Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in devlette çalışan hemşire ve hasta bakıcıların örgütlü olduğu sendikanın (PASİNO) 17 Mart’tan beridir sürdürdüğü greve müdahalesinin işe yaradığı, sendika ile Sağlık Bakanlığı’nın, süresiz greve son verecek ilke anlaşmasına vardığı bildirildi.

Alithia’nın haberine göre, Anastasiadis’in önceki akşam PASİNO’ya verdiği “sabaha kadar diyalog yolunu açmazsanız özelden hizmet satın alımı yapacağız”  ültimatomu üzerine PASİNO ile Rum Sağlık Bakanlığı dün bir araya gelerek ilke anlaşmasına vardı.

PASİNO ile varılan ilke anlaşmanın, hükümet tarafının tavrından -3 yıllık hemşirelik eğitimi almış olmalarına rağmen maaş ve özlük hakları açısından 4 yıllık akademi mezunu kabul edilme talebinin ancak özerkleşme ile mümkün olabileceği-çok da farklı olmadığına dikkat çeken gazete, ilke anlaşmasının bugün Sendika yönetim kurulunun onayına sunulacağına dikkat çekti.

Aynı gazete DİSİ Başkanı Averof  Neofitu’nun hassas birimlerde grevi düzenleyen bir yasa önerisi hazırlayarak dün ivedilikle Rum Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmesini istediği ancak AKEL’in itirazı üzerine tasarının “ivedi” ilan edilerek yetkili meclis komitesine havale edildiğini yazdı.

Habere göre DİSİ’nin önerisi hassas birimlerde, işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlık konularının incelenmesi için yetkili bakanlık tarafından kurulacak Tahkim Kurulu karar verene kadar, grev veya lokavtın yasaklanmasını öngörüyor.

DİSİ’NİN YASA ÖNERİSİ

Gazete, hassas birimler ifadesiyle kast edilenleri şöyle sıraladı: 

“Akaryakıt denetim, işleme ve arzı, elektrik enerjisinin kesintisiz sağlanması,  içme ve sulama maksatlı su temini,  telekomünikasyon ve radyo-televizyonların kesintisiz işleyişi, hava taşımacılığı ve havaalanları ve hava trafik kontrolünün güvenle işletilmesi, hastane ve tıp kurumlarının işletilmesi, limanların, cezaevinin, gümrüklerin kanalizasyon sisteminin, çöp toplama ve işleme birimlerinin işleyişi ve  hastane, tıp kurumları, havaalanları, RMMO, Polis, İtfaiye tesislerinin teçhizat ve elektrik-elektronik donanımlarının bakım ve tamiri için zaruri olan birimler.”