkin bir konuşma yaptı.

Habere göre, Anastasiadis, “işgalden” bu yana çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararının bulunduğunu ancak bunlardan hiçbirinin Türkiye tarafından uygulanmadığını söyledi.

Türkiye’nin, 6 Ekim’de Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’ini ihlal ettiğini ileri süren Anastasiadis,) Ukrayna’yı işgal ettiği için Rusya’ya yaptırımlar uygulayan ortaklarının Türkiye’nin “işgalini ve Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının çiğnenmesini” görmezden gelerek “çifte standart” sergilediği belirtti.

Alithia gazetesine göre, Anastasiadis, ayrıca Rum hükümeti ve halkının, Rusya’nın Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm bulunması mücadelesine verdiği destekten dolayı duyduğu minnettarlığı da dile getirdi.

Anastasiadis, hidrokarbon konusunun, tehdit ve şantajlardan uzakta, Kıbrıs sorununda özlü bir diyaloğu teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Kendisi için sadece bir tek planı bulunduğunu söyleyen Anastasiadis, bunun da en kısa zamanda Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde çözüm sağlanması olduğunu ifade etti.

Anastasiadis, Rusya’nın, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarında olumlu bir katkıyla rol oynayabileceğini söyledi.

Son olarak AB-Rusya ilişkileri ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına değinen Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın, herkesin çıkarına yönelik olarak köprü kurulması amacıyla her türlü çabaya katkı koyacağını ifade etti.

Gazete, konferansın ardından Lefkoşa Üniversitesi ile  Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü arasında işbirliği memorandumu imzalandığını yazdı.

ANASTASİADİS DÜN SAİNT PETERSBURG’A GİTTİ

Fileleftheros gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün ayrıca St. Petersburg’a geçtiğini de yazdı.

Habere göre Anastasiadis yarın adaya dönecek.

PARTİLER ANASTASİADİS’İN RUSYA TEMASLARINI YORUMLADI

Fileleftheros gazetesi,, muhalefet partilerinin, Anastasiadis’in Moskova ziyaretinin sonuçlarını olumlu olarak değerlendirdiğini yazdı.

Habere göre AKEL, DİKO, EDEK, EVRO.KO ve Rum Çevreciler birer açıklama yaparak, Anastsiadis’in Moskova ziyaretinin sonuçlarına ilişkin olumlu yorumlarda bulundu.