Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Tüm AB vatandaşların sahip olduğu gibi, serbest dolaşım ve yerleşim haklarını garanti altına almayan bir çözümü kabul etmemiz mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlık altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’ta Rum “Kıbrıs Amerika Federasyonu” örgütünün Cuma gecesi düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada “serbest dolaşım ve yerleşim haklarının sağlanmadığı bir çözümü kabul etmelerinin mümkün olmadığını” söylediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, “halkı yanıltmasının hiçbir zaman söz konusu olmayacağını ve belirli başlıklarda ilerleme olduğunu ancak hala çok fazla şeyin olması gerektiğini” belirtti.

Anastasiadis: “Eğer en kötüsünden kaçınmaya ve başka kayıp vatanlar görmemeye kararlıysak yabancı müdahalelere son vermek ve vatanımızı özgür görme hedefine ulaşmak için mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Gazete, etkinlikte ABD’li senatör Charles Schummer’in onurlandırıldığını, yoğun programı sebebiyle etkinlikte ses kaydı dinletilen senatörün “Kıbrıs konusunda uluslar arası hukukun uygulanması için mücadelesini sürdüreceğini” söylediğini yazdı.

Habere göre etkinlikte Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un yazılı mesajı da okunurken, ABD’li milletvekili Caroline Maloni, ABD Başpiskoposu Dimitrios ve PSEKA Başkanı Philip Kristofer da birer konuşma yaptılar.

Öte yandan Politis ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in ABD’de gerçekleştirdiği ekonomik ve araştırma nitelikli temasları sonrasında Cumartesi günü (dün) asıl temaslarına başladığını yazdılar.

Gazete, Anastasiadis’in dün ABD saatiyle öğleden sonra, Kıbrıs saatiyle ise gazetelerin basımından sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’le görüşmesinin beklendiğini belirtirken görüşme sonrasında ise açıklama yapılmasının beklenmediğini vurguladı.

Anastasiadis’in yine dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşmesinin programlandığını, bugün ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşeceğini yazan gazete, Anastasiadis’in Salı sabahı ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le bir araya gelmesinin beklendiğini hatırlattı.