Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yoğunlaştırılmış görüşmeler çerçevesindeki ilk buluşmasından sonra iyimser göründüğü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise son kilometreye girildiğine vurgu yaptığı haber verildi.

Alithia Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın iki kesimliliği kast ederek Avrupa müktesebatından daimi sapmalarla ilgili söyleminin müzakerelerdeki havayı zorlaştırdığını ancak liderler arasında başlayan yoğun görüşmelerin, bu zor havayı değiştirdiğini öne sürdü.

Haberi “Yoğun Müzakereler Havayı Değiştiriyor... Anastasiadis Genel Seçimlerden Önce Çözüm Ümidini, Eide de Son Kilometre Kaldığını Söyledi... Yarınki Görüşmede Gündem Ekonomi, AB, Yönetim” başlığıyla manşete çeken gazete Rum tarafında dün düzenlenen Economist kongresinde yapılan siyasi konuşmalara yer verdi.

Habere göre, kongrede konuşan Anastasiadis müzakerelerde,  Rum tarafında Mayıs 2016’da yapılacak genel seçimlere kadar sonuca varılacağı ümidini dile getirdi ancak bunun iki tarafa bağlı olduğunu söyledi.

Anastasiadis, prosedürde takvim olup olmadığı sorusuna karşılık “aklımızda, bu çabaların tamamlanması gereken bir takvim var ancak 2004’te müdahaleler ve hakemlikle yaşanan nahoş deneyimi de unutmadık” dedi.

Konferans koordinatörünün müzakere prosedürünün tamamlanmasıyla ilgili değerlendirmesini sormasına karşılık “sabır göstermeli ve ihtiyatlı olmalıyız ama çok yakında” ifadesini kullanan Anastasiadis şunları da söyledi:

“Çözüm, ekonomi ve kalkınma için katalizör olacak. Ekonominin önemli alanlarına çok önemli katkılar sağlayarak,  başarabileceğimiz en önemli kalkınma reformu olacak. Türkiye’nin bu perspektifi kabul edip çözüm çabalarına katkı koyacağını ümit etmek istiyorum”

Devamla, müzakerelerde zorluklar ve meydan okumalar olduğunu kabul ettiğini söyleyen Anastasiadis “sorunları göğüslemede kararlılık göstermeli, barış, refah ve Avrupa ilke ve değerleriyle tamamen uyumlu bir devlet yaratma şartlarını oluşturmalıyız” ifadesini kullandı.

“ÇÖZÜME SON KİLOMETRE”

Kongrede konuşan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de “çözümün daha önce hiç olmadığı kadar yakın olduğunu, liderlerin kat etmesi gereken son kilometre kaldığını” söyledi. Bu son kilometreyi kat edebilmeleri için liderlere güven verilmesi gerektiğini de söyleyen Eide “Kıbrıs halkı, son zamanların belki de en iyisi olan bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.

“ANI YAKALAYIN VE SÜRATLE SİYASİ ANLAŞMA İÇİN HİÇBİR ÇABADAN KAÇINMAYIN”

Kongreye video-konferans yöntemiyle katılarak mesaj veren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da “Yeniden birleşmiş Kıbrıs bölgede model ülke olabilir” vurgusunu yaptı. Schulz Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e hitaben “anı yakalayın, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için süratle siyasi anlaşmaya varmak için hiçbir çabadan kaçınmayın” dedi.

“Her iki liderin de gerçek iyi niyeti ve Kıbrıs’ın sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, Kıbrıs’ta başarı tarihi olabileceği iyimserliği taşıyorum” diyen Schulz devamla şunları kaydetti:

“AB’nin üzerine bina edildiği ilkelere dayanacak yeniden birleşmiş federal bir Kıbrıs bütün Avrupalı Kıbrıs vatandaşları için parlak müreffeh geleceğinin garantisi olacak. AB, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm için BM himayesinde yürütülen müzakerelere büyük yatırım yapıyor.  Müzakereleri yakından takip ediyoruz. Kıbrıs millet ve dinlerden gelen toplumlararasında barış içerisinde birlikte yaşama ve işbirliği feneri olabilir.”

“ÇÖZÜM DAHA ÇOK YATIRIM ÇEKECEK VE BÜTÜN KIBRISLILARA BÜYÜK MENFAATLER SAĞLAYACAK”

ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty de Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün daha çok yatırım çekeceği ve bütün Kıbrıslılara büyük menfaatler sağlayacağı kanaatini dile getirdi.  Doherty, konferans çerçevesinde verilen yemekte yaptığı konuşmada Kıbrıs sorunundaki gelişmeler üzerinde durarak, içerisinde bulunulan dönemi “kavşak” olarak niteledi.

“Devam etmekte olan müzakereler ve gerek Kıbrıslı Rum gerekse Kıbrıslı Türk liderin taahhüt ve cesareti ile şu anda iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde adil, sürekli ve kapsamlı bir çözüm yönünde gerçek bir fırsat penceresi var” ifadesini kullanan Büyükelçi ülkesinin liderlere, müzakere heyetlerine ve BM’ye desteğini yineledi.

“ÇÖZÜM ZAMANLA KENDİNİ FİNANSE EDECEK”

Fileleftheros “Uzun Vaat eden Kalkınma ve Çok para Olacak... Eide Çözümü Ekonomik Açıdan Da Düşünmemizi İstedi” başlıklı haberine göre Economist Kongresi’nde çözümün mümkün olduğunu ancak daha sıkı çalışılması gerektiğini söyleyen Eide “Herkes, bir çözümü ekonomik açıdan da düşünmeli ve bütün fırsatları yakalamalı. Bu otomatikman olmayacak” dedi.

Müzakerelerin detayına girmekten kaçınan Eide “Esasen neye benzediğini (çözümün türünü) biliyoruz ancak hazırlık yapmamız gerek çünkü sandığınızdan daha erken olabilir” dedi. Üçüncü tarafların Kıbrıs’taki rolü ve bunların aşırı baskılarının verimsiz olup olmadığıyla ilgili bir soruya karşılık ise özetle şunları söyledi:

“Şunu özellikle anlamanız gerekir. Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi prosedürüne iki lider başkanlık ediyor. Müzakereler İsviçre’deki bir kalede değil Kıbrıs’ta yapılıyor. BM’nin masaya köprü kurucu öneriler getirip getirmeyeceği sorularını sık duyuyorum. Gerek yok çünkü her şey iyi gidiyor.”

Eide Yeniden birleşmiş Kıbrıs’taki vergi politikasıyla ilgili soruya karşılık, “öncelikle etkin bir hükümet olmalı, bu da illa geniş ölçekli olacağı anlamına gelmez. Çözüm zamanla kendini finanse edecek. Uzun vadede daha çok kalkınma, daha çok para olacak. Muhtemel kalkınmaya hazırlık yapılmalı” ifadesini kullandı.

Federal devletin yatırımcılara dost bir ortamı, çağdaş kurumları olması, rekabetçi, güçlü, esnek yeniliği güçlendirmeye hazır ve hevesli olması gerektiğini söyleyen Eide “Zannederim, bu meseleleri göz ardı etmememiz ve siyasi yönleri çözmeye çalışmamız gerektiği iyi anlaşılmıştır” vurgusunu yaptı.

Simerini haberi “Mayıstan Önce Çözüm Hedefliyorlar... Schulz’dan Akıncı ve Anastasiadis’e Kıbrıs Sorunundaki Fırsatı Yakalama Çağrısı... Başkan ‘Economist’ Kongresinde Genel Seçimlerin Hemen Öncesinde Sonuç Alınacağı Ümidi Belirtti... Amerikalılar ve Eide’den ‘Ekonomik Menfaat’ Sözü İle Baskı”  başlık ve spotlarıyla aktardı.

Politis “Başkan Mayıstan Önce Anlaşma Umuyor... Takvimsiz Ama Mayıs Ufkuyla... Eide Kalkınma İçin Çözümden Söz Ediyor... Daha Önce Hiç Olmadığı Kadar Yakın Olduğunu Değerlendiriyor ve Devletin Ekonomik Sürdürülebilirliğinin Önemine Vurgu Yapıyor” başlığını attı.