Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde şu ana kadar varılan noktanın, yakın zamanda toprak konusunun görüşülmeye başlanmasına imkan sağlayacağına inandığını açıkladı.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki akşam Derinya’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, toprak başlığının çok yakın zamanda görüşülebileceğine inandığını söylediğini ve Kıbrıs Rum tarafının tezlerine ilişkin açıklamalarda bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, “işgal altındaki hiçbir bölgeyi göz ardı etmeksizin, kendileri için önceliğin Maraş olduğunu, Maraş’ın çözümün ilk gününden iade edilmesi konusunda tüm müdahil tarafların ilkesel uzlaşısı olduğunu” iddia etti.

“Kıbrıslı Türklerin çözümün sunacağı her şeyden yararlanmaları, Kıbrıslı Rumların ise bir süre beklemelerinin gerekmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını” belirten Anastasiadis, “Kıbrıs halkının çözümü onaylamasına imkan verecek koşulların oluşması halinde tüm halkın, ülkeye yeni bir günün doğduğunu hissetmesini istediklerini” ifade etti.

Anastasiadis, “Çözümün ilk gününden Maraş’ın, ara bölgenin ve oturulmayan bölgelerin yasal sahiplerine iade edilmesini, önemli sayıda işgal askerinin adadan ayrılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Şu ana kadar müzakerelerde “istisnasız tüm Kıbrıslılar için Kıbrıs’ın tümünde serbest dolaşım, yerleşim, çalışma ve her türlü ekonomik faaliyette bulunma hakkının sağlandığını” belirten Anastasiadis, “ayrıca, çözümün ilk gününden itibaren demografik yapının, küçük bir sapmayla, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960’taki kurulduğu zamanki geleneksel oluşumunda olmasının da sağlandığı” iddiasında bulundu.

“Bu demografik yapının yurt dışından akımlarla değiştirilemeyecek olmasının çok önemli olduğunu, bugünkü nüfus yapısının sonsuza dek bu şekilde kalmasının sağlandığını ve Kıbrıs sorununun Lübnanlaşması tehlikesinin bertaraf edildiğini” öne süren Anastasiadis, çözümün Kıbrıs Rum tarafı için faydalarını, “işgal askerinin çekilmesi, toprak iadesi, göçmenlerin gerek Kıbrıs Rum idaresi altında gerekse Kıbrıs Türk idaresi altındaki taşınmazlarına dönmeleri, güvenlik duygusunun ve refahın artması ve tüm ada için geçerli olacak kalkınmanın değerlendirilmesi” şeklinde sıraladı.

“GÜNLÜK YAŞAM DEĞİŞMEYECEK”

Anastasiadis, “Kıbrıslı Rumları ilgilendiren birçok konunun hukuki ve idari bakımdan Kıbrıs Rum eyaletinin kurumlarının yetki alanına gireceğini, bu yüzden de vatandaşların çözümün ilk gününden itibaren gündelik yaşamlarının değişmeyeceğini” de belirtti.

Her eyaletin kendi sistemi olacağını, böylece kamuda veya özel sektörde çalışanların işlerine devam edeceklerini, hükümet dairelerinin, yerel yönetimlerin, hastanelerin vb. bugünkü halleriyle çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Anastasiadis, eğitimde de öğrencilerin Kıbrıs Rum okullarına gitmeye ve kendilerinin karar verdiği eğitimi almaya devam edeceklerini vurguladı.    

Anastasiadis, “her iki toplumun da kültürel kimlik ve özelliklerinin tam anlamıyla koruma altında olacağını” söyledi.

“ÇÖZÜM KATI TAKVİMLERLE UYGULANACAK”

Rum lider Anastasiadis konuşmasında, çözümün “günlük hayatta çalkalanmalara izin vermeyecek şekilde, katı takvimler çerçevesinde uygulanacağını” da iddia ederek “İstediğimiz en önemli şey vatandaşların tümünün güvenlik duygusunu güçlendirmektir. Bir çözümle istikrarın ve ülkenin dış müdahalelerden korunmasının sağlanacağına inanıyoruz. AB üyesi bir ülkenin garantörlere, garantilere ve işgal askerlerine ihtiyacı olmadığında ısrar etmemiz boşuna değildir” şeklinde konuştu.

Fileleftheros gazetesi ise Anastasiadis’in konuşmasını “Ve Artık Toprak Konusunun Zamanı Geldi – Başkan: Çözümün İlk Gününden Maraş’ın İadesi ve Askerlerin Çekilmesi” başlıkları altında verirken, Anastasiadis’in Kıbrıslı Türklere de mesaj gönderdiğini yazdı.

Anastasiadis, Kıbrıslı Türker için çözümün “içerisinde bulundukları izolasyondan çıkmaları için tek etkin perspektif olduğunu” öne sürerek Kıbrıslı Türklerin KKTC’nin tanınması planlarının “ başarısız olduğunu” belirtti.

Meydana gelen oldubittilerin sadece Kıbrıslı Rumların değil Kıbrıs Türk toplumunun da aleyhine olduğunu öne süren Anastasiadis, “Çözümün ertesi günü AB vatandaşı olacaklarını, iyi örgütlenmiş bir devlette yaşayarak bizimle aynı avantajlara sahip olacaklarını anlamalıdırlar” şeklinde konuştu.

Habere göre Anastasiadis ayrıca, “dört müzakere başlığında görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu ve mülkiyetle tam anlamıyla ilişkili olan toprak konusunu görüşeceklerini” vurguladı.

Gazete, Anastasiadis’in, “nüfus yapısının dış akımlarla bozulmamasının sağlandığını, bunun, uzlaşıldığı şekliyle, bugünkü oranın dörde bir şeklinde, yani herhangi bir Türk vatandaşının Kıbrıs vatandaşı olabilmesi için dört Yunanlı’nın vatandaş olması gerektiği şeklinde olduğunu, böylece nüfus yapısının bugünkü şekliyle sonsuza kadar devam etmesinin garanti altına alındığını” söylediğini yazdı.

Haberde Anastasiadis’in konuşmasındaki diğer unsurlara da yer verildi.