Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin şu anda “dönüm noktasında bulunduğunu” açıkladı.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 20 Temmuz Barış Harekatı yıldönümü sebebiyle dün akşam Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen kınama etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri ve Türkiye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Habere göre Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla birlikte bütünlüklü müzakereleri üstlendiklerini ve “uzlaşı noktalarını oluşturan görüş birliklerini belirginleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini” belirterek “zorlukların ayrıntılarda gizli olduğunu, bu yüzden de kolay bir iş olmadığını” vurguladı.

Anastasiadis: “Şu anki verilere göre, pek çok noktada artık belirli ilerlemenin sağlanmakta olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“Kritik başlıklarda görüş ayrılıklarının sürdüğünü de gizlemeyeceğini” ifade eden Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün herkese fayda sağlayacağını vurguladı.

Konuşmasında Türkiye’de son dönemde gerçekleşen darbe girişimine de değinen Anastasiadis, “başarısız darbe girişimi ve bunun yarattığı karmaşanın, tek güvenlikli çözümün işgal ordusunun adadan çekilmesini ve garantilerin kaldırılmasını sağlayacak bir çözüm olacağının kanıtı olduğunu” iddia etti.

Anastasiadis, “arzu edilen noktaya, çözümün haklara ve endişelere karşılıklı saygı gösterilmesine dayanması gerektiğinin anlaşılmasıyla ulaşılabileceğini” belirterek “inşa etmeye çabaladıkları şeyin iki komşu ülkenin ilişkileri değil tek merkezi hükümete, egemenliğe ve uluslar arası temsiliyete sahip, iki eyaletten oluşan tek devlet olduğunu” sözlerine ekledi.