Anastasiadis, söyleşinin dün yayınlanan birinci bölümünde, genel olarak Kıbrıs sorununa değinmişti. 

Habere göre Anastasiadis, bugün yayınlanan ikinci bölümünde, muhalefete yönelik olarak, Troyka ile yeniden müzakere edilmesiyle tam olarak ne istendiğini anlayamadığını ifade etti.

Rum Başkanlık seçim propagandası sırasındaki, Acil Likidite Mekanizması'nın (ELA) tahvile dönüştürülmesi taahhüdünü unutmadığını anımsatan Anastasiadis, yıl sonuna kadar gelişmelerin olacağını duyurdu.

Güney Kıbrıs’ın 2015 yılında memorandumdan çıkışının planlandığının anımsatılması ve buna inanmaya devam edip etmediği şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, kredi anlaşması hedeflerinin hayata geçirilmesine odaklanmaları halinde bu hedefin gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Sözlerinin devamında, bunun, sadece hükümetin değil herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Anastasiadis, çağdaşlaşma, düzen ve genel olarak devletin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olacak yasa tasarılarının, parlamentonun çoğunluğu olmaksızın onay verilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

İpotekli malların satışına ilişkin yasa tasarısının Yüksek Mahkeme’ye taşınması ve bu yasanın öngörülerinin ret edilmesi durumunda başka bir planın olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis,  tüm siyasi dinamiklerin ciddi şekilde düşünmesi gereken bir konu olduğunu, memorandumun hayata geçirilmesinin gerekliliğini sadece hükümetin bilmesinin yeterli olmadığını söyledi.

Anastasiadis, bir başka soru üzerine, ülkeye yönelik yatırımların yapılabilmesi için bazı önkoşullara gereksinim olduğunu belirtti ve ilk önce devletin, daha sonra da finans sisteminin güvenirliliğinin yeniden sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Rum lider, bankalarla ilgili bir soru üzerine, kredilerin yapılandırılmasındaki gecikmeden dolayı duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirirken, bu gecikme ve bankaların mantıksız taleplerinin, batık kredilerle ilgili olduğunu belirtti.

Anastasiadis, yüksek faiz konusunda da zaman zaman bankalara müdahalede bulunduğunu söyledi.

DİSİ VE DİKO

Hükümetteki partilere ilişkin bir soru üzerine Anastasiadis, DİSİ konusunda ifade edeceği olumsuz bir şeyin bulunmamasıyla birlikte bu partinin, özellikle hükümete verdiği destek ve idare yönteminden dolayı memnuniyet duyduğunu da ifade etti.

Anastasiadis, bir başka soruyu yanıtında, DİKO ile işbirliğinin sona ermesini kendisinin arzulamadığını; Nikolas Papadopulos’un DİKO Başkanlığı’nı kazanmasının ardından işbirliğine devam edilmesinde ısrarlı olduğunu söyledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, kendi adaylığına karşı olma hakkına da sahip olduğunu ifade eden Anastasiadis, DİKO’nun hükümetten çekilmeyi tercih edenlerin buna karar verme hakkı olduğunu belirtti.

Anastasiadis, “Kendinizi tecrit edilmiş hissediyor musunuz?” şeklindeki bir soruya, “Bir hükümeti ilgilendirmesi gereken, konunun taahhütlerinde sabit kalması ve halkın çıkarlarını memnun edecek şekilde yönetimde bulunması” yanıtını verdi.

Anastasiadis, kendi ölçütünün halkın çıkarlarına hizmet etmek şeklinde olduğunu ifade etti.