Moskova’da temaslarda bulunan Anastasiadis bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile de dün görüşen Anastasiadis’in ziyareti sırasında Güney Kıbrıs ile Rusya arasında 2018-2020 dönemini kapsayan bir Ortak Eylem Planı’na imzalanacak.

Alithia, Anastasiadis’in dünkü ve bugünkü temaslarını “Moskova-Lefkoşa İlişkileri Bugünden İtibaren Başka Düzeyde” ve “Saatlerimizi Senkronize Etme Fırsatı” başlıkları altında aktardı.

Habere göre, Kremlin Sarayı’nda bugün 14.40’da başlayacak Putin-Anastasiadis görüşmesinde imzalanacak 2018-2020 Ortak Eylem Planı, Güney Kıbrıs ile Rusya Federasyonu arasında siyasi, ekonomi, enerji, savunma, ticaret, uluslararası konular ve Rusya-AB ilişkileri konularında işbirliğini kapsıyor. 

İki tarafın yetkili bakanları arasında da Ticari Denizcilik, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı, İletişim ve Bilgi Teknolojisi anlaşmaları ile Kriz Yönetimi Durumlarında Uygulanan İnsani Operasyonlarda işbirliği anlaşması imzalanacak. Rum Kamu Düzeni ve Adalet Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Genel Savcılığı arasında bir karşılıklı anlayış memorandumu, Güney Kıbrıs ve Rusya hükümetleri arasında da ekonomilerin modernizasyonuyla ilgili anlaşmalara imza atılacak. 

Haberde, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında bugüne kadar, aralarında çifte vergilendirmeden kaçınma da dahil 60 anlaşmaya imza atıldığı hatırlatıldı. Güney Kıbrs’ı ziyaret eden Rus turist sayısının da yılda 900 binden bir milyona yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca Limasol Limanı’nı kullanan Rus şirketlerle ilgili denizcilik konusunun da masaya yatırılacağı belirtilirken, bu meselenin hem ticari, hem savunma boyutu olduğuna dikkat çekildi.  

Habere göre, Anastasiadis, Putin’e Crans Montana’da cereyan edenlerle ilgili “bilgi” verecek ve BM Barış Gücü’nün görev süresi konusuna da değinecek. Anastasiadis, Kıbrıs ile ilgili yeni bir konferans olacaksa Rum tarafının, Rusya’nın da insiyatif alabilmesi için konferansa Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi ülkesinin de katılması arzusunu dile getirecek.

Moskova’dan Türkiye konusunda arabuluculuk yapmasını isteyecek olan Anastasiadis bu yolla 
Türkiye’ye  “Kıbrıs’ta yabancı askerlerin varlığı öngören çözümün kabul edilemeyeceği ve çözümün uygulanmasının Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi tarafından izlenmesi gerektiği” mesajını vermek istiyor.

Moskova ziyaretinde Anastasiadis’e Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis ve Sözcü Nikos Hristodulidis eşlik ediyor.

Anastasiadis’in dün de Başbakan Dmitri Medvedev ile görüştüğünü yazan gazete, Rusya Federasyonu Başbakanı’nın, Güney Kıbrıs’ı Moskova’nın “önemli ortağı” diye nitelediğini ve bugün imzalanacak anlaşmaları hatırlatarak “saatlerimizi koordine etmek, görüş alış verişinde bulunmak için iyi fırsat” dediğini kaydetti. 

Öte yandan Politis, “Kıbrıs-Rusya 7 Anlaşma İmzalıyor… Saatlerin Ekonomik Senkrtonizasyonu… Başkan-Putin Görüşmesi Browder Davasının Gölgesinde” başlıklı haberinde Anastasiadis-Putin görüşmesinde Amerikalı işadamı Bill Browder ve Moskova’nın, Rum makamlarının Browder’le ilgili verileri Rus savcılara vermeyi reddetmesinden duyduğu rahatsızlık konusunun da gündeme gelmesinin beklendiğine dikkat çekti. 

Bill Browder meselesinin dünkü ikili görüşmelerde ele alındığını ancak özlü görüşmenin bugün Putin’le yapılacağını kaydeden gazete, Moskova’nın,  Gazprom şirketi hisselerinin satın alımı davasıyla ilgili belgeleri alabilmeleri için Rus sorgu memurlarına erişim tanınmasını istediğini hatırlattı. 

Habere göre, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis dün akşam yaptığı açıklamada, bir saatten uzun süren Anastasiadis-Medvedev görüşmesinde AB-Rusya ilişkilerinin de ele alındığını söyledi. Güney Kıbrıs’ın Moskova-Brüksel ilişkilerinin düzeyinden memnun olmadığını, sorunların aşılması ve ilişkilerin eski düzeyine yükseltilmesi için önümüzdeki günlerde hem AB üye ülkeleri hem de Rusya tarafından insiyatif alınması gerektiğini söyledi. 

Fileleftheros haberi “7 Anlaşma İmzalıyorlar… Kıbrıs ve Rusya Saatlerini Senkronize Ediyor” ve Haravgi “Anastasiadis Vladimir Putin İle Görüşüyor… Medvedev Kıbrıs Rusya’nın Önemli ve Muteber Ortağı Dedi” başlığıyla aktardı.